9 octombrie 2009

meritele nobelului

hai să ne bucurăm!
dar nu pentru că laureata de ieri a premiului nobel pentru literatură are legături cu românia, nu. ci pentru că o scriitoare aproape necunoscută, cu cărţi publicate, dar necitite - la noi cărţile au stat prin stocuri la preţ redus, încă din 1997 cu încă de pe atunci vulpea era vânătorul -, are parte de popularitatea pe care cel mai cunoscut premiu pentru literatură o poate acorda.

"valoarea" mediatică
nu vorbesc despre valoarea în bani a premiului, despre încasările din vânzări de de-acum încolo, sau despre valoarea cărţilor ei. ci de "valoarea" actuală la modă - celebritatea cu care e acum "înzestrată" scriitoarea. este scoasă brusc din anonimat şi respectată de întreg mapamondul. ca şi cum ştampila nobelului ar înnobila.

cum stau de fapt lucrurile
după mine, oamenii premiaţi înnobilează nobelul, nu viceversa. este onorant pentru comisia nobel când trebuie să premieze creatorul/omul - indiferent că e herta muller sau orhan pamuk sau...
iar nobelul, la rându-i, răscumpără omenirea veşnic ingrată. de fapt spunem cu toţii, o dată pe an, mulţumesc unui scriitor.
şi unui fizician, şi unui chimist etc.

cristian tudor popescu
se poate spune că principalul contributor la premiul hertei müller este nicolae ceauşescu. se poate spune, dar e fals. domnule cristian tudor popescu, meritul e al omului, nu al contextului.

3 comentarii:

  1. se poate spune ca principalul contribuitor pt premiul lui Elie Wiesel este Hitler. CTP e dus cu pluta si cam nerusinat.

    RăspundețiȘtergere
  2. dragos, sunt de acord cu tine daca acestea s-ar intampla intr-o lume perfecta, dar acest premiu nu a fost acordat totusi numai pe criterii pur literare. au spus-o multi, vezi presa de pe afara si nobelul primit de obama.
    eu nu am nimic cu scriitoarea dar ma intereseaza impactul asupra imaginii noastre, anumite declaratii date de ea si felul cum priveste romania in ansamblu. de asta mi se pare gresit sa ne atribuim noi premiul.
    nu citesc literatura ce descrie obsesiv viata din comunism dar cred ca voi incerca ceva de Hertza Muller ca sa ma conving si de calitatea artistica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vad ca reactiile din "blogosfera" cam asa se rezuma:
    1. Romanii n-au nici un drept sa revendice Nobel-ul, vai de cei care au facut-o (oportunisti, lichele etc.)
    2. N-am citit nimic de Hertha Mueller :)
    3. Ma bucur ca Hertha Mueller a castigat Nobel-ul.

    Avand in vedere 1 & 2, poate cineva sa-mi explice de ce a aparut 3?

    Dragos, tu te-ai bucurat pt Doris Lessing sau Jelinek?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...