7 aprilie 2009

nu sunt colportor de mizerii

am aflat dimineaţă că luciat (alias terorista) s-a hotărât, după aproape 3 ani, să nu mai scrie pe blog.
sper să se răzgândească...

în ultima vreme asist cu supoare şi părere de rău la câteva dueluri între unii şi alţii – în legătură cu acest blog - isuciu, alex leo şerban şi alţii.
nu, nu vreau să iau partea unora în defavoarea altora, fiecare e liber să zică ce-o vrea.

dar pentru mine, blogul luciei a fost un model, determinându-mă de altfel să-mi fac şi eu unul. de asemenea, m-am bucurat când a devenit în scurt timp o referinţă pentru cei care nu se îndeletniceau cu această activitate, a cititului.
şi mi-a plăcut că a continuat să citească şi să posteze de-a lungul a trei ani, în stilul propriu, neschimbat.

ei bine, dincolo de toate aceasta, ceea ce mi-a scăpat a fost misterul identităţii autoarei. la un moment dat, am fost si eu ispitit, dar mi-am dat seama ca, pentru mine nu conteaza. nu şi pentru altii, care şi-au tot bătut capul să spargă "secretul", câutând niscaiva interese ascunse.

până azi, cand am fost făcut colportor de mizerii – eu eram doar ironic – nu mi-am dat seama de "miza" acestui secret, chiar şi pentru autoarea însăşi.

de va continua să posteze sau nu, şi indiferent cum mă va mai gratula, eu tot o voi citi cu plăcere.

43 de comentarii:

  1. exista o vorba care spune: 'assume the position'.
    adica: daca iti asumi o identitate sub forma de riddle/ghicitoare, asuma-ti si postura de a fi - la un moment dat - ghicit!
    este ceea ce luciat NU a vrut sa asume, transformind totul intr-o dramoleta penibila - cu despartiri, vai, definitive, cu amenintari de procese de calomnie, (ach so)?, cu santaje sentimentale gen of-of, mai-mai, uite ce mi-au facut 'mizerabilii' (adica isuciu & cu mine) si tot tacimul...

    vreau sa fie f clar un lucru: nu am avut nimic personal cu luciat (cum as fi putut, de bine ce nici n-o cunosc!?), nu a fost 'razbunare' (la ce?!), nu a fost rivalitate (= eu nu am blog & nici n-o sa-mi fac) etc etc.
    a fost pur si simplu de amoru artei, pt placerea jocului & pt k - sa zic asa, tot cu o vorba anglo-saxona, dar mult mai celebra - 'frankly, m'dear, i don't give a damn!' :)

    deci eu imi asum, da, rautatea (gratuita) & n-am NICIUN regret k s-a intimplat ce s-a intimplat - dimpotriva, ma bucur k i-am enervat/indispus/suparat atitia hardcore fans...
    voila.
    ps DETEST terorismul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule alş,
    am citit ce ati scris azi la "isuciu", "luciat" si "dragoş c" si, din principiu, va cred de buna-credinta. Dar ceva nu se potriveste, dupa mine: de ce, daca va declarati inocent si intrat in toata chestiune asta numai de amoru' artei, sunteti atat de indarjit in a va apara? Tineti sa va lipiti de cei care au macar o umbra de pozitie anti-luciat... De ce e atat de important sa va explicati si rasexplicati?
    In rest, toate bune si s-auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. mi se pare de bun simt sa ii lasi pe cei care vor sa fie anonimi sa ramana anonimi.

    cat despre batutul in piept ca poti sa iriti numai de amorul artei - e si asta un strigat disperat de captare a atentiei.

    dragos, cred ca terorista era deja enervata si i-au sarit capacele; nu din cauza ca ai fi "colportor" -era clar ca glumesti, ci din cauza ca a obosit.

    RăspundețiȘtergere
  4. @adina c - nu am avut, nu am si nu voi avea nici o "pozitie" fata de luciat decat de simpatie fata de autorul unui blog foarte bun (dupa parerea mea, desigur). dar se pare ca si in blogosfera, trebuie sa fii fie cu cineva, fie anti, a treia posibilitate fiind exclusa.

    RăspundețiȘtergere
  5. draga adina c,
    pt k nu-mi plac neclaritatile - simplu; am oroare de ele, nu stiu dc... consider k exista prea multe confuzii, disimulari, haos & ambiguitati pe lume k sa fie de datoria noastra sa le risipim cum putem... i'm a control freak

    & nu sint 'indirjit' in a ma 'apara' (dc sa ma 'apar'?! doar nu ma simt vinovat!), insa vreau sa fie f clar (nu?) k sint de o ANUMITA parte... ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. @dragos, e clar ca reactia lucieit la comentariul tau a fost exagerata, insa incearca sa te pui in pielea ei! Hartuita; si asta just for fun :(( Detestabil!

    RăspundețiȘtergere
  7. 'hartuita'?! hm; inseamna k folosim sensuri diferite ale ac cuvint...
    nu duduie, NU a fost 'hartuita': a-i scrie cuiva - O DATA - declarindu-i 'razboi' (si specificind: de amoru artei/for the fun of it/to spice it up) NU inseamna 'hartuire', inseamna FAIR PLAY & cavalerism, da?
    ps intr-adevar, detestabila incercarea asta de (auto)victimizare, bleah!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am refuzat sa cred ca cele postate sub numele ALS pe blogul teroristei (ma refer la postul care anunta inchiderea blogului) au fost scrise chiar de Alex Leo Serban. Poate o sa ma credeti naiva, dar eu nu-mi imaginam ca cel pe care-l stim in calitatea de critic de film, poate sa scrie cu "k" in loc de "ca" si nici "vroiam".

    RăspundețiȘtergere
  9. ba nuuuu, eu sint!

    eu scriu cu 'k' in loc de 'ca' pe net - &, in general, practic un fel de stenograma... pasul urmator: sa scriu asa SI in articolele publicate in presa tiparita ;)
    ps iar 'vroiam' este absolut corect din pdv gramatical

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. e mult timp pe lume. da. si e si multa lume odihnita.

    RăspundețiȘtergere
  12. @als, sigur nu folosim acelasi dictionar! Nici pentru FAIR PLAY & cavalerism!!

    Da' poate avem acelasi inteles pentru cuvintul "troll", fiindca, in opinia mea, exact asta esti: troll pe bloguri! Asa...de-amorul artei! Ori poate nu, ca tot nu-ti plac tie blogurile?!

    RăspundețiȘtergere
  13. EVIDENT k nu-mi plac! de-aceea mi-am si propus sa le distrug unu cite unu - stiu: vast program.. ;))

    am inceput cu unul dintre cele mai populare... (stai linistita, al tau e la coada de tot!)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ahh, nici nu-mi faceam probleme cu blogul meu, fiindca tu oricum te uiti la filme :)

    Pentru mine e insa interesant sa constat cum reusesti, acolo unde te aciuezi, sa muti centrul de greutate al discutiei/discutiilor si chiar al blogului, dupa caz. Fascinant de-a dreptul, ce mai!

    RăspundețiȘtergere
  15. @ dragos: ei, comentariul tau combinat probabil cu o oarecare apropiere de als si isuciu (asta e asa, o chestie subiectiva poate; sper ca n-o sa te superi pe mine, nu asta e intentia mea) or fi facut-o pe luciat sa reactioneze asa. stii si tu ca omul cand e suparat e mai tepos decat in rest. nu cred ca trebuie sa pui la inima.

    @ als: chiar vrei sa distrugi TOATE blogurile? uite ca eu nu te cred. cred ca doar vrei sa faci pe grozavul :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @als i-ai scris doar o data, dar o te tot luai de ea in Dilema. Cand am citit ultima ta "recomandare", de care te-ai folosit doar ca s-o ataci pe terorista mi s-a parut josnica. Si inca nu aflasem ca Luciat vrea sa -si inchida blogul. Justificarile tale nu fac doi bani si-s cusute cu ata alba. Spui ca e prea mult haos in lume si ca te simti dator sa aduci tu lumina, sau asa ceva. Siiiigur! Ce zici de bucuria unora de o citi pe Luciat pe care tocmai ai reusit s-o intuneci.Nu ca ti-ar pasa de de bucuriile altora. De asta ne-ai tot asigurat si ras-asigurat. Dar nu te mai preface ca ai avut ceva clar in minte cand o barfeai pe la toate colturile. Matale doar te comportai ca o tata frustrata si acuma nici nu-ti vine sa crezi ce succes ai avut si-ti asumi un anterior plan demonic( mhuuu-haaa-haaa). Si asta trece drept rafinament in ochii tai ...

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Dragos C
    Imi pare rau de toata neintelegerea asta si de toata, in fond, pierderea pentru noi toti. Ar trebui, nu stiu, nu sa fim mai putin incisivi, dar sa fim mai putin meschini. Eu sint comentatoarea anonima de la discutia cu Manet si, in fond, nu e nici o deconspirare. E adevarat ca am o diploma in Istoria si Teoria Artei, dar, in fond, conteaza placerea si inocenta actului "critic". Cred ca sintem cu totii satui de cit de multe am invatat. Eu simt nevoia sa ma intreb cit sint eu din ceea ce stiu. De asta si jocul. Si ma bucuram genuin de Lucia, fie ca e o baba de o suta de ani, fie ca e un barbat cu par pe coaie, fie ca e hermafrodita. Chiar e irelevant sa fim total definiti in virtual. Ca sintem in real. Iar Alex vrea sa fie la fel de definit si in virtual. S-ar putea sa dea doar impresia unei tate cicalitoare. Da' nu judec io. Good luck si eu nu cred ca tii partea cuiva. Toata discutia asta m-a scirbit.

    RăspundețiȘtergere
  18. @ maria: exact.
    da stii ce bine ma simt? ;)))

    ps 'planul (nu stiu cit de, dar pe-aproape de) demonic ii era cunoscut luciat-ei ink din iulie 08; l-am postat la isuciu...
    iar tanti terorista a pus botu... de fraiera ;P

    RăspundețiȘtergere
  19. @ bianca s: deci eu kiar n-am nicio probl sa fiu vazut k o tzatza rea, frustrata & cicalitoare!
    nici in virtual, nici in real.
    parol!

    RăspundețiȘtergere
  20. @als bietul de tine, uite ce te face sa te simti bine: ca ai spart mingea cu care se jucau ceilalti copii( tu si gasca ta tare, alde isuciu). Lasa, ca poate o sa mai cresti.
    Imi pare rau ca ti-am adresat primul mesaj. Mi-am amintit de ce zicea G.B. Shaw (ca tot iti plac vorbele anglo-saxone) "Never wrestle with a pig. You get dirty,and besides, the pig likes it". Ei, te las sa te bucuri de noroiul in care te balacesti .

    RăspundețiȘtergere
  21. @ maria: pai, chiar sint porc (in zodiacul chinezesc), tu probabil esti echivalentul feminin al acestuia - nu in vreun zodiac, ci asa, in general...

    cit priveste 'noroiul', don't flatter yourself: ceea ce am facut eu este o binevenita actiune sanitara, ceea ce faci tu este o mizerie - in lipsa de argumente, te cobori la insulte... si-l mai citezi pe gb shaw! 'uoama' recenta, deh; maria do-little ;))

    RăspundețiȘtergere
  22. valeu " blanca " cum asa ? micuta emma nebovary avea convingerea ca esti un poet hedonist deghizat ( cu o diploma in medicina ) asa cum le sta bine anonimilor .
    na ! sa te-auda domnu plesu numa . el crede ca toti anonimii sunt jefuitori de banci cu ciorapu pe capet ( chiar si in vreme de criza cand bancile sunt bancrot ) .

    RăspundețiȘtergere
  23. leo : nu iti spuneam eu ca "APS"-ul are un derivat si acela se numeste "misshandlungssyndrom" ? iata cum se manifesta - ecce :

    daca il casapesti pe un copil in perioada copilariei - acesta cand devine adult - intelege sa rezolve orice conflict cu ajutorul violentei.

    la fel si in cazul tau . ai fost victima unui santaj ? la randul tau te razbuni prin santanj .

    daca ai fost victima unor acte de agresiune fizica si verbala si nu le-ai prelucrat intr-o therapie vei prefera "praxisul" agresorilor tai.

    sa intelegi atata literatura , arta , filosofie , muzica clasica , etc. si aceste "simplitati" sa nu le poti deduce ... uff !

    stiu . trebuie sa ma iscalesc conform codexului cultural rom. pentru a preintampina potentiala mojicie :

    asadar ...duduia emma m.aenescu semidoctista (altfel ne da in judecata eminescu nu-i asa ? )

    p.s. donati bani clinicilor si spitalelor de psihiatrie ca restul in ceea ce priveste literatura - se rezolva de la sine :)

    RăspundețiȘtergere
  24. @als: ei, stia el zodiacul ce stia...Te-am jignit pentru ca nu mai am argumente, zici...E amuzant ca TU bati din piciorus si ceri argumente, cand ai declarat singur-singurel ca toate rautatile pe care le-ai facut teroristei au fost gratuite, de amoru artei, pentru placerea jocului. Ei, grozave argumente. Cata subtilitate! Bravo maestre!

    As putea sa intreb si eu de ce te-a deranjat cuvantul "pig"? Eu l-am folosit pentru plasticitatea imaginii, in sens ludic. Asa sunt eu, personalitate mai flamboaianta. Am fortat putin nota doar ca sa declansez o reactie adevarata de la tine, de ce sa ne ascundem dupa tot felul de masti, nu?

    Nu, nu am vrut sa te jignesc. Mi-am spus doar parerea fata de rolul pe care l-ai jucat in toata vanatoarea asta de vrajitoare. Si nu pretind ca sunt vreo rafinata cand fac asta si nu ma ascund dupa formule livresti. E, din pacate, concluzia la care am ajuns: ai fost un porc, domnule.

    Si daca eu sunt mai de condamnat pentru folosirea cuvantului aceluia decat tu pentru tot circul asta caraghios pe care ai pretentia sa-l justifici printr-o morala a esteticului sau alte bla-bla-uri, asa sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  25. @ all: contati intotdeauna pe mine pt a duce la bun sfirsit o rautate - it's what i do best! ;)

    @ duduia m. aenescu: eu stiu asa, k nu poti rezista unei tentatii decit abandonindu-i-te. asta e ce ati vrut sa spuneti?

    @ maria: asum tot, n-am nicio problema. & nici regrete. end of story. ok?

    RăspundețiȘtergere
  26. eu stiu altfel . cand ceva nu iti functioneaza in prezent cauta raspunsurile in trecut .

    stii? nu putem nici sa iubim ( gott ! dar ce scarnava expresie am gasit ? scuze ! ) si nici sa respectam daca acestea nu ne-au fost "implantate" in "pruncie" .

    dar ne putem consola cu o cultura vasta drept alternativa :)

    p.s.1. pentru deblocarea unor mecanisme d-alea cumva psihice ( numai in cazul in care nu reusesti sa te intorci in copilaria ta ) ajuta si "hipnoza" sub supraveghere :)

    p.s.2. tu nu esti in totalitate de vina . doar partial. stii de ce ? pentru ca cei care ti-au acceptat acest comportament sunt de fapt autorii morali .

    p.s.3. nici hitler nu era un "artist" daca altii nu credeau in talentele sale . am fost cam hardcore umpicutz. pliz . pardoneaza-ma cumva ...

    RăspundețiȘtergere
  27. ooo, dar ce tarta de platitudini & bune sentimente rincede imi servesti, duduie! toate poncifele posibile cu 'regresia in trecut', 'cauza e in copilarie' blabla... how boring. mai mult: how insulting! psihanaliza aia chiar v-a prostit pe toti, mon dieu!

    afla, duduie, k am avut o copilarie FF fericita, in care nu am dus lipsa de nimic (nici material, nici afectiv etc), am fost rasfatat, am facut TOT ce am vrut... bun, acu o sa zici k tocmai ASTA e 'motivul' blabla, nu-i asa? ;)

    ps iti recomand un film, 'funny games' de michael haneke - prima versiune, din 1997, este infinit superioara! pastrind proportiile, exista acolo un cuplu de criminali 'gratuiti' cu singe rece care - atunci cind victimele sint pe cale sa le insire toate gogosile astea cu 'abuzurile' din copilarie & cu 'alienarea societatii' - le anticipeaza discursul, tinindu-l chiar ei (cu ghilimelele de rigoare)...

    asta asa, apropo de hitler :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. @anda grarup - se vede adesea ca nu ne putem limita doar la carti, sin pacate
    @impricinatul - da.
    @zum - evident, m-a deranjat. nu pot goni oamenii doar pentru simplul fapt ca se cearta. desi adesea, recunosc, ma-nfurie depasirea masurii.
    @bianca s - multumesc pt "deconspirare", acum imi place si mai mult de tine. sper sa mai vorbim, fie ca esti baba...:)
    @als - stiu ca-ti plac flacarile, dar nu mai pune paie pe foc!

    RăspundețiȘtergere
  29. ok shefu, s-a facut! voi fi blind k un mielushel ;)
    orcum, vba lui cristi preda: n-ai cu cine, domnule!

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  31. Imi pare rau de tot ce se intampla...vad ca unii au placerea sa faca rau gratuit cum e acest domn als..e alegerea dumnealui sa si foloseasca timpul in acest fel..
    Dincolo de toate mizeriile, trist e ca un blog de talia teroristei se inchide..nu inteleg ce placere au avut cei care au jignit-o, e placerea de a improsca cu noroi intr-un om indragostit de literatura, plin de bun-simt, de decenta? de a ridiculiza o doamna care pur si simplu vrea sa nu i se releve identitatea si sa scrie despre cartile frumoase pe care le citeste!!Ce e asa deranjant in asta??
    P.S. Stimate dragosc nu pune si tu la inima expresia teroristei "colportor de mizerii", o fi fost si ea nervoasa..va citeam cu placere pe amandoi, sper sa nu fiti dezbinati

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  33. "nu vreau să iau partea unora în defavoarea altora, fiecare e liber să zică ce-o vrea."

    tocmai ati luat-o.

    RăspundețiȘtergere
  34. @bogdanm - multumesc pentru cuvintele tale.
    @gingav - am vrut sa spun ca nu e "razboiul" meu, desi am avut impresia ca fac parte din "vic-time colaterale"...

    RăspundețiȘtergere
  35. iar eu scriam mai sus k puteti sa ma faceti pe mine 'colportor de mizerii', nu ma deranjeaza - dar dragul de dragos, dragut, s-a gindit k mi-ar putea 'dauna' ;))

    ps definiti 'colportmentul', respectiv 'mizeria'; a-ti inchide blogul, lasind lucrurile incurcate & facind sa planeze in continuare suspiciunea asupra celor vizati, unde s-ar incadra?...

    RăspundețiȘtergere
  36. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  37. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  38. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  39. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  40. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  41. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  42. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...