28 aprilie 2009

jurnalism în estonia sovietică

Omul trăgea vârtos la măsea. Nevasta, normal, îl cicălea de dimineaţa până seara. Şi s-a hotărât e să se spânzure. Nu de tot, ci fictiv. Pe scurt, s-o îmbrobodească pe otravă. Nevasta a plecat la lucru. Iar el a agăţat bretelele de lustră, s-a legat de ele şi stă aşa, atârnat. Aude paşi. Vine nevasta de la lucru. Omul îşi dă ochii peste cap. De sanchi, bineînţeles. Numai că nu era nevasta. Era o vecină de vreo optzeci de ani, venise cu o treabă ceva. Intră, omul – spânzurat... Bătrâna era de fier, nu alta. Nu numai că n-a leşinat... S-a dus lângă bărbat şi a început să-i cotrobăie prin buzunare. Da‘ el era gâdilicios. A început să râdă. Ei, până aici i-a fost bătrânei. A mierlit-o. Iar el stă agăţat. Nu se poate desface. Vine nevasta. Vede cum stă treaba. Baba e moartă, bărbatul, spânzurat. Nevasta ia telefonul, sună: „Vasia, la mine acasă e o mie şi una de nopţi... În schimb, acuma sunt liberă. Vino...” Da soţul îi spune „Ţi-l vin eu... Îi scot ochii bulangiului...” La faza asta, şi nevasta cedează. O mierleşte şi ea... (p.96)

e-o-ntâmplare din mai multe vărsate într-unul din capitolele – mai bine zis, povestiri – volumului compromisul al autorului ex-sovietic, serghei dovlatov (foto). acesta a scis cartea din exil, adică din america. mărturisesc că volumul începe prost, dar se dă iute pe brazdă.

gata, cred că v-aţi făcut o imagine. mie mi-a plăcut. doar e rus, nu?

serghei dovlatov, compromisul, ed. humanitas, buc, 2009, trad. (faină!) margareta şipoş, 206 p

6 comentarii:

  1. Asta cu barbatul simuland spanzurarea, vecina/vecinul bagaret traumatizat de invierea "mortului" am tot auzit-o; a fost folosita si la noi de Dan Mihaescu, un umorist de mana a 2-a.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am gasit-o prima data aici si mi-a placut. daca stiam ca e celebra, postam altceva... cine e dan mihaescu? dar de fapt...

    RăspundețiȘtergere
  3. povestea e supertare. e tipul ala care analizeaza compromisurile pe care le face ca ziarist?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand eram mic-mic, citeam asa ceva:
    http://www.okazii.ro/catalog/19472880/Dan-GR-Mihaescu-POIANA-CU-ZAMBETE.html
    niste "snoave" decente; stiu ca a colaborat si cu TVR pt diferite scenete.

    RăspundețiȘtergere
  5. @arthur suciu - nu stiu ce e cu tipul care analizeaza compromisurile pe care le face ca ziarist, dar e ceva in genul, descrie intamplarile pricinuite de articolele pe care le-apublicat.
    @florin - interesant, da, exista autori minori dar placuti. eu il citeam pe eduard jurist.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte morbida gluma a ales individul ala sa faca. Cu uriase efecte colaterale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...