14 august 2008

Mulţi dar proşti

Pentru că în ultimul timp am remarcat o oarecare creştere (!) a celor care citesc acest neînsemnat blog, am remarcat totodată şi o creştere şi a comentariilor anonime maliţioase - culmea! nu la posturile "politice" unde m-aş fi aşteptat, ci la cele literare.
Evident, nu vreau să-mi închid blogul.
Dar când m-am hotărât să-l fac, am pornit de la ideea că voi fi citit de oameni de calitate, puţini dar buni, pentru că ştiam că în mediul blogăresc, ca în orice media, se caută cantitatea, după raţionamentul de la Ortega y Gasset citire:
cantitate = celebritate = bani = calitate.
Dar eu nu. Mă gândeam la altceva, la câţiva cititori, un cerc de iubitori de lectură cu care să împărtăşesc felurite impresii, nu întotdeauna numai despre cărţi.
Şi i-am găsit.
Dar acum, când întrucâtva cititorii s-au înmulţit, cu cei noi a venit şi prostia. Ceea ce mă enervează, şi ceea ce a enervat şi pe alţii, făcându-i să se lase de blogărit. Ceea ce au crezut că va fi - o oază frumoasă de relaxare şi împărtăşire - s-a transformat, în România, într-o cloacă mizerabilă şi pestilenţială.

31 de comentarii:

  1. Dragos draga, nu pune la suflet comentariile respective. Mereu o sa se gaseasca oameni carora sa nu le convina ce scrii tu aici, care se cred desteptii desteptilor si care, daca nu ai aceeasi parere cu alor, te cred inferior lor, daca nu si mai rau.

    Zau ca nu merita sa fie bagati in seama. >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. pai stii ce, fa si tu ca mine, respira adanc si ia o vacanta. plus ca poti taia din start comentariile anonime.
    dar hai sa nu cerem blogosferei sa fie mai buna decat lumea in care traim.
    vezi, de cand nu mai scriu la mine pe blog am devenit o desteapta :-))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. @ionuca: Hug!
    Era o constatare... Daca puneam la suflet, stergeam blogul.

    RăspundețiȘtergere
  4. @whitenoise: :))) si tu sa faci bine sa revii in forta, ca ne-au scazut puterile... am ramas cativa...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragos, mereu se va gasi cate un sufletel trist si frustrat care sa dea o anonima. Asta e. Vedetele au paparazzi. Bloggerii au troli de gen.

    Si eu ma numar printre cei care au luat o pauza, din prea multa scarba. Dar m-am decis sa injur si apoi sa ignor celenteratele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei, hai, dragos, de ce te-ai enervat asa? N-am prea avut timp in ultimele zile, dar uite, promit ca maine voi incerca sa alcatuiesc un raspuns cat mai pe placul tau :)
    Pe scurt, sper ca nu te refereai, macar tangential, si la mine. Daca da, rezolvam la o bere :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti doresc in continuare, o selectie cat mai buna de idei (si comentarii). Esti interesant si in lista mea de bloguri si sper sa nu te superi prea tare! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-ai adus aminte de Cartarescu si de cum se lamenta in jurnal pentru ca-l afectau ff mult criticile..si daca nu lua premii..nu e acelasi lucru, dar la asta m-am gandit, si concluzia lui a fost sa nu mai citeasca critici, sa tina drumul sau, pe cat posibil fara a fi afectat din exterior.
    Iti doresc din toata inima sa continui asa, sa ne incanti cu "chestiile livresti"!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai de ce nu elimini din start(trebuie sa fie pe undeva o setare prin care sa opresti comentariile anonime)comentariile anonime? Mi se pare normal ca sa te prezinti (intr-o forma sau alta) cand ai o conversatie cu cineva.

    Ideea de a sterge blogul mi se pare cea mai rea, caci presupun ai inceput sa scrii blogul pentru tine, asa ca ar trebui sa ramana asa in continuare. Oricum, asta e doar o parere...

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc tuturor de incurajari. n-am de gand sa "ma las batut"!
    @cinabru: :)
    @oompa: stai linisita:) astept raspunsul.
    @bogdan m: Multumesc, dar - pastrand proprotiile, pe mine nu ma deranjeaza criticile, chiar ma enerveaza lipsa lor, sunt o chestie de gimnastica al mintii. ma deranjeaza ideile primite de-a gata.
    LP: Unii pur si simplu nu au nick name... Nu am de gand sa sterg blogul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragos c decreteaza ca Salinger e modest

    Anonim decreteaza ca Dragos c e modest (in gusturi)

    Ambii se exprima in public. Mi se pare o echivalenta perfecta. La toate nivelurile. Cu cit sint mai multi cititorii lui Salinger, cu atit exista sanse mai mari sa dea prostii peste cartile lui (apropo de titlul postarii)

    Nu e nevoie sa pastrezi comentariul asta. E mai mult pentru tine. Poate sesizezi ceva.

    RăspundețiȘtergere
  12. dar rog eu tare mult sa nu mai rariti postarile sau sa renuntati la bloguri voi, cei interesanti si care chiar aveti ceva de spus. eu nu prea comentez, dar pe cuvantul meu ca va citesc mereu si mi-i tare drag de voi.
    uscaturi sunt peste tot, asadar nu mai pune la suflet!

    RăspundețiȘtergere
  13. dar rog eu tare mult sa nu mai rariti postarile sau sa renuntati la bloguri voi, cei interesanti si care chiar aveti ceva de spus. eu nu prea comentez, dar pe cuvantul meu ca va citesc mereu si mi-i tare drag de voi.
    uscaturi sunt peste tot, asadar nu mai pune la suflet!

    RăspundețiȘtergere
  14. @anonim: imi place rationamentul tau...
    Acuma, eu nu ma cred mare geniu, dar caut talentul la altii - care scriu adica. Si daca il gasesc si daca nu, scriu. As fi tampit sa cred ca am intotdeauna dreptate. Accept cu mare bucurie alte pareri, atata timp cat sunt argumentate.
    @jane: multumesc, dar as vrea sa comentezi si tu, mie imi plac criticile. Asta e farmecul blogului, comentariile celorlalti.

    RăspundețiȘtergere
  15. eu nici n-aş modera comentariile maliţioase sau/şi anonime. cine are creier de înţeles, o să dea pleava la o parte de unul singur.
    cine nu - pentru ei scrii tu?

    RăspundețiȘtergere
  16. @ dragos c: tu ai argumentat?

    RăspundețiȘtergere
  17. hei, fii serios! pune mana si vezi-ti de treaba; in fond ar fi chiar caraghios sa nu fie si gica contra, nu? tu scrii foarte misto despre carti, noi ne bucuram si asta e cel mai important; cainii latra...

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga Dragos, din cand in cand remarc o serie de posturi, prin care bloggerul se plange ca l-au injurat cativa, ca l-au tratat agresiv, cu lipsa de consideratie... ca l-au criticat da aiurea, pe langa...
    Dar exista si "delete comment", exista cred si "deny access" desi eu nu stiu unde e chestia asta si nici nu am fost nevoita sa o folosesc :). Exista si WARN, desi iarasi eu nu l-am folosit. Am incercat sa dau avertizari cat se poate de prietenesti, nu avertismente. Acuma fiecare are sensibilitatea lui, dar nu cumva e prea multa?!
    Pentru comunicare chiar iti trebuie o anumita robustetete. Si ce daca primesti critici pe langa? ignora-le sau sterge-le. Alooo, Dragos! E blogul tau! eu nu am sters pana acum vreo critca dar am sters cateva comentarii pe langa... puse ca se ne aflam in treaba...
    Da, de pe bloguri lipseste critica! Dar stii de ce? Pentru ca oamenii se tem sa nu fie detestati daca vor combate opinia bloggerului. Sau daca ii spun ca a batut campii cu gratie in vreo privinta sau alta. Sau daca bloggerului i se atrage atentia asupra unor varii carente. Si de aia nu apare o critica bine argumentata care sa il ajute pe blogger sa isi imbunatateasca stilul, continutul.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pe urma ai vazut tu multi bloggeri care sa accepte bucurosi o critica? eu una n-am intalnit decat vreo doi -trei mai tinerei, poate d-aia m-au ascultat saracii (ca mi-au vazut varsta din blogbuletin :) si mi-au multumit sincer pentru interesul aratat si critica pe care au gasit-o de folos... Dar, cu cat imbatranesc, cu atat mai greu le vine oamenilor sa accepte ca gresesc sub o forma sau alta... d-aia si blogosfera arata asa: o incarligatura de tensiuni, orgolii ranite din te miri ce, comentarii de socializare sau complimentari reciproce si prea putin schimb de idei si imbogatire reciproca a viziunii asupra literaturii si asupra vietii, in fond. Nu suntem in stare sa dialogam pertinent dar cu bonomie, sa avem curajul sa criticam pe cineva, dar si intelepciunea sa ne retragem, fara sa maraim inca 3 luni de ofuscare, daca vedem ca omul nu intelege nimic din critica noastra. Or sa admitem franc ca poate chiar noi am fost pe alaturi cu critica respectiva. Se scriu garle de posturi si commenturi ca un sir de jelanii de eterna nedreptatire sau un sir de acuze care mai de care mai voalate subtil nevoie mare. Da, impartasesc punctul de vedere al lui white noise: nu e prea intelept sa ii ceri blogosferei sa fie mai buna decat viata reala. Si cu toate astea ar cam trebui sa avem tupeul sa o facem. Shoulder to shoulder. Alea care este. :)

    Imi cer iertare ca am scris prea mult. Nu recidivez des.

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  27. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  29. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  30. Really intriguing article.

    Scandinavian seo consultant offering low cost all-inclusive service (sokoptimering).
    [url=http://www.smotop.se/smotopbloggen/]Sokmotoroptimering[/url]
    http://www.smotop.se

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...