9 iulie 2007

Dictatura pervertirii sau la revolucion uber alles sau Lolita sau scandal livresc 2

DEX: Pervertire - actiunea de a face să se schimbe în rău (din punct de vedere moral), a (se) deprava, a (se) strica.
Ma gandeam in timpul lecturii Lolitei lui Nabokov ce anume e rau cu eroul, daca nu cumva autorul face apologia pedofiliei, in numele unei deschideri intelectuale. Dar pana la urma mi-am dat seama ca ma inselam. Inca de la inceputul romanului, se precizeaza - pedofilul Humbert Humbert nu e normal, obsesia lui e una bolnava, pentru faptele lui el isi primeste pedeapsa. Nabokov se foloseste de aceasta obsesie anormala doar pentru a construi romanul, fara insa a legitima in vreun fel orientarea eroului.
De-aici pornind, marturisesc ca de la o vreme mi-au cazut in mana cateva carti ale unor intelectuali cu staif care denunta o contagioasa pervertire la nivelul inalt al culturii occidentale ce se desfasoara de la un timp fie la catedrele universitatilor, fie in massmedia sau in viata politica. (Este vorba despre Harold Bloom, al carui Canon occidental il citesc acum, despre celalalt Bloom (Allan) in Criza spiritului american , despre Richard Rorty in Adevar si progres, despre ai nostri Patapievici - Omul recent - si Traian Ungureanu - Razboiul timpurilor.)
Ei bine, toti acestia denunta o stare de fapt ce bantuie culturala secolului 21, anume abandonarea furioasa si resentimentara a unor repere ce tin de traditia occidentala, si imbratisarea devalmasa a ideologiilor, multiculturalismelor, feminismelor, rasismelor, corectitudinii politice - toate ismele care, pornite benign, se transforma in ceva pervers, inghitind ceea ce, incet-incet, cu sacrificii si "batalii", s-a format de-a lungul istoriei noastre europene, acea mentalitate de tip occidental, pe care s-au grevat capitalismul, democratia si toate "cuceririle" omului modern. Iata, spun acesti autori, ca anormalul incepe sa devina norma, calcarea legii sa se legifereze, uratul sa devina frumos etc.
C si concluzie, in ochii acestor resentimentari, tot ceea ce a creat pana acum omul alb european e rau - crestinismul, literatura, muzica, democratia. Si de ce? Pentru ca toate acestea au dus - prin firea lucrurilor - la un moment dat si la abuzuri, iar, in numele acestor abuzuri ce trebuie infierate, ele sunt cu necesitate rele.
Bune raman culturile mici, "asuprite", ale statelor africane de exemplu, religiile bosimane, dansurile birmaneze, muzica gospel, familia homosexuala.
Si in aceste conditii, daca esti alb, crestin, european si iti place Balzac si Bach, e bine sa te rusinezi, sa te ascunzi si sa lasi locul altora, care nu sunt ca tine. Taci si accepta.
Sa tac?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...