18 iulie 2008

Scriitori născuţi şi scriitori făcuţi

După mine, există două feluri de scriitori:
- unii "născuţi", cu talent nativ, care, indiferent ce scriu, scriu genial, scriu aşa cum bem noi apă – Proust, Kafka, Arghezi;
- alţii "făcuţi", pentru care scrisul e un mare chin, le ia mult efort să scrie – Flaubert, Thomas Mann, Bulgakov, Rebreanu.
Exemplele pe care le-am dat nu fac vreo diferenţă valorică. Cel puţin când e vorba de marii maeştrii din trecut, ce scriau din vocaţie, dorind să spună ceva, ba chiar să revoluţioneze cumva lumea, cum spune Llosa.
Dar, într-o discuţie recentă cu cineva puneam la cale care anume dintre scriitorii contemporani, care scriu deseori din alte motive - celebritate şi bani - au valoare, care anume „vor rămâne".
Sunt cazuri de absolvenţi de litere, sau nu, cu un pospai de cultură literară, care, după ce participă la un curs de creative writing încep să scrie după reţete prefabricate. Scot deci bestselleruri şi devin ceva în genul altor scriitori mari, cu care presa literară îi aseamănă obligatoriu, calificându-i ca fiind „unul dintre cei mai buni”, „viitor titan al literaturii”, „al cărui cărţi sunt traduse în peste 30 de limbi” etc.
E-adevărat, scriu bine, amuză, dar după ce le închide cartea, cititorul nu rămâne cu nimic, nu e "mişcat", ci e exact la fel ca înaintea lecturii... Coelho, Foer, Palahniuk, ce să mai vorbesc de Dan Brown...
Câţi însă dintre ei vor fi citiţi după ani şi ani? Mai citim oare Eugene Sue sau Cezar Petrescu?

8 comentarii:

  1. We agree to disagree in privinta lui Palahniuk. Imi place, nu mi s-a intamplat sa nu raman cu nimic, si cred ca va ramane, poate nu printre primii, dar oricum. Sunt, fireste, subiectiv.

    Clar Eugene Sue a disparut. Desi, daca ne gandim, cine ar mai putea citi Misterele Parisului :) Sau Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu. Sau cazul Petre Bellu, care a avut un succes revoltator in interbelic, si de care acuma nu-si mai aduce aminte nimeni.

    Nu stiu dintre cei tineri cine va ramane, nu ii citesc, asa ca nu ma pronunt.

    Dar Palahniuk cred ca va ramane, fie si pentru Fight Club. E adevarat, propulsat de film.

    RăspundețiȘtergere
  2. poetii-s nascuti, iar prozatorii facuti.asta-i aproape o axioma.
    Kafka scria usor? oricum, atunci nu-l citea nimeni. si probabil e la fel si azi, scriitorul care va schimba fata romanului sta undeva intr-un coltisor si scrie,nu-l baga nimeni in seama.
    pe Proust il citeau pt a afla ultimele barfe de prin saloane. Balzac scria pt a-si plati datoriile. zic asta, mai mult asa, pt a nu idealiza trecutul.
    nici in trecut nu erau doar acesti maestri, nici azi nu scriu toti doar pt bani.
    nu stiu cine o sa ramana din cei care scriu azi, dar nici nu-s sigura ca generatiile viitoare vor avea aceiasi maestri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Actually, Ionel Teodoreanu mai citim - eu cel putin am citit, and I'm not that special - pentru "parfumul de epoca". Si pentru asta, cred ca Palahniuk va fi citit (ok, la el parfumul e mai mult duhoare, dar e clar un produs al societatii), I can bet on that. Coelho si Brown - pentru binele tuturor, sper ca nu ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Toti scriitorii sunt nascuti. Adica se nasc cu har.

    RăspundețiȘtergere
  5. De Palahniuk as zice ca si-a atins apogeul mai devreme si acum scrie mai mult din intertie, dar momentele de insiratie pura au existat. Foer a avut un debut excelent, cu un roman autobiografic intr-o mare masura. Al doilea m-a dezamagit, banuiesc ca a contat mai mult opinia editorului de data asta si s-a turnat mai mult sirop, s-a incercat sa fie cat mai neconventional si a iesit inevitabil foarte comercial. Pare scris, intr-adevar dupa o reteta.

    RăspundețiȘtergere
  6. indraznesc: cartarescu?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Adica, tu nu ai mai citi copilului tau "Fram, ursul polar" sau "Neghinita"? Pe mine chiar m-au miscat cartile astea...

    RăspundețiȘtergere
  8. in ceea ce-l priveste pe palahniuk, nu am reusit sa citesc decat survivor, care mi-a placut mult, am abandonat bantuitii si nu cred ca voi mai apuca altceva. dupamine, daca va ramane, va fi cu survivor...
    @white noise - cred ca ai dreptate cu scriitorul care va schimba fata romanului, desi ma gandesc, cum asta? eu ma refeream mai mult la cum se scrie si nu din ce motiv.
    @ameer - n-as citi teodoreanu sa ma tai...
    @jo - poate...
    @scriitor-in-devenire - nu nu le-as mai citi, sunt carti de citit in copilarie. frumoase/educative, dar nu neaparat valoroase.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...