17 iunie 2008

Extaze spanioleşti

Inimă atât de albă

Nu, încă n-am terminat-o, n-am ajuns de fapt nici la jumate, dar nu mă pot abţine, am iată, încă bucurii livreşti inocente şi scriu aici că sunt de-a dreptul şi chiar peste încântat de cartea pe care am început-o aseară, când nu m-am uitat la meci ca să nu-mi stric dispoziţia, este vorba despre Inimă atât de albă de Javier Marias, al cărui Romanul Oxfordului m-a plicitisit enorm de-am adus-o la Schimb de cărţi ca să n-o mai iau înapoi, poate bucura pe alţii, dar cartea asta e minunată, pentru că se aseamănă cu Proust, e Proust întreg, scriitorul meu cult, acţiunea e simplă, o mireasă se sinucide cu ani înainte ca personajul principal să-şi povestească luna de miere într-un apartament din Havana, seamănă puţin cu Onetti din Viaţă scurtă, abia aştept să citesc mai departe, şi-o s-o recitesc cu siguranţă.

urmare aici.

15 comentarii:

  1. M-am molipsit de microbul Marias cand am citit "Maine, in batalie sa te gandesti la mine". A urmat "Inima atat de alba", "Chipul tau, maine/ 1. Febra si lance" si Romanul Oxfordului. Tot astept de cativa ani urmatoarele doua volume din "Chipul tau, maine". Nu inteleg de ce se intarzie atat de mult traducerea si publicarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. dragos si anonim, la ce editura aparura cartile lui Marias?? Vad io bine Rao?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Inima atat de alba" la RAO, "Maine, in batalie sa te gandesti..." la Univers, colectia Romanul secolului XX, "Chipul tau, maine" la Polirom, iar Romanul Oxfordului l-am luat din Colectia de la Cotidianul. Poate au aparut si in alte parti, nu stiu...

    RăspundețiȘtergere
  4. @anda - inima a aparut mai demult la rao, la fel maine si romanul oxfordului la fosta univers. romanul a fost reeditat la cotidianul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi ramine, deci, doar varianta "Chipului tau, miine", de la Polirom :-(
    Multumesc de raspunsuri!!

    RăspundețiȘtergere
  6. @anda - nu neaparat. io cartea asta de la rao din 1998 mi-am luat-o da la bookfest acum... cred c-o mai gasesti pe net la aia de la rao...

    RăspundețiȘtergere
  7. Vezi ca am avut dreptate cand am spus ca ai pus pe blog o coperta fff veche? Pfff, 1998!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. dragos, multumesc de sugestia de a comanda-o de la rao online. Asta am si facut (am comandat chiar mai multe carti, ca sa incapa in taxa aia de transport de 20 de euroi) si...de vreo trei zile tot astept o veste de la editura!! Macar ca au primit comanda...vaz ca nici banii din cont nu mi-au scos :D Hmm..

    RăspundețiȘtergere
  9. iata minune: http://www.rao.ro/editie.asp?id=2112
    :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @liviu - mersi de pont. Editia mea insa- de buzunar -, cumparata de noua de la bookfestul de acum e mult mai faina decat editia asta mare, cartonata, tare scumpa, si cu pagini maronii. Dar oricum, e fain ca s-a reeditat! Citeste-o, ca merita! Timpul da, nu stiu daca si banii...

    RăspundețiȘtergere
  11. Pax vobiscum. Abia te-am descoperit, prin Pantacruel, si-mi place ce vad. Voi aloca niste timp mai cu tihna.

    Din topul adorarilor personale recente:

    Paleologu - Breviar pentur pastrarea clipelor
    Djuvara - Amintiri din pribegie
    Elizabeth Gilbert - Mananca, roaga-te, iubeste.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mda, şi eu am citit-o acum câţiva ani, din moment ce acum îmi amintesc titlul şi povestea, cu siguranţă că la vremea aia m-a impresionat. Cartea nu cred că ar fi putut avea un titlu mai bun, nimic nu ar putea să o descrie mai bine pe Tereza (dacă-mi mai amintesc exact numele), femeia care se sinucide prin împuşcare, în baia din casa părinţilor, după ce află că soţul ei şi-a ucis fosta soţie, prin incendierea casei lor pentru că el era foarte îndăgostit de Tereza şi fosta soţie nu vroia să-i acorde divorţul, nimic n-ar putea caracteriza-o mai bine pe Tereza ca expresia "inimă atât de albă". Anul trecut am cumpărat, de la Polirom, la oferta de un euro încă unul dintre romanele lui Marias, din nefericire încă nu l-am citit.
    Pentru mine "Inimă atât de albă" este doar încă o explicaţie pe care-o poţi da moralei, conştiinţei - o carte ideală după care s-ar putea face un film de succes, dacă nu s-o fi şi făcut, deja!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mie sincer sa fiu mi-au placut mult cartile lui Marias, asa ca le recomand. In general sunt incantat de aparitiile literare de la Cotidianul si de autorii alesi de ei.

    Pentru cei ce cauta volumul "Maine in batalie sa te gandesti la mine", il gasiti de ex. la libraria Carti-Online, la fel si "Romanul Oxfordului".

    Lectura placuta!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...