8 decembrie 2009

scandaluri livreşti sau cum am dispărut eu din blogrolluri

"scandalul" ivit acum opt luni în jurul unei celebre blogăriţe livreşti a împins "blogosfera livrescă" spre două poluri: cei pro şi cei contra. simpatia mea pentru unul dintre asumaţii autori ai închiderii blogului - m-a poziţionat contra, aşa că atunci anumite bloguri pro m-au "şters" - anunţat sau tacit din blogroll. când am anunţat că preocuparea mea e cartea, nicidecum partipriurile, m-au "şters" şi cei contra.

acum se pare c-a luat naştere un nou "scandal": un critic literar cu blog anunţă că dă în judecată pe un presuspus simpatizant al blogăriţei. motiv pentru care mă şterge şi el din blogroll, sub motivul c-aş avea vreun partipri cu ea. care mă şterge şi ea din blogroll, sub motivul c-aş avea vreun partipri cu el.

iată cum eu nu mai înţeleg nimic. ceea ce însemna preocuparea spre livresc ajunge în cele din urmă la orgolii, după mine, mici.

eu totuşi nu şterg pe nimeni din blogroll. pentru că sper că scandalurile trec, preocuparea pentru carte rămâne.

39 de comentarii:

  1. care vra sa zica asa? ia sa te sterg din blogroll!!! :) :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Io am crezut ca trebuie sa-ti placa omul si scrisul sau ca sa il treci in blogroll, nu pe partipriuri. Dar se pare ca ma insel. Rau de tot.

    De scandalul asta inca nu stiu nimic, si cumva parca nici nu vreau sa aflu.

    RăspundețiȘtergere
  3. LE : acum mi-am dat seama ce si cum, dupa un pic de cautare. Deja sunt niste rivalitati si platiri de polite de nu mai stiu ce sa zic.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dragoş:

    Ce portret frumos şi automăgulitor ţi-ai făcut tu, Dragoş! Oamenii din jur se ceartă pe mize meschine, iar tu eşti asociat cînd cu o parte, cînd cu cealaltă, deşi unica ta vină e că mergi înainte cu ”preocuparea pentru carte”. : )))

    E grav dacă chiar aşa vezi tu lucrurile.

    Uite o analogie: eşti într-un autobuz, citeşti o carte. Undeva, pe lîngă tine, e aşezat un om care citeşte şi el. Dintr-o dată, omul ăsta e scuipat, jignit. Tu nu intervii, citeşti mai departe, că doar nu te interesează asemenea conflicte cu mize mici, tu mergi înainte cu autobuzul şi cu ”preocuparea pentru livresc.”

    Sînt sigur că îţi aminteşti că aşa au stat lucrurile şi atunci, cu luciat, fiindcă pe blogul tău d-l Alex Leo Şerban a scris un fluviu de calomnii şi jigniri la adresa lucieit şi a altor oameni care au protestat (fie că le plăcea sau nu blogul lucieit). Vrei să mă uit pe postările din urmă şi să-ţi dau exemple de calomnii şi jigniri?

    Eu (şi poate şi alţii) nu te-am scos din blogroll pentru că ai fi ţinut partea cuiva, te-am scos pentru că ai lăsat pe blogul tău acele jigniri şi calomnii.

    Sper că acum înţelegi mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. (Dragoş, scuză-ma, am tastat aiurea şi mi-a apărut comentariul înainte să-l semnez)


    @Cinabru: Şi tu, Cinabru, mi se pare că ai o atitudine asemănătoare cu a lui Dragoş. Nu înţeleg cum, în conflictul la care face aluzie Dragoş, ai putut să faci abstracţie de mizeriile debitate de d-l isuciu şi să-l citeşti mai departe, ca şi cum n-ar fi zis nimic. Sînt conflicte în care ai obligaţia să iei partea cuiva (cum îi spuneam mai sus lui Dragoş).

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexandru - totusi n-as vrea sa reinvine anumite conflicte. cred ca fiecare a invatat lectia. eu, de pilda, am invatat atunci ca nu poti fi "inocent" (cum si cinabru pesemen ca e). ca blogosfera nu e chiar o dimensiune in care oamenii reali se ascund ca sa scoata la iveala ce e frumos in ei.
    a fost o dezamagire.
    dar show must go on...

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragos, cei care te citesc nu sunt toti blogeri. La urma urmei nu cred ca vreti sa va cititi numai intre voi! Asa ca lasa-i pe blogerii respectivi sa-si exhibe orgoliile si gindeste-te ca sunt multi care te urmaresc fara niciun partipri. Si sa stii ca prin blogroll-ul tau am descoperit multe bloguri interesante.
    Iar apropo de ce spunea A (?!), iti multumesc ca nu l-ai cenzurat pe als si am putut astfel sa-i aflam puntele de vedere (si nu "un fluviu de calomnii si jigniri").

    RăspundețiȘtergere
  8. Când Lucia pe care o citeam și pe care o admir în continuare și-a închis blogul, eu eram nouă în peisaj și nu am înțeles ce se poate întâmpla atât de grav încât să nu te mai preaocupe lucrurile care te fac fericită cum presupun că o făcea pe ea scrisul pe blog. Adică să renunți (care după cum zice Eugen Simion este cea mai ușoară formă a disperări).

    Cum nu mă interesează scandalurile deloc, mai ales dacă nu mă privesc nu am scotocit să văd motivele așa că pentru mine tot ce s-a întâmplat este în continuare de neînțeles. Așa cum nu pricep nici de ce după aproape un an de la "evenimente" cineva se gândește să redeschidă acest subiect INCHIS.

    Dacă cineva încă mai are dubii "preocuparea pentru cartea' chiar ar trebui să primeze în fața altor "mizerii".

    RăspundețiȘtergere
  9. Am spus si atunci ca nu vreau sa comentez ce si cum, cine e de vina si cine nu, cine era terorista si cine se crede ca era terorista. O citeam, unele postari imi placeau, altele mai putin. Si gata.

    Refuz sa mai iau partea cuiva - cu una sau doua exceptii posibile - si sa intru (iar) in certuri si scandaluri. Ca mi-a ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Alexandru - bun, eu n-am vrut sa deschid cutia pandorei, mi-am expus punctul de vedere. si eu am fost injurat si nu mi-am inchis blogul. fiecare actionam cumva, suntem supusi greselii, ne asumam sau nu.
    dar e oare un pseudonim, om nevinovat? oare nu ne transformam prea repede in justitiari sau in razbunatori?

    RăspundețiȘtergere
  13. Heh! Inca o dovada ca romanii nu au intrat in era post-moderna. Ai dreacu, pur si simplu nu vor sa accepte pe cineva cu o opinie diferita de a lor. Nici macar intr-o vecinatate virtuala...

    @ Dragos: eu iti citesc blogul cu placere, desi "simpatizez" cu doamna in cauza.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  15. 1. si de ce e asa de important sa fii intr-un blogroll? :)
    2. de ce te-ai simtit dator sa-ti afirmi echidistanta?
    eu am avut parte de un episod penibil, care mi-a demonstrat k de cele mai multe ori comunicarea pe internet este incompleta, apar inevitabil neintelegeri, oamenii se pot rafui din nimicuri etc etc etc
    cat despre subiectul la care te referi... am citit pe un blog si eu dialoguri savuroase si ma inclin in fata argumentarii subtile pe care o folosesc oamenii din ambele "tabere", dar cred k subiectul nu trebuie reincalzit inutil, din moment ce blogul respectiv - pe care si eu il frecventam si, recunosc, il apreciam - nu a fost redeschis
    cum tot zice luiza, polemicile importante nu se poarta pe bloguri :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am blog. Nu stiu daca o sa-mi fac vreodata, dar sunt cateva blogroll-uri pe care le citeam constant(a se citi aproape in fiecare zi) si ma dezamageste invidia asta dintre voi.Mi-a placut enorm luciat, imi place mult dragos, cinabru,dreaming jewel etc., dar asta nu inseamna ca daca voi va certati , eu sa renunt sa citesc pe vreunul.E problema voastra si cred ca lumea asta a blogroll-ului e destul de mare, aveti loc toti.Lasati rautatile si hai sa ne ocupam de "Maria sa ,cartea".

    RăspundețiȘtergere
  17. @Maya: exact asta nu înțeleg eu: De ce nu e loc pentru toată lumea?

    RăspundețiȘtergere
  18. Bianca, nu stiu. O fi spatiul prea stramt :)

    RăspundețiȘtergere
  19. disputa asta a inceput sa ia proportii similare conflictului din Orientul mijlociu :)

    in principiu, sunt de acord cu Alexandru. Singura modelitate de a pastra un mediu virtual curat este de a lua atitudine impotriva celor care nu stiu sa se comporte. A fost chiar si un scandal celbru acum cativa ani:http://news.bbc.co.uk/2/hi/6499095.stm

    Asta nu s-a intamplat cu Luciat, dar ceea ce s-a intamplat si se intampla de multe ori in comentarii este "bullying" - nu stiu cum sa traduc. Acum nici asta nu e un fenomen ok, dar cred ca majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu el din curtea scolii.

    Ce e foarte trist, e ca lumea nu stie cand sa puna punct si sa treaca mai departe. Unul dintre motivele pt care te citesc si pt care am citit-o pe Luciat este faptul ca blogul nu e crispat, este despre carti si scris de o persoana fara fumuri si aspiratii la "elitism cultural". Nu trebuie sa fiu de acord cu toate parerile voastre, pt asta (nu as mai citi mare lucru, daca asta ar fi criteriul de selectie).

    RăspundețiȘtergere
  20. scuze pt multele greseli de tastare: Mijlociu, modalitate, etc.

    RăspundețiȘtergere
  21. @lb: Dragoş e ”elitist”, de fapt :). El însuşi îşi spune aşa. : )

    RăspundețiȘtergere
  22. @Alexandru: na, cum de-am pierdut faza respectiva! :)

    Totusi, un elitist adevarat ar trebui sa strambe din nas din principiu la SF sau sa inventeze noi categorii - vezi Mme Atwood. Sau poate asta se intampla numai cu elitistii vestici...

    RăspundețiȘtergere
  23. @dragos & alexandru: aaa, de unde a pornit povestea asta? din ce "va luarati" ca n-am identificat pe niciun blog ce scrie dragos in insemnarea asta...

    RăspundețiȘtergere
  24. @capricornk13 - pai era vorba despre "pedeapsa" scoaterii din blogroll, cea mai mare nenorocire a unui blogar, blestemul suprem! :)

    RăspundețiȘtergere
  25. hahahaahaha, eu gandesc ardeleneste, m-am prins cine e "criticul literar" cam tarziu
    encore une fois, din toti rarunchii: hahahhahahahahhaa

    RăspundețiȘtergere
  26. cititi totul pe blogul lui :)
    o placere!

    RăspundețiȘtergere
  27. @Pobby: De data asta, ca şi de celalte dăţi, Criticul Literar s-a întrecut pe sine :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Pobby: Reacţiile criticului mi se par îngrijorătoare - o spun fără răutate.

    Şi eu sînt de părere că subiectul ăsta nu mai trebuia deschis. Am reacţionat la autoportretul lui Dragoş.

    Iar în conflictul ăla am intrat pentru că una din părţi s-a purtat foarte urît - eufemizez. Nu ţineam să ţin cu cineva anume. Şi totuşi, mi s-a spus că sînt ”omul de casă al lui X”, ”d-l caligraf care duce tava familiei Y” etc. Admiţi că astea sînt jigniri, nu-i aşa? Au fost jigniţi şi alţi oameni, aiurea, de-asta îi spuneam lui Dragoş că ”echidistanţa” pe care şi-o doreşte el nu a fost - în acel caz - nici posibilă, nici de dorit.

    Nu mai încerc să-ţi demonstrez nimic, Pobby, că o să ajung la fundamentele etice ale poziţiei mele, gen ”e urît să jigneşti” :)

    RăspundețiȘtergere
  30. admit k anumite replici, reactii nu m-au incantat, k s-au incins spiritele prea tare dupa gustul meu, dar repet: pe bloguri neintelegerile apar din nimicuri
    si-apoi, te-ai gandit vreodata k motivele dusmanilor respectivului blog au fost complet diferite?
    da, nici mie nu mi-ar fi convenit sa fiu numit "omul de casa" al cuiva, asta e clar
    btw, blogul ala cu statistici ma enerveaza si el :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  33. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  35. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  36. Nu sint avocatul nimanui. Reactionez pentru ca igiena spatiului public mi se pare o chestiune foarte importanta.

    RăspundețiȘtergere
  37. 'igiena spatiului public'!?
    ce sa zic - vast program! ma si mir k mai gasiti timp sa vorbiti si dspr literatura

    ps fyi, prietenii dvs au ajuns sa se certe cu prietenii mei; poate k ar tbui sa ma ocup - si eu - de 'igiena spatiului privat' ;P

    RăspundețiȘtergere
  38. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...