5 decembrie 2009

blogul nu este literatură

a scrie nu înseamnă a face literatură
pentru că am aflat pe blogul "trilematicului" mircea popescu cum că ar fi altfel:
blogul este literatura, cand scrii pe blog scrii, tot asa cum romancierul scrie, tot aşa cum nuvelistul scrie. nu neapărat tot aşa cum poetul scrie (dar exista şi bloguri de poezie). faptul scrierii pe blog este literatura, cel mai ades proză, uneori poezie, se spune acolo.

trilematicul face (şi împrăştie) o mare confuzie (iluzie): a scrie (pe blog) înseamnă a face literatură. şi nu vreau să mă refer la înţelesul din dex-ului a acesteia din urmă (artă sau creație artistică al cărei mijloc de exprimare este limba; beletristică). ci la confuzia făcută îndeobşte, în "era comunicării" între
comunicare şi expresie. nu oricine comunică ceva exprimă de fapt ceva. faptul de a scrie nu înseamnă şi reuşita transmiterii unei emoţii (artistice) - a se vedea exemplele de scrieri literare ratate.

ca să iau cel mai accesibil exemplu, iau blogul meu. dacă ar fi după mircea popescu, eu fac aici literatură. or, eu nu fac. nici măcar critică literară nu fac, sau cel puţin ceea ce se înţelege prin critică literară. expun pur şi simplu nişte impresii de lectură sau nişte idei proprii, fără a urmări obţinerea
emoţiei cititorului. când voi urmări aşa ceva, voi spune :)

14 comentarii:

  1. ce-ti veni sa-i bagi in seama elucubratiile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta mă întrebam şi eu : )))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Pobby; @A - ce vreti, nu pot sa m- abtin cand citesc asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi burghezul gentilom făcea proza dintotdeauna :))
    Ar fi grav dacă blogul ar însemna literatură, zău aşa!
    Nu contest că există bloguri care conţin nuvele, poezii, fragmente de scrieri care se vor închega în ce vrea autorul şi că eposibil ca o parte din ele să conţină texte ce ar putea fi literatură, blogul fiind pentru moment doar un suport, nedându-le în nici un caz calitatea de literatură...

    RăspundețiȘtergere
  5. ... en plus, nous sommes ici aux portes de l'orient, ou tout es pris a la legere - donc, y compris la litterature

    ps si eu m-am gindit (era inevitabil) la m. jourdain cind am citit citatul postat de dragos...

    in rest: sa votati bine! ;P

    RăspundețiȘtergere
  6. ..."fara a urmari obtinerea unei emotii". Si totusi, unele din articolele tale starnesc polemici, reactii, deci emotii... Asta le face literatura, au ba? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dragos:

    Si totusi, exista oameni care, dupa parerea mea, vor sa faca literatura pe blog: vezi, de pilda, cazul d-lui C. Sirb pe blogul "masa_pustie": stil cautat, chiar pretios, uneori comparatii intre propriul scris si scrisul autorilor despre care SCRIE ("posteaza" ar fi vulgar, jignitor :) si alte notatii autoreferentiale.

    Distinctiile pe care incerci tu sa le faci ating o chestiune mai generala - cum deosebim grafomania de literatura? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi se pare ca prin suficienta eludati, iubiti comentatori, fondul problemei.

    Expresia si comunicarea folosesc ambele aceleasi unelte.

    Observatia ca daca tot mergi pana la rau, ai putea la fel de bine sa faci si-o baie nu-i mare lucru, cum nu-i mare lucru sa observi pe de-o parte ca o comunicarea fara expresie nu comunica de fapt mare lucru. Ce fel de comunicare mai e si aia ?

    Diferenta e in fapt inventata de dragul diferentierii, sau altfel spus, de dragul sterilitatii.

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt de acord ca expresia si comunicarea folosesc ambele aceleasi "unelte" (limbajul), insa expresia pe care o da literatura este ALTCEVA decat asa numita "expresie" a comunicarii. asa, si stirile ce ruleaza pe teve sunt literatura, orice zugrav este pictor, orice manelist e muzician, orice butonietista e stilista etc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu-i vorba ca orice zugrav este pictor.

    E vorba ca a spune ca unul nu poate fi pictor pentru ca vopseste pe pereti, in timp ce "toata lumea stie" ca pictorii vopsesc pe panze e un abuz interpretativ.

    Blogul poate fi literatura. Nimic nu-l impiedica sa-si realizeze aceasta potenta. Mi se pare ca-i o abordare cel putin acceptabila, daca nu laudabila, a dificilei probleme "am blog, ce fac cu el ?"

    Blogurile create cu scopul de a fi instrumente de comunicare n-au sansa sa isi puna problema asta, si nici interesul sa-mi citeasca mie solutia, tot asa cum zugravul mediu nu-i interesat de manuale de coloristica si pointilism.

    Asa ca, pentru puristi, sa reformulez : blogul este cand se aspira spre literatura. In rest, e un website, corporate, electoral etc, dupa cum devine chestiunea.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu ca e ireal, baiatu asta?

    daca'l mai bagi mult in seama o sa explice ca blogu e "intru" literatura.

    RăspundețiȘtergere
  12. Abia acum am aflat despre marketingul făcut aici de dl alexandru (pe care-l prețuiesc dintotdeauna, fără să-l caut, deși niște polemici nefericite ne-au despărțit) scrisului meu căutat dar de negăsit. Îi mulțumesc cu o întârziere de un an.

    Se fac trei ani, în schimb, de când îl aștept în zadar pe alș să-mi ia și mie un interviu... ca să mă plaseze pe orbită. Asta da nemulțumire! Nu că mă screm „să fac literatură” și nu-mi iese.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...