16 iunie 2009

farmecul ne-discret al anodinului

nu. nu pot spune că scriitoarea corina sabău nu ştie a scrie. că nu reuşeşte să extragă din faptele anodine familiale/familiare proză bună, cu ochii unei fetiţe de 12 ani, printr-un stil alegru, pertinent şi neobişnuit de firesc. probabil că dacă ar fi publicat ultimele 50 de pagini ale romanului blocul 29, apartamentul 1, într-o antologie, m-ar fi cuprins chiar entuziasmul.

şi mai e un motiv pentru care n-aş alege-o pe Nico "prietena mea cea mai bună" într-o compunere şcolară. teama că ceilalţi ar putea intui ceva din întâmplarea din scara blocului. cred că aveam până în şapte ani când m-a tras după peretele unde număram când ne jucam de-a v-aţi acunselea şi m-a cuprins cu ochii ei de chinezoaică. dintr-o singură mişcare şi-a ridicat rochia, o rochie galbenă, brodată pe piept cu toate culorile, şi, fără să mă slăbească cu privirea, şi-a tras chiloţii. "uite, pizdulicea mea!" mi-a spus cu voce alintată. (p.101-102)

dar corina sabău exagerează. romanul este prea lung, cele 50 de pagini se lungesc împătrit, şi, ca cititor, găsind şpilul, degeaba cauţi ceva în plus, dincolo de viaţa de apartament a celor doi bunici şi a copiliţei nu găseşti nimic. de ce l-ar interesa pe cititor cum se plimbă bunica pe la film îmbrăcată în haine second hand, cum se râcâie cu bunicul, cum cade la pat şi, în cele din urmă, moare. deşi cum aminteam, ultimele 50 de pagini, cu moartea bunicii, sunt cele mai bune.

deci iar o ia pe arătură, nu se poate abţine [bunica]. să plec şi să n-o mai văd niciodată, să întâlnesc om după om şi, cu fiecare nouă întâlnire, s-o mai uit câte puţin. şi, mai ales, să-mi iasă din cap că în spatele ochilor înfundaţi se întâmplă cine ştie ce lucruri, că viaţa pe care o aspiră ea e de calitate superioară. (p.122)

nu sunt răutăcios şi nu spun că tema cărţii e iar copilăria în (post)comunism, cu viaţa la bloc, minimalism etc. etc. - şi asta pentru că există personajul cochetei bunici.

corina sabău, blocul 29, apartamentul 1, ed polirom, iaşi, col. ego.proză, 2009, 196 p

29 de comentarii:

  1. @Dragos: Imi pare rau sa-ti spun iar: mi se pare ca uneori esti nepoliticos cu autorii pe care ii citesti.

    Din postarea ta, nu se intelege de ce crezi ca autoarea "nu reuseste sa extraga din faptele anodine familiale/familiare proza buna". Ar fi fost corect sa schitezi macar un argument, acolo. Singurul punct negativ pe care-l pomenesti e ca romanul ar fi prea lung.

    Nu inteleg intrebarea asta:

    "de ce l-ar interesa pe cititor cum se plimbă bunica pe la film îmbrăcată în haine second hand, cum se râcâie cu bunicul, cum cade la pat şi, în cele din urmă, moare."

    Poate exista cititori pe care i-ar interesa subiectul asta. Doar exista cititori si pentru carti in care nu se intimpla nimic. Nu subiectul cartii e cel mai important, nu?

    Inca o data - mi se pare ca ar trebui sa-ti sustii cit de cit parerile, mai ales cind arunci o carte in categoria "de citit pe buda" (chiar ai nevoie de categoria asta?)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alexandru - din punct de vedere artistic, e acelasi lucru ca si cu orgasmul, cand argumentele nu-si au locul - sunt autori care tin cont de cateva reguli intr-ale amorului - vrajeala, preludiul, copulatia, orgasmul, postludiul - si autori care trec direct la mimarea orgasmului si se considera casanova. din punct de vedere rational...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alexandru - eu am spus ca nu pot spune ca scriitoarea nu reuşeşte să extragă din faptele anodine familiale/familiare proză bună... adica resuseste - deci ai inteles gresit.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dragos C.: Mes excuses, am recitit a doua fraza din postarea ta de citeva ori si pina la urma tot n-am inteles bine.

    Obiectia mea de fond ramine, totusi. Cred ca argumentele isi aveau locul.

    RăspundețiȘtergere
  5. "de ce l-ar interesa pe cititor cum se plimbă bunica pe la film îmbrăcată în haine second hand, cum se râcâie cu bunicul, cum cade la pat şi, în cele din urmă, moare.", zici tu... eu cred ca m-ar interesa, daca ar fi scrise misto. adica, vreau sa spun ca exista scriitori care ar putea transforma chestiile de mai sus in niste minunatii. u know what I mean, nu tre' sa dau exemple.
    probabil ti s-au parut plicticoase pen'ca, de fapt, erau scrise prost...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexandru - ma gandesc la copilul care a strigat ca imparatul e gol - si-a sustinut oare exclamatia cu argumente? cat despre ceilalti, erau tare politicosi cu regele...

    @vera - scenele nu sunt scrise prost, dar, vorba lui cernat, nu alcatuiesc nici o viziune, nu au un rol anume in economia romanului - sau cel putin nu l-am vazut eu. permit oricand contra-replici care sa-mi arate.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dragos C.: Dacă ar fi cum spui tu, blogul tău s-ar reduce la o colecţie de exclamaţii - singurele în măsură să comunice impresiile tale de cititor : )

    (nu înţeleg analogia cu ”împăratul e gol”, îmi pare rău).

    Nu mai insist, credeam că e evident şi pentru tine că, într-o discuţie care îşi propune să treacă dincolo de ”mie mi-a plăcut/mie nu prea mi-a plăcut” cartea, trebuie să spui un pic de ce ţi-a plăcut sau nu. Iar dacă faci judecăţi de valoare - cum faci tu (”cartea e proastă”), cu atît mai mult trebuie să-ţi dai osteneala să ţi le justifici.

    Revenind la politeţe - dacă cineva ar declara că blogul tău e prost şi ”de citit pe budă”, aşa, fără să-şi justifice afirmaţia, ţi s-ar părea nepoliticos, nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alexandru - eu n-am spus ca aceasta carte e proasta. ci ca e prea mare, sunt pagini care (mie) nu au spus nimic, nici macar descrieri a la handke, paginile mi-au mancat timpul - ar fi putut fi insa o nuvela excelenta! ca sa nu spun ca m-am saturat de lumea copiilor, familie, minimalism bla-bla - se pare ca scriitorul roman nu se mai satura de asa ceva. nu si cititorul.
    si nu intotdeauna ce citesti pe buda trebuie sa fie prost :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi s-a parut ca ai facut o judecata de valoare implicita, altfel nu insistam atita.

    Iar acum doua zile, cind te intrebai "oare de dragul de a publica o carte, merită să fie chiar şi una proastă? stima de sine să fie copleşită de cea de a fi autor? asta apropo de ceea ce citesc acum.", nu la cartea Corinei Sabau te refereai?

    Par ailleurs, reprosul ca "n-are descrieri à la Handke" imi aduce aminte de bancul ala cu iepurasul acuzat ca n-are sapca :)

    RăspundețiȘtergere
  10. pai dragos, daca te-ai saturat de carti cu "lumea copiilor, familie, minimalism bla-bla" de ce insisti sa mai citesti asa ceva??? eu n-as mai citi daca m-as fi saturat. e singurul lucru pe care pot sa-l inteleg de aici (n-am inteles prea bine de ce nu ti-a placut, am inteles doar ca nu). dar sa te saturi de un anume fel de carti e normal, nici nu trebuie sa aduci prea multe argumente pentru asta. te-ai saturat si gata. numai ca atunci te opresti. nu? tie iti place sa insisti asa in a citi carti care nu-ti plac? ce chestie...

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. @zum - pai eu pornesc de la curiozitatea pentru literatura romaneasca noua. nu e "vina mea" ca ai nostri scribi nu ies din acest cerc... eu dau feedback. poate pana la urma aude cineva :)... unii mai aud (http://chestiilivresti.blogspot.com/2008/12/deloc-literatur.html)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Alexandru
    Cam tirziu, dar simt nevoia - nevoie pe care ti-o voi argumenta imediat, ca si pe simtit, de altfel - sa intervin in favoarea lui Dragos. Problema de fond se afla la tine, din chiar momentul in care afirmi ca Dragos este: "nepoliticos cu autorii" pe care ii citeste. O carte - oricit ar fi ea de scrisa de cineva care merge si maninca, si viseaza - devine "bun" public, pentru ca altfel nu s-ar numi "publicata", s-ar numi, probabil, "existata" :-)). Dragos nu are absolut nimic cu autoarea, si asta chiar se vede, ci cu romanul publicat. Dragos nu are relatii personale cu Corina Sabau, cred. Si, in afara de faptul ca are ca motto al blogului treaba aceea din Cehov, cu ii place sau nu-i place, nu l-am citit vreodata ca simpatizeaza au ba cu persoana scriitorului/ei.
    Pe de alta parte, la capitolul "argumente", ofera doua citate din roman, indeajuns de onest, spun eu, pentru cineva care nu are pretentia de a emite judecati de critica literara. Unde-i supararea ta? Din fragmentele oferite de Dragos cartea este, intr-adevar, proasta. Tu, ca un demn si harnic Caligraf - o spun fara ironie - ai putea sa faci o statistica relevanta pe seama toposurilor literare. Hai sa vedem de cite ori apar ca atare sintagmele: "voce alintata" - Jesuse! - si "ochi de chinezoaica", fara a avea farmecul si originalitatea contextualizarii. Poftim. qed

    RăspundețiȘtergere
  15. @bianca s - iti multumesc. dar n-as fi atat de incisiv cu citatele.

    RăspundețiȘtergere
  16. eu intelesesem ca citatele alea sunt exemple pozitive :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @zum - eu cu intentia asta le-am pus :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Dragos C.: Presupunind ca scriitorii romani te-ar auzi si ca ar tine seama de gusturile si de sastisirile tale, ce subiecte le-ai recomanda sa abordeze? Te intreb serios : )

    Am citit postarea ta despre "Deloc literatura". M-a surprins o fraza din final:

    "Surprinzător însă - per ansamblu -şi asta cu siguranţă din cauza îmbâcsirii din ultima vreme cu subiecte legate de copilăriile fericite din ceauşism - vezi Orbitor, Travesti, Băiuţeii, Muzici şi faze, Regele alb, chiar Exuvii şi Derapaj - nu pot spune că mi-a plăcut."

    Nu stiu daca inteleg bine:

    - dupa tine, cartile de mai sus se sint vinovate de acea "imbicsire"?
    - crezi ca "subiectele" lor au in comun "copilăriile fericite din ceauşism"?
    - ti se pare ca subiectele lor conteaza mai mult decit felul in care le abordeaza autorii, ca sa atinga mize mult mai importante? (decit recuperarea copilariei sub ceausism, de ex. in Orbitor, Exuvii...). Si cartile acelea (mari, importante) sint foarte diferite din acest punct de vedere.

    P. S. Sa nu uiti sa le sugerezi si scriitorilor din toata lumea care scriu romane si poezii de dragoste sa mai renunte la tema asta atit de tocita, ca ne-am plictisit cu totii :)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Bianca S.:

    In primul rind, te asigur ca nu sint deloc suparat. Daca nu sint de acord cu o atitudine sau cu felul in care e prezentata o carte sau cu un argument inseamna ca sint suparat? :)

    Apoi, daca tii atita la precizie, reformulez: Dragos mi se pare nepoliticos cu cartea Corinei Sabau, nu cu autoarea Corina Sabau. Oricum, voiam sa spun acelasi lucru : )

    NU i-am cerut lui Dragos sa demonstreze riguros, matematic, irefutabil, cu argumente hiperelaborate, de ce nu i-a placut cartea Corinei Sabau. I-am spus doar ca mi se pare ca e necesar si politicos sa-si sustina/justifice afirmatiile despre o carte, DIN PUNCTUL LUI DE VEDERE, mai ales cind spune ca acea carte e (cam) proasta. NU i-am cerut sa emita "judecati de critica literara". Iar exemplele oneste de care zici, dupa cum vezi, au fost interpretate diferit de cititorii postarii : )

    Nu stiu de ce nu reusesc sa ma fac inteles, ma exprim prost, probabil, asa ca renunt.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Alexandru - ref. la intrebari:
    - da, ma simt imbacsit "literar" de acest subiect.
    - da, au in comun acest subiect, dar nu numai.
    - nu, subiectele lor nu conteaza mai mult decit felul in care le abordeaza autorii, ca sa atinga mize mult mai importante. dar conteaza. ti-ar placea, de exmplu, sa citesti 7 romane despre dragostea fata de o nimfeta? mie, nu. iar daca, fata ce acestea 5, s-ar mai scrie si al optulea, al noualea... desi pana la urma despre dragoste ar fi toate.
    si inca o data, aceasta carte nu e o carte proasta.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Dragos:

    Oricit de tare te-ar plictisi subiectele legate de copilaria in comunism etc., cred ca ar trebui sa et gindesti mai mult inainte sa faci o afirmatie de genul celei in care bagi in aceeasi oala carti foarte diferite cum sint Orbitor, Travesti, Muzici şi faze, Exuvii... Pentru ca mi se pare ca gresesti si ca esti nedrept si nepoliticos cu niste carti frumoase si importante, intelegi?

    RăspundețiȘtergere
  22. @Alexandru - cred ca voi scrie mai pe larg despre acest subiect intr-un post separat.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Dragos
    N-ai pentru ce, chiar deloc. Eu am un defect major, rareori imi argumentez placerile sau neplacerile, pentru ca am impresia - falsa, desigur - ca toti functioneaza pe sistemul axiologic care e al meu si, in consecinta, universal. Ce sa spun. Nu am citit cartea, asadar te cred. Desi.

    @Alexandru
    Ce tot spui tu acolo? Citi cititori s-au referit la citate - per se - si citi la ceea ce a scris Dragos?
    Sint convinsa ca nu esti suparat, totusi, da-mi voie sa iti readuc aminte o campanie impotriva unui cititor care spunea, just like that, ce avea de spus. Dragos citeste si spune despre ce citeste. Eu nu vreau sa-i dau lectii, mi se pare genial ca o face de unul singur(si altii ca el).
    Daca e, avem parte de o polemica, daca nu e, nu il culpabilizam ca e nepoliticos. Hm.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bianca, daca asta ai inteles tu din tot ce-am spus, n-are rost sa mai continuam discutia asta. Imi pare rau.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Alexandru
    Premisa de la care ai plecat a fost gresita.
    Pe un ton personal, imi vine greu sa iti spun ca Dragos nu a comis nici o magarie fata de cartile bine scrise. Nu cred ca detesta "Exuvii" - sau nu i-am citit eu blogul indeajuns! -, cred ca ii plac, la fel ca si mie, ca si tie, cartile atit de bine scrise ca se lasa cu pasiuni. Nu stiu.
    Asa, din condescendenta mea majora de traitoare - ceea ce mi se pare oribil, acuma, pe bune - oau, deci nu, nu pot scrie asta, deci lasa-l asa, sa citeasca. Niciodata, in viata mea, nu-i voi subestima pe cei care citesc. Intr-un fel sau altul.
    Si nu inteleg ce ai spus tu si eu nu am priceput.
    Si banuiesc ca asta e.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ dragos: de cand am citit chestia asta ma tot gandesc de unde ti-o fi venit ideea ca "Exuvii" e povestea unei copilarii fericite din ceausism. exista acolo ceva care s-o situeze intr-un timp sau spatiu? ca eu nu-mi aduc aminte asa ceva. mai exista vreo carte numita "Exuvii"? nu zic nimic de bagarea in aceeasi oala si reducerea la "copilaria fericita in ceausism" a unor carti minunate. dar as vrea sa-mi raspunzi la intrebarea asta. daca nu erai contemporan cu Simona Popescu si n-ai fi trait in ceausism sau daca n-ai fi fost roman ai fi putut sa spui asta? sigur, e foarte posibil ca eu sa fi uitat unele detalii si tu sa ai dreptate, cu atat mai mult te-as ruga sa-mi raspunzi :)

    RăspundețiȘtergere
  27. @zum - pai tocmai, eu am uitat detaliile, tu ai citit-o de curand. e posibil sa gresesc, dar ideea mea nu se referea strict la exuvii, si nici la tema copilariei in comunism care paraziteaza aceste carti, facandu-le proaste, el face parte integranta in mod fericit din ele, dar as vrea - ca asteptare de cititor - ca scriitorii sa depaseasca aceasta tema. repet, tema nu le face proaste.
    si apropo de exuvii, chiar nu mai tin minte de subiectul propriu-zis, ci doar de "impresii" - ale mele/ale autoarei...
    sper sa nu scad, din pricina asta, in ochii cititorilor...

    RăspundețiȘtergere
  28. @ dragos c: daca nu mai tii minte mai bine nu mai pui totul de-a valma in astfel de categorii. sa zicem ca ai facut nedreptatea pe care ai facut-o unor carti ca Exuvii si Orbitor fiindca nu mai tii minte. in rest, no comment.

    RăspundețiȘtergere
  29. @ dragos c: tin foarte bine minte ca in orbitor, personajul isi descrie copilaria in comunism. iar in cazul 2, de dragul tau si al exuviilor :), voi verifica. pt ca vad ca e un subiect delicat.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...