27 noiembrie 2008

Trei motive ale Luminiţei Marcu contra blogului*

1. Luminiţa Marcu porneşte de la înţelesul blogului ca jurnal on-line, confesiune - pentru a spune răspicat că e imposibil să fii sincer pînă la capăt într-un blog de frica consecintţelor – să nu-i lezezi pe cei care contează, să nu rămâi fără job iar, la limită, să nu mori, să nu faci puşcărie cum s-a făcut din cauza jurnalor în timpul comunismului.
Eu nu am găsit nicăieri că jurnalul înseamnă să-i răneşti pe ceilalţi sau să faci puşcărie. Dacă se întâmplă, sau autorul e rău intenţionat (se răzbună), sau sistemul social e corupt.

2. Luminiţa Marcu spune că pseudonimul nu e o alegere, nu legitimează, ba chiar autoarei i se pare un fel de a trişa. "Aş vrea s-o fi văzut pe „luciat” luptîndu-se cu o redacţie venerabilă pentru a-şi impune propriile păreri despre cărţi şi punîndu-şi astfel în joc locul în lume."
Nu înţeleg de ce a susţine o părere înseamnă să te lupţi cu o redacţie...

3. Luminiţa Marcu spune că blogul nu presupune o interacţiune adevărată cu cititorii, pentru că nu ai nimic de cîştigat din acea coadă de comentarii, cele mai multe cretine.
Eu zic că nu-i aşa, cât de cretine ar fi, îţi păstrează măcar contactul cu realitatea, faţă de care, din păcate, oamenii deştepţi se cam îndepărtează.

Nu ştiu cine este Luminiţa Marcu, dar conchide: E clar că nu voi fi în viitorul apropiat o candidată la faima de blogger.
Mă bucur.

PS: Luminiţa Marcu spune că va mai trece mult pînă cînd o editură românească să aibă curaj să publice texte de pe blog. I-aş da imediat două exemple contradictorii. Dar aş prefera s-o fac în carne şi oase. Pentru că dincolo de orice blog stă un om.
__________________
*Noua literatură, Nr. 17 / iulie-august 2008

52 de comentarii:

  1. Daca tu ai o parere si altii - de care depinde aprobarea publicarii intr-o redactie - au alta opinie, nu inseamna ca trebuie sa te lupti cu ei ca sa-i convingi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. ha ha
    ai citit asta: http://luciat.wordpress.com/2006/11/30/frica-de-literatura/ ?

    mi se pare ca e un raspuns pentru luciat care ii reproseaza putin Luminitei ca nu are curaj sa ia taurul de coarne si sa mearga pana la capat.

    mi se parea mai usor si mai fair sa-i raspunda teroristei direct cu un comentariu la postul respectiv, dar probabil a avut o pagina de umplut la ziar si nu a avut cu ce altceva. so lame.

    RăspundețiȘtergere
  3. Auleu, ce idei prostesti arunca dumneaei in acel jenant articol:)

    RăspundețiȘtergere
  4. pai eu am in biblioteca o chestie care se numeste RealK, din cate stiu e textul lui Bucurenci care initial a fost postat pe un blog. Acum astept intre coperti parti din blogul lui Adrian Ciubotaru.

    dar va rog sa-mi scuzati comentariul cretin :))

    RăspundețiȘtergere
  5. "să nu-i lezezi pe cei care contează"
    asta mi-a placut cel mai mult. ca, daca omu' nu "conteaza", mai da-l in... polemica :))))

    RăspundețiȘtergere
  6. dragos c.,
    f RAU ca nu stii cine este luminita marcu: este unul din criticii literari importanti ai generatiei tinere! dar am intilnit mult prea des ac forma de discreditare a celor 'de pe hirtie' ('habar n-am cine este cutare' scriu, adesea, unii de pe bloguri - cu un rinjet satisfacut care le dezvaluie mai mult reaua-credinta decit ignoranta) incit sa ma mai mire - ca formula retorica; tot ce pot spera e ca, in cazul dumitale dragos c., sa fie sincera...
    asta, o data.
    doi: e fix cum am spus-o de enshpe mii de ori (inclusiv pe bloguri): celui/celei care critica blogosfera nu i se concede NICIO dreptate - TOT ceea ce scrie (pe hirtie!) este 'fals', 'neconcord cu realitatea', in cel mai bun caz 'neinformat'...
    cit de comod este sa expediezi, de fiecare data, orice critica in coltul de umbra al 'oamenii de hirtie sint mai prosti ca noi'! (aplauze)

    cum ar fi daca v-as spune ca sint de acord 100% cu ce scrie luminita marcu?! ati considera-o o chestie 'sindicalista', right?
    eh - ASA se vede si in cazul vostru!

    RăspundețiȘtergere
  7. als,
    atat luminta marcu, o tanara de care au auzit toti cei care scriu pe blog despre literatura,
    cat si c dragos, un anonim de seama in carnetelul criticilor literari importanti ai generatiei tinere,
    au dreptate.

    greseala consta, cred eu, în faptul ca noi, blogerii (cum suna! simt un fior d'amor...), ne luam prea in serios de fiecare data,
    in timp ce unii critici (literari importanti ai generatiei tinere, cum ziceam) se plictisesc. ingrozitor.
    si nu gasesc nimic mai bun de facut decat sa zgandare, ca pe un buboi, tomberoanele-cenaclu cu mucegaiuri si noroi.

    in rest, am revazut cu placere 'iubita locotenentului francez' :)

    RăspundețiȘtergere
  8. eu sunt unul dintre cei care şi-au publicat blogul si probabil ca asa voi face si in continuare, indiferent de consecinte. de altfel, pe mine nici nu ma intereseaza blogul, ca fenomen, ci doar sa scriu. eu sunt redactor-sef la blogul meu. zice ea Luminita ceva adevarat, dar asta e valabil pentru intreaga literatura, nu doar pentru blog. si, in general, ma enerveaza formulele "unul din criticii literari importanti ai generatiei tinere". pupatul reciproc si public in zonele erogene face bine la sanatatea sociala a combatantilor. sunt aproape singur ca urmatorul articol al Luminitei va fi despre "unul dintre cei mai..., pe numele sau alex leo serban".

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu as dori sa ma fac blogger; unde se pot gasi cursurile de initiere sau specializare? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Luminita Marcu e o scriitoare pe care o respect (am citit "Mansarda cu portocale" si pot spune ca are talentul de a se strecura in sufletul cititorului cu un mare firesc). Insa probabil ca nu e obisnuita cu genul acesta de interactiune: blog scriitoricesc-cititori. Respect si calitatea blogului scris de Luciat, toata admiratia!
    Sunt cazuri in care cumperi/imprumuti/rafoiesti o carte datorita parerilor (avizate) de pe un blog (avizat). E drept ca Internetul, ca si hartia, suporta orice :) Dar blogul este o forma de comunicare si in zona literara, care merita sa fie luata in seama.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi dau si eu cu parerea in legatura cu unul dintre lucrurile spuse de Luminita Marcu.

    "E clar că nu voi fi în viitorul apropiat o candidată la faima de blogger. Cel puţin în zona literar-confesivă. Iar în zona criticii şi a comentariului de carte, am rezerva de mai înainte. Nu mă emoţionează comentariile neasumate. M-ar interesa părerea unui om viu, în carne şi oase, care riscă ceva spunînd un lucru sau altul despre cartea mea. Altfel, şi în faţa blocului se poate înjura şi nu înseamnă nimic."

    Da, scrisul pe blog, sub anonimat, iti da o relativa libertate: poti spune ce vrei tu, de rau sau de bine. Criticii literari importanti/respectati isi risca reputatia atunci cand scriu ceva, un blogger pana la urma nu (si daca da cu bata in balta, atata paguba, repercursiunile in real life vor fi, de obicei, minime). Nu sunt in schimb de acord cu ceea ce inteleg eu din afirmatia de mai sus a Luminitei Marcu: ca parerile despre carti ale anonimilor nu sunt importante/valide. Cred ca exista multi oameni capabili sa evalueze ceea ce citesc si sa puna parerile lor intr-o forma lizibila si utila altora. Multi dintre ei nu isi doresc sa fie critici literari (si nu cred ca e cerere pe piata muncii pentru atatia critici), si scriu pe bloguri sau pe alte suporturi ca sa isi sintetizeze notele de lectura. In cazul lor nu stiu cu ce ii ajuta pe cei care le citesc parerile sa stie cum ii cheama sau cine sunt.

    Bloggerii sunt pana la urma responsabili fata de cei care ii baga in seama si isi vor pierde reputatia online daca spun prostii...

    Si inca ceva: parerile criticilor de carte devin referinte (la o adica, eu pot cita parerile Luminitei Marcu intr-o carte sau intr-o comunicare la o conferinta). Peer-rewiew-ul este, deci, util (lupta in redactie). Ce scriu eu pe blogul meu nu are valoare, ca referinta.

    RăspundețiȘtergere
  12. L.M. face ce fac indeobste cei ce publica pe hirtie: substituie autoritatea argumentului cu argumentul autoritatii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Luminita Marcu se pare ca a uitat un lucru esential : bloggerii nu sunt facuti pe banda rulanta dupa un prototip aprobat de cineva.

    Deci exista blogggeri si ... bloggeri, si in mod sigur o parte din ei se incadreaza in tiparul propus de dinsa.

    Insa marea majoritate nu cred ca sunt asa cum ii zugraveste ea.

    RăspundețiȘtergere
  14. pantacruel: ma bucur, e un film frumos ;)

    arthur suciu: nu, eu nu am ce sa caut in revista luminitei (desi mi-a propus de citeva ori) pt simplul motiv ca nu (mai) scriu literatura; iar 'pupatul reciproc' se practica bine mersi si pe bloguri - ma insel cumva?

    adinab: total de acord

    anonim: alt argument aveti? ca pe asta l-am auzit de enshpe ori si nu m-a convins (dincolo de un joc de cuvinte cam facil...)

    RăspundețiȘtergere
  15. to-morrow:
    Unde se avizeaza blogurile astea, ca vreau sa ma duc si eu cu blogu’ meu la avizare ?

    RăspundețiȘtergere
  16. isuciu:

    din ciclul "mi-a dat statul dictionar":

    AVIZÁT, -Ă, avizaţi, -te, adj. (Despre oameni) Care dovedeşte informare, pregătire, competenţă (într-un anumit domeniu). – Din fr. avisé. (DEX'98)

    problema poate fi cu personificarea blogului, eventual :)

    RăspundețiȘtergere
  17. adinab:

    1. In dictionarul meu scrie repercusiuni.
    2. La intrebarea mea poate stie raspunsul to-morow, care vorbeste de un blog avizat.

    RăspundețiȘtergere
  18. @ leo: nici n-aveam intentia asta. stiu bine ca nu va conving decit propriile pareri. si nici alea intotdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mda, revin, ma luase avantul de la "pareri avizate" si am privit blogul ca pe o prelungire a creatorului sau :) S-a suparat cineva???

    RăspundețiȘtergere
  21. anonim: ALTA afirmatie nesustinuta! cum s-a vazut chiar si de pe blogul acesta, ma conving SI 'alte pareri' - cu conditia sa nu aiba aerul ca platesc polite 'autoritatilor' sau ca pun pumnul (proletar) in gura...
    NEGATI ca nu ati facut decit un joc de cuvinte? ceea ce spuneti se poate aplica oricui & oriunde, cu putina (lipsa de) bunavointa ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. to-morrow:
    Blogul luciatei este un blog slab, ca sa nu-i zic altfel.Iata ce sria ea despre cartea Asediul Vienei, de Horia Ursu : “Daca mi-a placut? Nu. [...] ...mult prea plin de vechi defecte ro: personaje umflate cu pompa, scene neverosimile, dialoguri care suna rau, elanuri lirice tepene (sic!), suprapunerea fortata a istoriei mari peste cea mica, satira pasabila (of, lucruri care s-au facut de atitea ori!), nimic personal, numai si numai obsesii publice, ca sa le spun asa - romanesti, ardelenesti, provinciale, intelectuale.”
    Si cu toate acestea, cartea a obtinut premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, in 13 iunie 2008. Romanul lui Horia Ursu a fost distins anterior cu Premiul Cartea Anului 2007 din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj, Premiul pentru proza al revistei "Observator Cultural" pe 2007 şi Premiul revistei "Tribuna" pentru cel mai bun roman publicat in 2007. luciat nu da doi bani pe opiniile oamenilor de cultura care au acordat distinctiile. Nu i-a placut ? Pai ei toti sunt de vina, plus autorul, crede ea !

    RăspundețiȘtergere
  23. isuciu,
    pai vi se poate raspunde ca luciat are 'curajul opiniilor', ca 'n-o intereseaza ce cred criticii & juriile' uniunilor (in general, specialistii), ca etc. etc. - e o persoana consecventa (cu propriile pareri) care nu se ia decit dupa gustul propriu & personal...
    mie, sincer, nu-mi place stilul ei - e prea 'descheiat la nasturi' pt gustul meu -, de aceea nu mai intru pe blogul ei (in plus, sintem pe 'culoare diferite', ea scrie dspr carti, eu dspr filme, nu ne intilnim nicaieri); dar 'daca o place massele', are rating (ca emisiunile alea de la teveu) si trafic (la) greu, ce poti pt ca sa faci?
    o cititoare noua pt o (mindra) lume noua!

    RăspundețiȘtergere
  24. Alex Leo Serban:
    Pe mine nu ma (mai) deranjeaza luciaT ca persoana, este previzibila in expunerile sale, de exhibare a propriilor limite prezentate ca un curaj de opinie (pai cine n-are curaj la adapostul anonimatului absolut ?) dar nu inteleg cum oamenii mult mai bine inzestrati decat ea – white noise, dragos c, etc. – se uita in gura ei cu veneratie ?

    RăspundețiȘtergere
  25. isuciu,
    sa fim seriosi: eu nu cred ca dragos c. (poate white noise, din 'solidaritate feminina') se uita la terorista 'cu veneratie'... frecventind blogurile de atita timp am inteles cum functioneaza anumite, sa le spun, 'complicitati' ;)
    in spatele unor cuvinte de complezenta, salamalecuri reciproce, afabilitate de fatada etc etc exista multa ipocrizie. ca si in lumea reala, desigur :)

    RăspundețiȘtergere
  26. 1)Chiar n-auzisem de LM inainte de a-i citi prefata la Derapaj - care mi s-a parut slaba. Peste articolul ei m-am uitat intamplator si l-am gasit neserios, scris ca sa umple pagina, cum spunea cineva si nu scris ca sa "spuna ceva" argumentat. Acuma nu stiu daca LM a scris articolul in calitate de "critic", sau in calitate de cetatean obisnuit, caruia i se poate accepta orice subiectivitate. Nu am "ripostat" din vreo solidaritate sau dintr-o prejudecata pro-bloggeristica, ci pentru ca mi s-a parut ceva neserios.
    2) Exemplele mele au fost deconspirate - era vorba, intr-adevar, de Arthur Suciu publicat la Junimea si Adrian Ciubotaru, publicat la Curtea Veche.
    3)Nu cred in autoritatea criticii literare, de prea multe ori am gasit carti minuntae expediate din varf de condei de catre aceasta. Evident, exista si critici (persoane) care au pareri OK.
    4)O citesc mereu cu placere pe luciat de fiecare data. Evident, ca toata lumea - eu inclusiv - mai si greseste.

    RăspundețiȘtergere
  27. Dragos :
    Multumesc pentru lamuriri.De fapt, stiam de mult, ca ne cunoastem de o buna bucata de timp. Eu ma opresc aici si ma retrag din pozitia ridicola de comentator contra vantului pe blogul tau. De tot. Iti doresc numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  28. Dragos :
    Multumesc pentru lamuriri.De fapt, stiam de mult, ca ne cunoastem de o buna bucata de timp. Eu ma opresc aici si ma retrag din pozitia ridicola de comentator contra vantului pe blogul tau. De tot. Iti doresc numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  29. Dragos :
    Multumesc pentru lamuriri.De fapt, stiam de mult, ca ne cunoastem de o buna bucata de timp. Eu ma opresc aici si ma retrag din pozitia ridicola de comentator contra vantului pe blogul tau. De tot. Iti doresc numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  30. Scuze, nu stiu de ce au iesit asa multe postari identice !

    RăspundețiȘtergere
  31. doamne, cand e vorba de barfit ceva, ce se mai inghesuie lumea! in schimb, daca e despre vreo carte, unu-doi care mai scrie.
    Dragos: foarte frumos postul cu tiganii. mi-ar placea sa citesc mai multe chestii din astea scrise de tine.

    RăspundețiȘtergere
  32. dragos c.,
    ce inseamna pt tine 'neserios'? (folosesti de 2 ofri ac cuvint in postarea ta) este un articol de revista, nu un studiu aplicat; oricum, presupozitia ta ('pe hirtie' nu pot aparea DECIT lucruri 'serioase', spre deosebire de bloguri) nu poate decit sa ne onoreze ;)
    ps nici eu, crede-ma, n-am auzit de adrian ciubotaru si/sau arthur suciu; dar tu te ocupi de literatura - aici pe blog -, asa ca ma asteptam ca, daca nu ai citit 'mansarda cu portocale' (amintit de to-morrow), atunci macar vei fi auzit de LM...

    RăspundețiȘtergere
  33. Bine ca ai auzit de Bucurenci si ca, intr-un articol bine incheiat, l-ai pus linga Franzen.

    RăspundețiȘtergere
  34. anonim: bine ca tii tu minte toate detaliile astea, inseamna ca te roade povestea ;)
    nu l-am 'pus linga' - decit din pdv redactional & circumstantial: citisem cartile respective una dupa alta...
    bucurenci nu ma mai intereseaza, franzen - in continuare, da!

    RăspundețiȘtergere
  35. Ce daca ne ofensam noi ? :)
    Si impotentii-emotionali trebuie sa se intepe, nu-i asa ? :))

    RăspundețiȘtergere
  36. Din pacate, unii iau lucrurile foarte personal... Ca daca esti impotriva unei opinii, inseamna ca o urasti pe acea persoana, ca daca o vezi pe strada o iei la bataie. Nu am nimic cu nimeni, accept orice fel de pareri, de la oricine.
    Nu ma supar pe nimeni, daca acesta nu mi-a facut un rau.
    Nu stiu de ce atat incrancenare...
    @als - eu nu am ceva cu hartia sau cu "jurnalistii", aparand blogul. am avut ceva cu parerile LM. Atat.
    Eu ma ocup aici si cu literatura, dar nu pot sti de toti criticii (orice filolog poate deveni critic), cum nu pot sti nici de toti scriitorii...
    @isuciu - imi pare rau ca ai luat aceasta decizie. Divergenta de opinii mie mi se pare fructuoasa si nu motiv de suparare...

    RăspundețiȘtergere
  37. Dragos :
    Pai sa stii ca nu m-am suparat. Doar ca nu mai vreau sa par ridicol. Divergenta de opinii...Pai nu stiu exact care e opinia ta. Daca ai inceput postarea asta, trebuiau luate pe rand toate afirmatiile facute de L.M. si combatute. Eu am fost primul care te-am intrebat ceva. N-ai raspuns. Si am vazut ca si altii au facut afirmatii asa la general. Asa nu se intelege nimic. Era un prilej de o discutie foarte serioasa si interesanta. Ma retrag de aici si-mi vad de treburile mele...Repet: nu sunt suparat.

    RăspundețiȘtergere
  38. @isuciu - ai dreptate. Am gresit. Iti prezint scuze...

    RăspundețiȘtergere
  39. Dragos :
    Suntem oameni liberi si egali. Poate ca in conditiile in care nu ai internet decat la serviciu, te-ai grabit. Sau poate nu te-ai grabit si asa ai considerat tu. Nu ai de ce sa-ti ceri scuze. Totul e ok !

    RăspundețiȘtergere
  40. Pai da, nu am net decat la serviciu, nu pot raspunde la fix...

    RăspundețiȘtergere
  41. M-am gandit sa scriu si eu un articol despre dom'soara Marcu. Dar a zambi mi se pare mult mai potrivit. Si superior, de altfel. :)

    RăspundețiȘtergere
  42. andrei rosca,
    deci TOTI care scriu impotriva bloggerimii sint naspa, nu?
    pai hai sa zimbesc si eu atunci.
    tot superior ;P
    ps nu este 'dom'soara' marcu, pt ca este sotie & mama. deci 'doamna'.

    RăspundețiȘtergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. als: asta cu "toti" e doar in mintea unora. Voi respecta pe oricine vine cu argumente valide. Ce a zis doamna Marcu acolo dovedeste ori reavointa, ori o neintelegere a fenomenului.

    RăspundețiȘtergere
  45. ma rog; asa cum si 'cine mai e si luminita marcu asta?' dovedeste acelasi lucru...

    RăspundețiȘtergere
  46. Eu cred ca s-a depasit limita unor comentarii la obiect... s-a trecut la generalizari si parti pris-uri...

    RăspundețiȘtergere
  47. nimic de adaugat - doar ca era pacat sa nu se ajunga la 50 de postari... ;)

    RăspundețiȘtergere
  48. luminita e cea mai tare ever ;D
    a fost profesoara mea de seminar si e asa desteapta si.. vie, spre deosebire de.. decrepitii aia de la litere ;D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...