11 iulie 2008

Rushdie

Aflu că Copiii din miez de noapte a câştigat încă un premiu legat de Man Booker Prize, ceea ce înseamnă că englezii - cititorii cică au votat online - îl consideră cel mai bun "produs" literar din ultimii 40 de ani - şi asta dacă acest premiu înseamnă valoare literară.
Sunt oarecum mirat, imposibil să nu mai existe alte cărţi mai bune tipărite în limba engleză.
Spun asta pentru că am citit Copiii... când a apărut tradusă de Radu Paraschivescu, prin 2000 parcă - era prima traducere din Rushdie -, şi mi s-a părut tare calchiată după Toba de tinichea a lui Grass, ultima muuult mai bună, esteticeşte, cel puţin.
Mi se pare că nu neapărat cartea a fost în discuţie, ci persoana scriitorului, un adevărat brand literar englez, şi nu numai, extrem de "la modă" după condamnarea ayatollahului Khomeini.
Să nu fiu înţeles greşit, nu spun că Copiii... nu e o carte de valoare, însă Iris Murdoch, bunăoară, mi se pare că e o scriitoare engleză mult mai bună. Mă mai gândesc înainte a spune ceva despre Coetzee sau Ishiguro...
Oare să ne aşteptăm la Nobel, sau, din contră, acest premiu e în compensare?...
PS: Să recitesc oare romanul, poate mi se va părea mai bun?

5 comentarii:

  1. Hmmm, nu stiu daca il considera cel mai bun ever - dar il considera cel mai bun din cele 6 variante oferite. Iar Rushdie cred ca e "la moda" acum pe aici pentru ca in sfarsit s'a publicat traducerea la "Versetele satanice" ca altfel...
    Ishiguro, de exemplu, imi place foarte foarte mult - dar nu cred ca e un scriitor mai valoros decat Rushdie in cele mai bune momente ale lui. Iar Midnight este his best.

    PS: Daaa! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @dragos: pai mie mi se pare ca ai maaare dreptate; ii scriam dealtfel si lui ameer - eu nu cred ca am cine stie ce organ pentru rushdie...si mie mi se par altii mult peste si reclama la rushdie un pic gaunoasa; iar eu n-as reciti o carte de rushdie nici batuta; si copiii si pamantul de sub talpile ei le-am citit cam cu forta; mie mi se pare mult superior Ian mcEwan din singura carte pe care i-am citit-o, iar de Ishiguro ce sa mai vorbim; iar daca-i aducem in discutie pe j.k. rowling si, mai ales, tolkien...nu mai e nimic de comentat pentru mine

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca o sa primeasca Rushdie vreun Nobel, ar fi destul de riscant si cred ca nici el nu se asteapta la asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu sunt fan declarat rushdie, asadar puteti considera parerea mea extrem de subiectiva.

    totusi, daca va uitati peste short list-ul acestui booker aniversar, veti constata ca nu prea aveai de unde sa alegi.

    cei trei grei ar fi fost rushdie, coetzee si gordimer.
    nu am citit romanul lui gordimer, dar am citit copiii... si disgrace si va garantez ca nu se compara valoric.

    disgrace este un roman bun, dar ii lipsesc multe calitati care sa il transforme intr-un roman suficient de popular - in plus, trateaza lumea post-apartheid (as zice o africa uitata deja)intr-o forma foarte sumbra si chiar deprimanta, pe cand rushdie aduce in prim plan cu umor misticimul lumii orientale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum vad ca pe lista era si The Ghost Road de Pat Barker, mie romanul asta mi s-a parut excelent, nu cred ca se poate scrie mai bine de atat despre WWI (si e scris de o femeie!). E ultima parte a unei trilogii si n-am reusit pana acum sa pun mana pe primele doua, dar banuiesc ca sunt la acelasi nivel.
    Inteleg totusi de ce a preferat publicul Midnight's Children.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...