7 februarie 2011

câteva chestii ştiinţifice despre sex

nu am înţeles, la finalul cărţii, why is sex fun? (titlul original al cărţii), în schimb jared diamond are mare talent în a povesti, când de pildă trebuie să vorbească despre teroii aride biologice, cu exemple de maimuţe urlătoare, muscari, jacani, dar culmea e că-i reuşeşte, onest şi pe alocuri cu umor, să facă anumite incursiuni evoluţioniste în sexualitatea umană.

iată câteva notiţe despre câteva chestii de mai mare dragul:

  • dacă un bărbat ejaculează o dată la 28 de zile în timpul sarcinii de 280 de zile ale femeii sale, ar produce spermatozoizi capabili să fertilizeze pe fiecare dintre cele 2 miliarde de femei mature repoductiv din lume, câte un spematozoid de femeie. (p.40)
  • împăratul marocului, ismail cel însetate de sânge, a fost tatăl a 700 de fii şi un număr asemănător de fiice. (p.56)
  • embrionii umani, de abia după 5 săptămâni după fertilizare, îşi dezvoltă o gonadă "bipotenţială", care, dacă există cromozomul Y, în a şaptea săptămână se transformă în testicul. dacă nu, de abia în săptămâna 13 se transformă în ovar. (p.62) de unde concluzia endocrinologului Alfred Jost: "a deveni bărbat e un proces de lungă durată, dificil şi riscant; este un fel de luptă împotriva tendinţelor inerente către feminitate" (p.63) - poate de aceea, adaug eu, bărbaţii români nu prea au fudulii.
  • stimularea manuală a sfârcurilor cauzează o producţie de prolactină la bărbaţi ca şi la femeile care nu alăptează. lactaţia nu este deloc o consecinţă rară a stimulării proprii a sfârcurilor la băieţii adolescenţi (p.70-71). a se vedea şi Iov, 21,24
  • cimpanzeii şi bonobii fac sex de 7 ori pe zi (p.93)
  • urangutanii au o acuplare ce durează 15 minute, americanul mediu, doar 4 minute. (p.186)
  • a creşte urmaşi reduce speranţa de viaţă a părintelui datorită consumului de energie şi riscurilor pe care şi le asumă (p.133)
  • în sua (cartea e scrisă în 1997), părinţii singuri îi depăşesc ca număr pe cei căsătoriţi, iar majoritatea celor singuri sunt femei. (p.134)
  • "orice cutie de gunoi are capac, iar pentru orice femeie urâtă există, de obicei, un bărbat urât." (p.183)
  • penisul omului este atât de mare (13 cm faţă de 3 cm la gorile şi 4 cm la urangutani), că dacă aceeaşi cantitate de ţesut ar fi fost dedicată dezvoltării suplimentare a cortexului cerebral, bărbatul al cărui creier astfel conceput ar fi câştigat un avantaj important. (p.188)

jared diamond, de ce e sexul o plăcere? (why is sex fun?), editura humanitas, bucureşti, 1999, traducere de andreea dima, 194 pagini
coperta de ioana dragomirescu mardare

volumul este reeditat în 2007. 
o altă părere pe ştiinţă.info

8 comentarii:

  1. Off topic,sau poate ca nu, ma intreb cati dintre noi iti inteleg (auto)ironia si ma mai intreb ce criteriu de selectie-al cartilor de citit- are Dragos C Butuzea? Stiu, le imparte in carti care ii plac si care nu ii plac... Ma mai gandesc ca, pana la urma,aprecierile noastre ar trebui sa aiba legatura cu doza de umor a fiecaruia...Imi place ca tu...glumesti serios.
    Oricum, blogul tau e sursa de inspiratie si moment de relaxare pentru mine.Ma bucur tare mult ca "l-am descoperit".

    RăspundețiȘtergere
  2. @pantacruel - da, dar io m-am chinuit sa gasesc fragmentele astea printre sute de explicatii si exemple... :)

    @vio.ghinea - ma bucura cuvintele tale, iti multumesc. cat despre criteriul meu, mi-l doresc a fi unul valoric. dar nu-mi reuseste.

    RăspundețiȘtergere
  3. din aceeasi zona/poate acelasi stil, recomand si "istoria culturala a penisului", de david m. friedman, tot un american.

    anul asta iese si "a cultural history of the vagina", pacat ca scrisa de o feminsta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu drag, sunt sincere.
    Cat despre criteriu, il percep ca fiind unul rafinat, atent la nuante,care vadeste un gust innascut pentru valoare si frumos. Obisnuiesc sa citesc bloguri, cu tot felul de recenzii si cronici, dar blogul tau mi-a placut ca pastreaza un ton discret, desi permite sa observi ca autorul este constient de eruditia si unicitatea sa.In plus-ceea ce-mi place cel mai mult-el lasa sa-i fie intuite indoielile...

    RăspundețiȘtergere
  5. ultima parte a fost cea mai amuzanta :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa cum reiese din cuvintele endocrinologului citat, nu numai barbatii romani, asa ca sa nu-ti para rau ! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Нaving read this I thоught it wаѕ veгу enlightening.
    ӏ appreciаte уοu finԁing thе
    tіmе and еnergy tο put this artіcle
    togetheг. I once agaіn find mysеlf ѕpenԁing a signifiсаnt amount of time both readіng and
    lеaѵing сomments. But so whаt, it wаs
    still ωorth it!

    Сheck out my blog :: three unlock iphone

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...