13 octombrie 2009

unii ţigani

un tânăr blogăr a scris recent un post despre cât urăşte el ţiganii, cum i-ar vrea omorâţi sau deportaţi. evident, postul era emoţional. ulterior, postul a fost şters, dar problema a rămas.

cum ne raportăm la ţigani - de fapt, la un ţigan cu comportament asocial? oricum, zic eu, dar fără să generalizăm. orice duşmănie de "rasă" dă inevitabil în pogrom - ceea ce e un lucru rău. dar când îi vedem pe unii şi nu ne place, ba chiar ne deranjează, ce facem?

eu m-aş duce la statul pe care-l plătesc şi l-aş întreba ce face ca să-i pună "pe labe" pe unii ţigani răi, cum mă protejează el. funcţionează justiţia? funcţionează poliţia? funcţionează - cel mai important lucru dintre toate - educaţia? ei zic că da, ascunzându-se sub forma mediatizată dar ineficientă a corectitudinii politico-morale, ba chiar aduc în discuţie campanii publice anti-dicriminare, de integrare sociala etc.
căcat. ştim cu toţii, de 20 de ani, statul român e impotent.

şi-atunci? atunci nu putem face nimic. ori răsturnăm structurile statului incapabil - revoluţie - ori stăm pasivi. ori aplicăm noi, individual, legea talionului în mod direct cu cel care ne deranjează. e o prostie, nu-i aşa? când cineva te pălmuieşte, tu să întorci celălalt obraz.

7 comentarii:

  1. meriti o inghetata
    (n-are legatura cu postul asta)

    :P

    xoxo

    O.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu poti generaliza, asta e clar. Sint o gramada de tigani cretini care fac mizerii la fel cum sint o gramada de romani cretini care fac mizerii.
    Pe de alta parte, un lucru e sigur: tiganii, spre deosebire de romani, sint foarte uniti. Ia incearca tu sa aplici legea talionului cu un tigan si sa vedem daca nu iti sar pe urma in cap/casa/etc inca zece.
    Solutii? Nu vad.

    RăspundețiȘtergere
  3. La un tigan cu un comportament asocial ne raportam in exact acelas mod cum ne raportam la orice alta persoana cu un comportament asocial.
    Daca ar intelege mai multa lume asta lucrurile ar fi foarte simple.

    RăspundețiȘtergere
  4. @meropi Adică tu ce susţii? Că ar trebui să ne raportăn la ţigani ca la nişte oameni? Care sunt buni sau răi? Şi că n-ar trebui să facem distincţia între un criminal sau un bătăuş de etnie romă şi unul de orice alta? Hm, interesantă poziţie adopţi dumneata - asta ca să nu spun extremistă...

    RăspundețiȘtergere
  5. Aşa este, statul este impotent, dar nu numai statul roman. Cand vine vorba de tigani, toate statele (europene) prin care acestia colinda se dovedesc impotente. Problema cu tiganii este ca ei nu vor sa se civilizez. Civilizat in sensul in care noi, ceilalti, folosim cuvantul. Nu vor sa munceasc, sa plateasca taxe, sa isi dea copii la scoala, etc... Ei aleg sa traiasca asa cum le place lor, iar legea le apara drepturile individuale. Nu ei sunt discriminati, ci noi, bunii cetateni care trebuie sa-i suportam. Si pe ei si politia care face (deseori) front comun cu infractorul.Legislatiei romane ii este greu sa se ocupe de infractorii romani, pricopsiti sau amarati, cum or fi ei. Problema roma ii depaseste cu mult. Si atunci arata cu degetul UE, care, asa cum am spus, este la fel de impotenta dar cu gura mare cand este vorba de drepturile minoritatilor. Situatie in care, daca nu avem grija, s-ar putea sa ne gasim cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  6. sociologic vorbind, între asocial și antisocial sunt niște diferențe. mi-ar plăcea ca în discuția asta, dacă tot se coagulează, să fie delimitați clar termenii. așadar, țigani asociali sau antisociali?

    dragoș, ai legătura :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @joacadeamine - mersi :) xoxo d.
    @Alex Moldovan - pai n-ar trebui sa facem distinctia intre un criminal tigan si un altaul ne-tigan.
    @catalina - da, legea le apara drepturile individuale, tocmai legea pe care ei o ignora. tocmai aici e paradoxul pe care statele nu o inteleg.
    @djerzinski - asa cum am scris, comportamentul majoritatii este unul asocial, dupa mine, neadaptat cu voie mediului social. care culmea, conform corectitudinii politice-morale, vrea sa ii apere. asa cum, la judecator, martorii jura pe biblie intr-un stat pretins laic...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...