3 decembrie 2008

Ce-mi voi cumpăra în iarna asta?

Anul acesta îmi voi mai cumpăra următoarele cărţi pe care abie le-aştept:
- la Rao, Binevoitoarele lui Jonathan Littell (scriitor american de origine evreiască, a scris în franceză şi locuieşte în Spania - evident, nazişti, evrei şcl.) Cartea a luat în 2006 Premiul Academiei Franceze şi Goncour (am vrut s-o iau în franceză, dar sunt touşi vreo 700 de pagini). Traducerea e a lui Vasile Savin - probabil bună - de care-am văzut chiar O iubire a lui Swann (sic!) la noua Univers şi tot aici traduce la colecţia Cotidianul.
- tot la Rao va apărea o ediţie nouă de Opere alese GOETHE cu traduceri noi - cea a lui Jean Livescu şi-a Sevillei Răducanu pe care-o am n-are scrierile ştiinţifice şi cele autobiografice.
- la Nemira a apărut Poarta lui Frederik Pohl, o carte tradusă mai demult la noi, dar pe care n-am găsit-o atunci.
*
Mă hotărâsem să nu mai iau cărţi, dar iată că nu mă pot lăsa de-acest viciu îngrozitor... Mă-ntreb ce voi face cu cărţile adunate pân-acum, dacă nu voi avea copii... (Într-o vreme mă gândeam să le donez pe toate.)

9 comentarii:

  1. Si mie ce imi cumperi? :P

    Ah, don't worry, poti sa-mi lasi mie cartile tale, ca tu sigur o sa mori inaintea mea :D Yeah, I know, I'm such a great friend :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce gap de logica am si io. Dragos, ai facut un pustiu de bine, ca mereu cumparam carti pentru viitoarele tinere vlastare care cica vor iesi la un moment dat din mine. De fapt acum ma gandesc ca, potrivit teoriei si experientei acumulate, nu prea exista sanse sa se intample asta. Isn`t that right, Ionuca ? :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Iuhuuu, Poarta!
    Cat despre Les Bienveillantes, acum un an, la un exercitiu de genul "Ce ati propune spre publicare in Ro si de ce?", as fi ales tocmai cartea asta, desi statutul de caramida nu-i tocmai un factor favorizant pentru vanzari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos, acelasi viciu il am si eu. Pe multe dintre ele le pastrez un timp necitite (nu inainte de a le rasfoi) pentru a avea in stand-by o placere minunata :)
    Frumoase recomandari, merg pe mana ta.
    Si nu-ti fa probleme in legatura cu acumularea cartilor. Nu de mult, am facut o donatie importanta de carti pentru copiii de la leagan :)
    Sunt convinsa insa, ca n-o sa te lipsesti de ele chiar asa devreme :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O, minunat! Nu stiam ca apare Les Bienveillantes la RAO. O sa-l rog si eu pe Mos sa-mi aduca in dar "caramida"!

    RăspundețiȘtergere
  6. a aprut in sfarsit Les Bienveillantes???
    o astept de mai bine de un an. in sfarsit...

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am zis ca are vreo 700 de pag si costa vreo 65 de lei. Si n-a aparut inca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sînt şanse tot mai reduse ca pasiunea cititoricească să treacă în copiii noştri. De la o generaţie la următoarea, deprinderea asta se va forma tot mai greu, şi şi mai greu se va menţine vie. Va fi galopant expusă timpului de înjumătăţire. Motivele nu le mai înşir, le ştim pe dinafară.

    De o bună bucată simt acut că sîntem o castă (sens ne-elitist) aflată într-un curs lent, dar neclintit, de împuţinare (citeşte pieire treptată), că "sîntem vechi, domnule!" (sens nepeiorativ). Va fi tot mai greu să convingem un copil de frumuseţea "nevăzutelor", cînd presiunea "văzutelor" este (şi va fi) tot mai strivitoare.

    Peste 100 de ani, nu m-ar mira ca noi, 'the readers', să fi devenit 'oameni-cărţi', ca-n Fahrenheit 451. Totalitarismul poate fi şi soft, prin indiferenţa generalizată faţă de cultură - mai mult sau mai puţin făţişă - din partea mulţimii mai mult sau mai puţin făţarnice. Sigur, cultura nu e pentru toată lumea ; încă ne e confortabil să gîndim aşa. Dar cînd procentul 'semenilor' noştri va fi, în viitor 0,000.....1 (vorba lui Pleşu : "nimic virgulă ceva"), cum se vor simţi 'samuraii' ? Cred că, înainte de a muri, se vor apuca să înveţe cîte o carte...

    Tu ce carte ţi-ai trece-o în tine ?

    PS. De Goethe mă bucur eu.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...