2 septembrie 2009

povestea tatălui nebun dar învingător

dacă nu-mi era recomandată, după copertă sau după titlu, nu-mi cumpăram cartea în veci. dar acum, mă bucur c-am citit-o.

totul începe când un moş văduv se decide s-aducă din ucraina o femeie mai tânără cu care să se căsătorească pentru trupeşenia, dar mai ales pentru ţâţele ei siliconate. însă moşul are două fiice care există pentru a-l salva pe moş. şi motor! acţiunea începe.

scrisă cu telent şi mai ales cu umor (am râs deseori!). cu nostalgia trecutului. şi mai ales cu o scurtă istorie a tractoarelor.

ce se-ntâmplă cu moşul, ce păţeşte el de pe urma ucraineencei - bătăi, persecuţii ş.a. - cum se termină totul, e teribil!

iaca şi două fragmente (unul vesel, altul serios):

boită. căţea. târfă vulgară. femeia asta, care i-a luat locul mamei mele. îi întind mâna şi-mi dezvelesc dinţii într-un zâmbet.
- bună, valentina. mă bucur să te cunosc, în sfârşit.
mâna ei într-a mea e rece, inertă, fără reacţie. unghiile lungi îi sunt vopsite cu sidef roz-bej, în ton cu buzele. mă privesc prin ochii ei: mică, slabă, negricioasă, bust zero. nu-s o femeie adevărată. îi zâmbeşte lui mike - un zâmbet moale, viclean.
- place votca? (p.96)

nu-şi dă seama că timpul şi amintirea stăpânesc totul? nu-şi dă seama că odată ce o poveste a fost spusă într-un anume fel, ea nu mai poate fi repovestită altfel? nu-şi dă seama că unele lucruri trebuie ascunse şi îngropate, astfel încât faţa lor ruşinoasă să nu păteze generaţia următoare? nu - e tânără şi pentru ea totul e posibil. (p.350)

marina lewycka (foto), scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană, editura polirom, iaşi, traducere fraga cusin, 380 pag.
coperta de adriana rotaru

ps: cartea e la 10 lei la promotia polirom

6 comentarii:

  1. hahaha misto carte, am ras cu lacrimi cand am citit-o prima oara; a doua oara am ras ceva mai potolit; relatia dintre old man si valentina e descrisa abosulut bestial :)))
    si traducerea mi se pare foarte reusita.

    RăspundețiȘtergere
  2. vad ca functioneaza flerul meu :D
    2/2 e un scor bun
    ma bucur ca ti-a placut
    xoxo
    O.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai facut curioasa... Am inceput sa citesc recenzii ca vad ca e mai sigur daca merg pe mana recomandarilor.

    Am terminat aseara Zatul de Tolstaia si cam seamana cu asta, adica la stilul tragi-comic. Mi-a placut mult de tot si pentru ca asta imi seamana cu ea, o pun pe lista de citit. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. @YukiAme - da, valentina e faina.
    @joacadeamine - da, iti multumesc. xoxo. d.
    @Tomata cu scufita - io n-am citit zatul...dar cartea asta m-a amuzat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba mie tocmai umorul mi s-a părut că lipsea. N-am găsit nimic comic în situaţiile alea şi, cum pornisem la lectură prevenită că e o carte nostimă, am abandonat-o înainte să trec de jumătate. Probabil că trebuie s-o reiau altădată, cu alte aşteptări.Sau cu mai multă răbdare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu la fel, am abandonat-o inainte de jumate, mi s-a acrit de umorul contrafacut

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...