2 decembrie 2008

Deloc literatură

Evident, am aflat multe biografisme "auto-ficţionale" ale autorului, mi-am regăsit unele amintiri şi frustrări din propria copilărie şi pubertate - ceea ce mi-a plăcut.
Evident, m-am amuzat cu sinceritatea dezarmantă, pe alocuri chiar cinică, a personajului/autorului - ceea ce mi-a plăcut.
Am râs de-a dreptul la unele faze, de pildă cea legată de sfaturi practice despre cum să săruţi mi-au produs hohote în plin metrou.
Evident, am citit-o repede, în 2 zile, are un limbaj simplu , uneori de lemn (autorul şi-a dat licenţa în oracole de liceu, cum aflăm de la prefaţator), ironic asumat kitschios - ceea ce mi-a plăcut.
Am recitit O călărire în zori (prima oară am făcut-o aici) şi-am găsit-o (ca şi Cărtărescu, sic!) excepţională (ca şi ultima parte a povestirii din Poveşti erotice româneşti) - ceea ce mi-a plăcut.
Surprinzător însă - per ansamblu - şi asta cu siguranţă din cauza îmbâcsirii din ultima vreme cu subiecte legate de copilăriile fericite din ceauşism - vezi Orbitor, Travesti, Băiuţeii, Muzici şi faze, Regele alb, chiar Exuvii şi Derapaj - nu pot spune că mi-a plăcut.
Dar am citit Luminiţa, mon amour, cu care Cezar "se scoate" din plin. Şi aştept să-şi găsească timp pentru a scrie ceva şi mai bun, de care, atât cât îl cunosc eu, cu siguranţă că e capabil, şi mai mult decât atât.

Cezar Paul-Bădescu, Tinereţile lui Daniel Abagiu, Ed. Polirom, Iaşi, 2004, 203 p.

5 comentarii:

  1. am frunzarit si eu acum cativa ani "tineretile lui daniel abagiu". si parea reusita & amuzanta. acum am aflat si eu mai multe despre cpb, inclusiv din revista a.l.a.

    tare as fi curios sa vad un comment al lui cpb la acest post.

    imi plac reactiile neasteptate, nefardate. ofsaidurile clare :)
    cum oare ar trebui sa reactioneze pe blog, incoltit de atatea priviri iscoditoare - ale celorlalti blogeri pasageri - unul caruia tocmai ii este criticata cartea?
    (chiar daca acesta de aici nu este tocmai o critica nagativa)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ pantacruel: Daca vrei, pot comenta, desi nu se face ca un autor sa aiba ceva de zis fata de o cronica la cartea lui.
    Ce pot sa spun e ca si pe mine ma plictisesc acum textele contemporane cu asa-zisele "amintiri din copilarie". Inclusiv textele mele.
    (E adevarat, cartea mea a fost scrisa inainte de Baiuteii si chiar de Muzici si faze - dar ce mai conteaza asta acum?)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc cezar!
    nu ma asteptam sa mi se indeplineasca atat de repede o atat de mare curiozitate. se pare insa ca e un duh bun prin preajma :)

    am citit si eu 'baiuteii' (exccelenta), 'muzici si faze' (mmm, mmm) si orbitor (fascinant). mai mult, am vazut 'cum mi-am petrecut sfarsitul lumii' si alte filme proaspete inecate in melancolia acelor vremuri. intr-adevar se poate spune ca s-a cam depreciat conceptul de 'amintire din copilarie'.

    dragos nu e primul care lauda 'luminiţa, mon amour'
    si pt ca tot veni vorba, de sarbatori mi-o voi face cadou. iar apoi o voi comenta pe blog :) promit.

    RăspundețiȘtergere
  5. @pantacruel - mie nu mi-a placut deloc baiuteii!
    @cezar - multumesc de interventie, e o surpriza...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...