4 noiembrie 2009

cum a fost la lecturi urbane

sunt un cititor comun în mijloacele de transport în comun, aşa că lectura pentru mine nu e o noutate.
aseară însă, noutatea a fost numărul mare de participanţi pe care i-am întâlnit cu cărţi în mână în metrou. în numele unei acţiuni, lecturi urbane, organizată de civika.ro (adrian ciubotaru şi dan dumitrescu, organizatori).

iar excelentă a fost ideea împărţirii de cărţi călătorilor ne-cititori, cu alte cuvinte transformarea unui mediu plictisitor şi înstrăinător într-unul interesant şi colectiv. în lumea noastră grăbită şi agitată, oamenii au putut câştiga timp. şi o lume în plus, a cărţii.

excepţional este cum câţiva oameni inimoşi s-au gândit la asta. să facă misionarism livresc. de aseară, nu m-am mai simţit singur.


a mai scris chinezu aici.
fotografia cu mine e din evenimentul zilei :)

8 comentarii:

  1. incet, incet intram in normalitate. tot asa cum, de o vreme incoace, o parte insemnata a publicului telemanelizat a aruncat telecomanda si a dat buzna in salile de teatru.

    ieri am absentat nemotivat din traficul subteran, din pacate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cu parere de rau ca n-am fost si eu acolo, felicitari tuturor celor care au citit impreuna! poate data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dragos: Fapte bune si frumoase, bravo! Cred ca mi-ar fi placut sa primesc "Adela" si mi-ar fi fost cam greu s-o dau mai departe : )

    Deci v-ati dus in mijlocul lupilor, cum ar veni - ca sa prelungesc metafora ta religioasa : )

    RăspundețiȘtergere
  4. @dragos&Alexandru: hei! eu lucrez in Pipera, fac traseul facut de voi de doua ori pe zi! nu e chiar in mijlocul lupilor, macar jumatate dintre cei care stau pe scaune au o carte in mana... serios, am remarcat asta in ultima vreme, in special de cand cu colectiile ieftine de la Adevarul, Cotidianul si Jurnalul National

    RăspundețiȘtergere
  5. pentru mine cititul NU e o activitate colectiva si sa CITIM IMPREUNA e un nonsens dupa varsta de 8 ani!

    toate schemele astea sunt doar faux cool!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Capricornk13: Glumeam cu 'in mijlocul lupilor', stiu si eu ca lumea citeste in metrou, tramvai etc. Am lucrat si eu pe Platforma Pipera, in mijlocul unor ciini :)

    @Supastar: Dvs., probabil, si la gradinita va retrageati intr-un colt ca sa va jucati cu plastilina departe de ceilalti copii, raminind astfel autentic cool.

    Cititul e, oriunde, (si) o activitate colectiva - citim carti pentru ca am auzit de ele de la alti cititori, dam cu imprumut sau imprumutam carti de la prieteni, le citim ca sa discutam despre ele cu altii etc. Lecturile urbane isi propun sa creeze un fel de biblioteca neconventionala. Ma mir si-mi pare rau ca tineti sa vedeti in ele doar un heirupism colectivist.

    RăspundețiȘtergere
  7. @alexandru
    eu la gradinita faceam in grup doar activitati/jocuri de grup!

    on a more serious note, dumneavoastra enumerati o serie de activitati conexe cititului ca fiind activitati colective! de acord! Dar nu pot sa nu remarc ca simpla actiune de a citi lipseste din lista.

    E si normal sa fie asa. Cititul este o activitate solitara si e perfect normal sa fie asa! Cititul intr-un grup organizat (desi benign ca intentie) este la fel de infiorator pentru mine ca "silent disco-ul"!

    RăspundețiȘtergere
  8. @supastar: ”Simpla acţiune de a citi” e şi pentru mine o activitate solitară. Şi pentru oamenii din metrou e o să rămînă tot aşa, doar că au primit cărţile printr-o acţiune colectivă. Şi dacă unuia îi place ”Adela” e mare lucru, nu? :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...