8 iulie 2008

Cărţi de vacanţă

Răspund mai deltaliat unei lepşe de la mayuma, ce cărţi citesc în vacanţă. Pentru moment, nu am vacanţă, probabil că pe la sfârşitul lunii o să-mi iau o săptămână-două...
Dar ce-aş vrea să citesc totuşi vara asta?
Păi, câteva lecturi de suflet
- Idiotul de Dostoievski (recitit, fireşte)

- Anna Karenina, pe care aş vrea s-o citesc o dată pe an.
Am câteva SF-uri de recuperat, începute şi neterminate:
- Deposedaţii de minunata Ursula K LeGuin
- Mai mult decât oameni de Theodore Sturgeon
- Povestea cameristei de Margaret Atwood
Dacă mai pot, să termin recitirea V-ului lui Pynchon, poate ceva fragmente de Orbitor...
Sau poate cu totul altceva – mai ştii ce se poate întâmpla?
Mersi, Ionuca, pentru poză.

10 comentarii:

  1. Mersi ca ai venit cu mine :P

    RăspundețiȘtergere
  2. citesc (si sper sa scriu in curand despre)"Zen and the art of..." de Robert Pirsig - cea mai buna solutie pentru lecturile de vara

    RăspundețiȘtergere
  3. @vitalie - am auzit de carte, e cica ceva de filozofie, desi titlul e ceva cu motocicleta... Abia astept sa scrii despre.

    RăspundețiȘtergere
  4. @dragos: eu citesc 'idiotul' o data pe an:) anna karenina cam o data la doi ani! din cartile pe care le citesc o data pe an mai fac parte forsyte saga, lord of the rings, fratii karamazov, razboi si pace si aventurile lui tom sawyer si huckleberry finn:)

    RăspundețiȘtergere
  5. @capricornk - cand ai timp sa le recitesti - forsythe - 3 volume, razboi si pace - 4 volume, karamazovii - 2 vol, karenina - 2? e cam mult... intr-un an. in plus, sa mai citesti si altele noi... inseamna ca ai timp, nu gluma...

    RăspundețiȘtergere
  6. @dragos: sincer? karenina, forsyte, karamazovii, idiotul sunt toate pe project gutenberg; asa ca citesc din ele si pe net cand sunt la birou si n-am ce face:)

    RăspundețiȘtergere
  7. plus ca in ultimul an si jumatate am zburat extraordinar de mult; ce poti face in avion? si inainte de decolare si pe drumul spre si de la aeroport...si serile in orase straine in camere reci de hotel?
    si mai e ceva: eu nu am incredere in oamenii care spun ca nu au timp sa citeasca; inseamna doar ca nu le place suficient de tare; crede-am ca am o viata extraordinar de activa: imi intalnesc prieteni si iesim in oras aproape zilnic; stau noptile prin cluburi sau carciumi in romania; vin la birou in fiecare zi; vizitez orase si de placere; gatesc pentru iubitul meu si pentru prieteni; citesc cateva bloguri; mai si scriu pe blog cand apuc; joc iams, bridge (mai rar); cu toate astea, imi ramane timp de citit; uite, de trei zile citesc numai in metrou (fac 7 minute dus, sapte intors pana la birou), in rest n-am apucat...dar am citit asa mai mult de jumatate din 'ilie cazane' a lui radulescu; deci...se poate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate că oi fi eu cam desuet, dar proza clasică a ruşilor ARE greutatea maximă. Încă. Textele lor curg îngrozitor de aşezat şi sunt teribil de stabile, de zici că sunt cuirasate gigantice.
    Mda. Cam prin aceleaşi mări au mai navigat Dickens şi Trollope, parcă şi Galsworthy, că tot s-a vorbit de el.
    Oare cum ar arăta un text russian-like scris în zilele noastre? De unde fractura care desparte clasicul de modernul şi contemporanul care se află mult prea aproape de ilizibil câteodată?
    Scuze de comentariul cam lung... Dar, dacă tot aţi deschis subiectul...

    RăspundețiȘtergere
  9. @seb a corn - cred ca raspunsul ar constitui un post separat.
    Eu cred ca multe dintre cartile clasice "cuirasate" sunt citite, dincolo de valoarea lor perena, pentru ca sunt inca la moda - dostoievski, chiar tolstoi, bulgakov, de aceea. proust influenteaza si azi, de aceea e citit. evident ca acum, daca ar scrie cineva in genul lor, nu ar fi la moda, va fi greoi, acum avem timp pentru romane scurte, subtiri, ceva greu, "ne-postmodern" va fi privit doar ca si curiozitate - in era lui pynchon, borges, nabokov (pale fire) nu cred ca mai poti citi/scrie in gen(i)ul lui dostoievski - unele pagini de-ale lui sunt de-a dreptul plicitisitoare...
    PS - sunt curios de romanul urias ce-a castigat goncourul Les Bienveillantes - cam in ce gen o fi?...

    RăspundețiȘtergere
  10. hm, constatarea este reală... până la un punct. eu cred într-un astfel de roman, care a suferit un "aggiornamento" literar, bine înţeles. de fapt, VREAU să cred într-un asemenea roman.
    îmi tot imaginez un text "fusion" de amploare, care să curgă sistematic şi aşezat. Fără "burţile" la care făceaţi aluzie. Fluxul lecturii să fie neabătut de stil - stilul să fie doar un geam extrem de curat (aproape impecabil!) dar, totodată, cu "filtre" speciale pentru a decanta semnificativul. Povestea să fie liniară, dar suficient de arborizată.
    Încă visez la acest text.
    Les Bienveillantes - n-am citit. M-aş bucura să fie aşa ceva. Ciudat că un american a scris în franceză - să fie o modă? Andrei Makine a făcut la fel şi parcă mai e unul...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...