1 mai 2009

Eliade sau Cărtărescu – despre complexul meşterului manole în cultură

ce facem cu valoarea?
bun, am stabilit: o operă are valoare. ce facem cu ea, hai s-o zidim ca pe Ana – desigur împreună cu autorul ei – întru desăvârşirea Culturii Noastre Naţionale. ce contează că de Ana nu ne mai bucurăm, nu-i mai mângâiem părul, n-o mai sărutăm, n-o mai certăm, n-o mai burduşim din când în când? ce contează că e moartă? am zidit-o. dar întru edificiul Valorii Noastre Naţionale.

mă aştept de la tineri la o nerăbdare a căutării – de ipostaze noi, de perspective noi, unele chiar greşite (greşeala e apanajul tinereţii), şi nu la o admiraţie sterilă şi mioapă, de muzeu, faţă de valorile vechi.
dar iată că unii nu pot ieşi din „păcatele” culturale româneşti şi rămân închistaţi în concepţii vetuste, în carapace, cum spune Cehov.

studiu de caz
un domn recenzent, Silviu Man – pe care o altă părere îl face să ia distanţă şi să se simtă „urecheat” – a scris mai demult pe bookblog despre o culegere de articole ale lui Mircea Eliade. ideea era că astăzi am uitat să ne extaziem, ca savantul istoriei religiilor, în faţa patriotismului poetului rasei române, şi facem în loc analize postmoderne (tip Cărtărescu) asupra omului Eminescu, inclusiv asupra păroşeniei lui.
ca urmare, mi-am scris şi eu opinia faţă de. n-am primit răspuns imediat, dar se pare că autorul a preferat să-şi coacă filozofia. şi a scris ieri.
continuarea postului aici

6 comentarii:

  1. da si-a copt-o, frate! argumentarea adica
    jules renard, george sand, hegel, cioran, guta, pavarotti, berdiaev, vattimo s.a.m.d. basca imnul lui liverpool!
    j'ai mal a la tete!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fratilor eu cred ca Ana de fapt a ramas ascunsa in altar ca sa pazeasca biserica. Dar cum umbla vorba din gura in gura, fiecare mai adauga ceva de la el, si iese cu totul altceva. Ca la telefonul fara fir ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. @florin - imi pare rau, dar trebuie sa sterg comentariul despre capsomani si impotenti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, nu ma supar :) opinia mea despre bookblog e neschimbata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cartarescu nu face nici o analiza a operei lui Eminescu, ci o simpla enumerare a unor insusiri pe care le-a preluat de la cei care l-au cunoscut, Stefanelli, fratii lui, etc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...