10 ianuarie 2009

Estetica scabrosului

Printre multele grozăvii pe care le-am văzut, le-am auzit şi mai ales le-am citit pân-acum, lectura acestei cărţi m-a oripilat – în sensul că mi-a demonstrat că imaginaţia într-ale folosirii trupului nu are margini. Cel puţin, a mea.
 

Dar mai întâi, de ce a trebuit să scrie Marchizul de Sade capodopera sa Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei?
Aş spune că unul din motive ar fi amuzamentul – şi-i reuşeşte-al dracului. Al doilea ar fi revolta faţă de clerici şi aristocraţi – îi reuşeşte şi-asta - e multă tăbăceală ironică aici.
 

Dar totuşi. Ce e cu perversiunile descrise, de ţi-e şi ruşine să le spui, darmite să le mai şi faci? Care să fie rolul lor? Să fie material pentru masturbarea de secol XVIII? Să fie un motiv patologic sau unul provocator cultural – after all, de ce erotismul n-ar fi cultură?
Aş vrea să trec la câteva fragmente care m-au lăsat cu gura căscată şi uscată:
 

Printre buci voluptoase şi fofoloance strâmte, găsim personaje înfiorătoare, apetisante cică, în felul lor (sic!):
Fanchon în vârstă de 69 de ani este saşie, cârnă, îndesată, grasă, o frunte de nimic şi mai are doi dinţi. Un erizipel îi acoperă bucile, nişte hemoroizi îi ies din gaură, o ulceraţie îi mănâncă vaginul, are o coapsă arsă şi un cancer îi roade sânul. Este tot timpul beată şi vomită, se băşeşte şi se cacă peste tot şi-n orice clipă fără ca măcar să-şi dea seama. (p.147)
De asemenea, pizda Therezei era sălaşul tuturor murdăriilor şi ororilor, un adevărat mormânt a cărui putoare te leşina. De când se ştia ea, Therese nu se ştersese, după cum spunea, la cur, iar de-aici nu mai rămânea nici o urmă de îndoială că mai era niscaiva căcat de pe vremea când era copilă. (p.127)
 

Evident, am mai aflat – nou pentru mine – că pişatul de minoră poate fi privit, întins pe trup sau băut (parcă era ceva asemănător şi în Luni de fiere). Că poate fi instituită foarte bine şi o şcoală de labă. Sau că mucii de iarnă (tot de minoră, evident), pot fi sorbiţi cu nesaţ.
În fine, o groază de orori care nu doar că te uimesc (nici în filmele porno nu dai de-aşa ceva...), dar te şi învaţă câte ceva. Nu degeaba cartea are subtitlul Şcoala libertinajului.

PS: Nu vreau să uit traducerea excelentă a Tristanei Ir care a reuşit să folosească un limbaj natural, în cazuri care culţilor noştri ipocriţi le repugnă.

PS2: Cred că ştiţi că Pier Paolo Pasolini a făcut şi un film controversat după carte (imaginea e din film).

12 comentarii:

  1. Mi s-a facut rau numai citind citatele alea. Asa ceva e mult prea mult pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ionuca - Avem cu totii de invatat...

    RăspundețiȘtergere
  3. cand am citit eu cartulia impricinata, la primele 20-50 de pagini ma hlizeam aratand cu degetul la cuvinte, ceva de genul: "Iooooooiiii uite ce scrie aici!"

    Apoi, cu cat m-am avantat mai adanc in carte (expresie cheie) cu atat am devenit mai imuna la toate cele. Nici uimire, nici greata. Cred ca aceasta lectura golita de sentimente m-a ajutat sa ajung sanatoasa la final.

    Si da, avem toti de invatat. Eu am aflat tot felul de expresii neaose ilustrand pervesiuni sexuale ;) (asta la nivel superficial, sa ne intelegem :))

    RăspundețiȘtergere
  4. nu vreau sa-mi aduc aminte ce foame am facut cateva zile dupa ce-am vazut filmul ala. numai pt 1 mil de euro as citi si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  5. intr-adevar avem de invatat din asa ceva, dar sa ne intelegem o data si bine. Astea nu sunt carti sau filme pe care sa stam sa facem analize complexe. Daca bagi ceva la "bibilica" din astea e bine daca nu asta e ai cam pierdut trenul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie sa pun mana pe cartea asta , extremele si asa ma atrag ... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut filmul ala ...scarbos. Ih. Cacamaca. :-/

    RăspundețiȘtergere
  8. salut! imi spuneti va rog cum se numeste filmul?
    abia astept sa citesc si cartea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. filmul este salò, or the 120 Days of Sodom din 1975.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu daca am sa simt vreun regret ca renunt la cartea asta pe care tocmai o tin in mana.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu e musai de citit, totusi e un reper in literatura lumii. citind sade, poti socoti alte romane contemporane - eg. bruckner - slabute.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...