mi-a atras atenţia un articol de-al lui alexandru george (fain articolul - despre odobescu, artistocraţie, cărtărescu, revista noua literatură) în care spune că, pe viitor, scriitorii vor scrie în şi pentru "grupuscule de formulă ermetică, marcate de cel mai strict elitism, având pretenţia că nu doar literatura, dar şi întreaga lume începe cu ele". aş adăuga că vor apărea - e inevitabil - scriitorii pentru publicul larg, gen dan brown care, de ce să nu spunem, ştie ce-i suspansul.
aşadar vom avea scriitori ermetici (noi între noi) şi cei populari, best-selleriştii.oare un scriitor "adevărat" (ce-o-nsemna asta) nu şi-ar putea ţine-n suspans cititorul, fiind în acelaşi timp creator, imaginativ, profund? unii pot - vonnegut, daniel kehlmann, schlink, süskind.
pai care era reactia ta elitist-pretentioasa ...in cazul in care curtea veche printr-un accident de apoplexie il publica pe adrian ciubotaru ???
RăspundețiȘtergereaa, asta apropos de "lupta" impotriva chiciului literar . nu ?
vai , atat citit si gandirea aptstracta nu e la orizont .
najpy ...cumva !!!
p.s. multe diplome in filo-pseudo-filozofie se opttin in romania dupa aceleasi criterii de evaluare ca si in circulatia rutiera . adica, toti au un permis de conducere ... insa jumate il merita !!!
dragoş, cred că putem vorbi de mulţi scriitori adevăraţi cunoscuţi publicului larg. nu aşa se pune problema. n-am nimic cu dan brown (asta aşa, între noi, că tot am comunicat pe subiect pe blogu-mi), dimpotrivă, îl apreciez foarte mult. şi pe el, şi pe coelho. ce nu apreciez e confuzia pe care o fac unii, referindu-se la astfel de scriitori, cu arta.
RăspundețiȘtergerein ce priveşte aserţiunea ailaltă, cu scriitorii care vor face o rezervaţie, este, după părerea mea, un clişeu cultural care ţine mai mult de perspectiva proprie a unor scriitori, decît de una bine argumentată. nu prea am din păcate timp acum să dezvolt ideea, nici să dau zeci de argumente în a-mi susţine ideea. dar cred sincer, pe de altă parte, că e o discuţie vetustă, că nu mai are rost să ne băgăm în ea.
nu mi se pare ca in trecut scriitorii mari [proust joyce etc] ajungeau famous pt ca erau recunoscuti [sau macar cititi] de publicul larg - ci mai ales pt ca exista o promovare de sus in jos: cultura era hobbyul upperclass si unii scriitori erau admirati ca produse de sera/lux, nu "intelesi". acum hobbyul asta s'a dus, de aici separarea de care vorbesti [si in care de altfel cred].
RăspundețiȘtergere@LDT: daca il "admiri" pe coelho, zau, its useless :P
@tlön society
RăspundețiȘtergerestii de ce nu prea comentez pe forumuri? pentru că întotdeauna se găseşte cineva să-ţi interpreteze spusele, după cum se simte bine acel cineva.
simt cumva că e inutil să explic, totuşi: n-am spus că îl admir pe coelho. nici pe dan brown. de altfel, am incercat să citesc cîte ceva din cei doi şi am renunţat după cîteva pagini, în cazul unuia, şi după cîteva zeci de pagini, în cazul altuia. am vrut să se înţeleagă că-i apreciez în calitatea lor de „băieţi deştepţi”. au ţinut să facă bani şi fac. aşa mai apreciez mulţi oameni, în sensul că nu simt nevoia să le dau cu cărămizi în cap, cum simt alţii. un pic de atenţie în plus din partea ta pica bine. am spus ulterior: "ce nu apreciez e confuzia pe care o fac unii, referindu-se la astfel de scriitori, cu arta". credeam că am fost foarte explicit. sigur însă că greşesc de multe ori închipuindu-mi că oamenii sînt atenţi la tot ceea ce scriu, nu numai la cuvinte disparate.
in cazu asta scuze. but anyway nu pricep ce sens are sa "apreciezi" pe cineva pt ca e smeker si face bani poluand literatura. e ca si cum l'as aprecia pe vadim c'a facut bani din "politica" etc.
RăspundețiȘtergere@emma enescu - pai cum nu l-au publicat, nu putem sti de e chici sau nu...
RăspundețiȘtergere@LTD - bine ai venit!
parerea mea este ca poti face arta si intr-un stil atractiv, "accesibil" publicului larg - exemplele date, de pilda. eu cred ca un scriitor "destept" poate scrie in asa fel incat sa "impresioneze" si pe un grobian, si pe cineva cu o oarecare educatie estetica. fara a abandona o viziune, idei, valori. din pacate, putini o fac. modelele lor sunt inca cele "clasice", elitiste.
@tlön society - pai da, acum burghezia pt care scriau proust, svevo etc. si care aveau timp de citeala seara, a disparut. cititorul e mai grabit, e cel consumist, "revoltat", vrea sa fie "agatat", provocat. de aceea il prefera pe dan brown lui pynchon.
l-ai inteles gresit pe LTD
DC: stii ce e weird though? ca nr cititorilor de literatura buna a scazut - in conditiile in care nr celor care stiu sa citeasca/au bani de carti, a CRESCUT de cateva ori in ultimii 50 de ani [in europa/usa]. strange.
RăspundețiȘtergeretlön society - exista o cercetare, ceva? ma intereseaza.
RăspundețiȘtergereeu il iubesc pe mihail bulgakov, vroiam doar sa declar asta ;D
RăspundețiȘtergerelegat de cresterea "nivelului de viata"/scolarizare/alfabetizare etc sigur ca exista statistici clare, in fiecare tara. legat de diminuarea lenta a lecturii/vanzarii de literatura mainstream n'am vazut statistici, dar stiu ca e un refren al tuturor criticilor/scriitorilor/patronilor de edituri - de la harold bloom la houellebecq.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere@dana - :)
RăspundețiȘtergere@tlön society - ok
Exista intr-adevar autori care scriu pentru "elita" si autori care scriu pentru mase, dar discutia nu ia in calcul cum s-a ajuns la aparitia oficiala a romanului in secolul XVIII, ca reactie la elita neoclasicista. Fielding scria in asa fel incat sa-l poata citi si menajerele si gradinarii, iar raportat la acea epoca am putea spune ca a fost un best-selling author.
RăspundețiȘtergereDar dincolo de asta, literatura de duzina a aparut inevitabil si a deranjat in acelas mod pe contemporani, doar in timp nu s-a pastrat. Au existat Dan Browni si inainte, Eugene Sue de exemplu :P
Asa si cu best-sellurile insipide din ziua de azi, vor fi inlocuite mereu de altele, doar nu va inchipuiti ca cititorii consumisti de peste 50 de ani vor apela tot la Sophie Kinsella si John Grisham pentru entertainment. Poate doar unii mai curiosi si nostalgici, dar oricum majoritatea cartilor glossy care ne "agaseaza" in ziua de azi vor fi out of print.
@meropi - bun exemplu, eugene sue. insa, suparat pe succesul sau, balzac s-a incapatanat sa-si schimbe stilul stufos, si a nascut verisoara bette - un mare succes literar.
RăspundețiȘtergereJames Clavell unde intra?
RăspundețiȘtergereevident, la bestselleristi.
RăspundețiȘtergerecumba off topic; vreau sa-l apar si eu pe paulo: de cand am aflat ca isi lasa romanele sa circule libere pe torenti, imi este mai simpatic tipul. coelho este un excelent om de marketing, el afirma ca pirateria incurajeaza vanzarile. lasi manuscrisul sa circule liber si el va fi citit de un nr mai mare de oameni care iti fac si reclama.
RăspundețiȘtergere@raul - iata ce ar fi o adevarata oroare pt scriitorii "adevarati".:(
RăspundețiȘtergereE drept ca avem niste asteptari contradictorii: un autor citit de multi, ne displace, iar daca e citit de putini, ii deplangem soarta.
RăspundețiȘtergereIn plus, elitele sunt comunitati fluide. Pamuk place unor elite si displace altora, Coelho are de asemenea elita lui de cititori etc.
Elitele se strang azi in jurul unui scriitor pentru ca maine sa fie "masa" in jurul altuia.
Timpul este un bun judecator. Sue a fost popular in epoca, iar acum exista doar pentru istoria literaturii.
@raul - si tot offtopic - exista si alti scriitori care au descoperit deja ca vanzarile cresc daca lasi cartile sa circule liber. Un exemplu e Cory Doctorow (SF-ist). Un altul: Random House, mare editura mare, a dat drumul recent la download la cateva titluri; efectul a fost o crestere de 11% a vanzarilor (pentru cartile oferite gratis) in cele 8 saptamani de dupa aceasta "promotie". Detalii aici: http://www.boingboing.net/2009/05/11/free-ebooks-effects.html
RăspundețiȘtergereExista multe alte exemple (cel mai spectaculos e cel al simpaticilor de la Monty Pythons, care au decis sa puna gratis pe youtube bucati din Monty Python's Flying Circus - vanzarile de pe Amazon ale DVD-urilor lor au crescut enorm dupa manevra asta).
Nu stiu insa daca treaba ar merge daca toata lumea ar da pe gratis tot - deocamdata cred ca e si o chestiune de simpatie - e baiat bun, deci ii cumpar cartea chiar daca mi-a dat-o si gratis.
@dragos: btw se leaga pe undeva de topic:
RăspundețiȘtergerehttp://www.marxists.org/reference/subject/philosophy/works/ge/benjamin.htm