27 mai 2010

despre panglica albă iar

deşi m-am strofocat să scriu ceva ca replică la postul lui tlön, n-am reuşit, şi asta pentru că sunt total de acord cu el, filmul n-are legătură cu fascismul, şi mi-aduc aminte aici de minunata carte de memorii a lui stefan zweig care mi-a placut enorm, lumea de ieri, în care acesta nu întelege de unde a apărut nebunia războiului mondial 2, deşi beligerase în primul. şi nu cred că putem vorbi de o relaţie cauză-efect, belle epoque-hitler, deşi personajele-copii din panglica albă vor fi avut în razboi 30 de ani.

pentru că miza acestui film nu e fascismul, ci, cum spuneam în celălalt post, corectitudinea care ascunde (vizavi şi de corectitudinea politica de azi).

apropo, săptămâna asta la mţr e retrospectivă haneke!


15 comentarii:

  1. Tre'să văd şi eu filmu-ăsta cît mai repede.

    (Dragoş, ce ţi se pare că ”ascunde” corectitudinea politică de azi sau de ce e ea rea? N-am înţeles ce paralelă faci între cele două corectitudini)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alexandru - pai da, sa-l vezi! :)

    eu nu spun ca e rea in genere, insa de multe ori adoptarea ei "obiectiva" seamana cu acele idees recues, ce presupun(e) o lene de a gandi fiecare situatie in parte. de pilda, de dragul drepturilor unei minoritati (de ex. lingvistice), se institutie obligatii pentru majoritate, nu si viceversa. tot de ex. m-a perplexat cazul de aici: http://chestiilivresti.blogspot.com/2010/04/franta-pe-care-n-o-stiu.html

    educatia "corecta" din film ascunde de fapt un comportament bolnav, teroretic incompatibil.

    RăspundețiȘtergere
  3. 'teroretic' suna f bine ;P

    RăspundețiȘtergere
  4. deci ce boring cand n'avem motiv de cearta, dragos :)

    d'accord si cu ce zici de zweig [n'am citit lumea de ieri da'i stiu atitudinea, din alte texte], de fapt majoritatea literatilor din generatia lui [cu posibila exceptie a extremistilor] aveau, as far as i know, aceeasi perceptie asupra belle époque..

    probabil asta e pericolul, cand pui in fata publicului de azi o imagine needulcorata a [oricarei] societati prepostmoderne: duritatea/rigiditatea relatiilor interumane [cauzata pur si simplu de conditiile precare de viata] va parea patologica.

    de fapt ar fi suficient sa scoti un film dupa, say, romanu ion de rebreanu [dar un film absolut realist] si satu lui haneke va parea chiar finutz, prin comparatie :)

    RăspundețiȘtergere
  5. 'societatea prepostmoderna', hm, cum suna...
    oare ce s-o fi intimplat cu aia moderna? :)

    ps una peste alta, cum ziceam si cu alt prilej, 'das weisse band' este un film la fel de supraevaluat cum este 'antichrist' de subevaluat; in primul te simti ca intr-un muzeu sehr korrect(antropo/etnologic & fotografic), deci 'nu se face' nici sa tusesti, doar sa pasesti pios & discret, in timp ce-n al doilea iti vine sa fii rizaret, obraznic & desucheat, k deh, vezi 'porcosenii'...
    asta e conditia intelectualului roman (pre(post)modern), in a nutshell

    RăspundețiȘtergere
  6. @als - lene intelectuala, ce sa-i faci? nici o scormonire.

    RăspundețiȘtergere
  7. d'accord monsieur, prepostmodern suna ciudat [desi nu neaparat nasol, imho] faza e c'am vrut sa includ intr'un cuvant nu doar societati moderne ci chiar tot ce'a fost in materie de org sociala - "since the dawn of time" si pan'acu cateva decenii [cand progresul tehnologic a declansat un fel de mutatie generalizata, fara precedent, cu tot soiu de consecinte, good or bad].

    RăspundețiȘtergere
  8. @dragos: pai lasa lenea la o parte & du-te sa vezi filmele CU ADEVARAT wow ale lu musiu haneke - care ar fi, in my (not-so-humble) opinion, primele 3 + 'funny games'/97 + 'cache'! :)

    @strelnikov: je vois

    ps cuvintul de verificare: 'wrioncer'! asta ce-o fi, un rinocer in vrie?? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @als - nestiind ca e al lui haneke, funny games m-a enervat cumplit inca de la inceput, asa ca l-am abandonat, dar il voi relua. cache insa e pe termen imediat (am dvd orifginal!).

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnilor, va contrazic :)) Io nu vad nicio urma de corectitudine politica in filmele lui Haneke. Funny Games si Das weiße Band sint atit, atit de tipic nemtesti! Ele nu fac decit sa punda in evidenta politetea exagerata, impersonala, inflexibila a nemtilor care continua sa-i spuna Sie chiar si aluia care-ti-mpusca-n cap copilul. Insa politetea asta nu presupune neaparat si rigiditatea relatiilor interumane. Sint sigura ca toti care ii cunosc pe nemti, nu doar la modul generic, pot confirma asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. n'am impresia ca dragos vorbea de corectitudine p o l i t i c a, legat de white ribbon.

    cat despre nemti, hm. daca nici aia nu's psihorigizi i wonder who does.

    de fapt e perfect posibil ca, somehow, din caracteristica asta sa decurga si "problema" lor cu fascismu: ei nu erau mai fascisti decat altii [din vremea aia] pur si simplu au aplicat mai rigid, mai "nemteste" toate tampeniile [gen antisemitismu] cu care altii doar se "jucau".

    n'o sa'mi scot din minte niciodata un interviu c'o baroneasa, prietena intima de'a lu heydrich, care - intrebata cum isi explica faptu ca un tip atat de fin, de sofisticat a putut initia holocaustu - a dat din umeri, dezorientata, si'a raspuns: "asa era el. nu suporta sa faca lucrurile pe jumatate.." [!!]

    RăspundețiȘtergere
  12. @dragos c butuzea
    nestiind cine e haneke, 'funny games' m-a furat inca de la inceput si nu m-a lasat nici acum. de altfel, mi s-ar parea total aiurea ca vazind un film pe cont propriu sa nu-ti placa si dupa ce citesti o recomandare sa-l revezi si sa constati ce mult iti place. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  13. @dragos: deci atentie - dk ai vz 'funny games'-u recent (ala americanizat & cu naomi watts) = forget it! for the RIGHT vibes, versiunea in germana din 97 e esentiala :)

    @strelnikov: asta e k tipu ala care scria pe imdb k nu prea a ris la 'soul kitchen'... decit k tipu era elvetian :))) p.s. geniala baroneasa!

    @claude: corect

    RăspundețiȘtergere
  14. @anda grarup - am spus de corectitudine si atat, referitor la haneke. dar te contrazic, caci am vazut multa rigiditate a relatiilor interumane in panglica. pt ca e deh, belle epoque. si
    @strelnikov - deh, baroneasa...
    @claude - bine n-o sa-l mai vad! :)
    @als - mama, ce complicat e!

    RăspundețiȘtergere
  15. @dragos
    pai in cazul tau ar fi vorba de o vizionare integrala (ziceai ca l-ai abandonat) ;P

    departe de mine gindul sa descurajez pe cineva sa vada un film de haneke.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...