12 mai 2010

proces-verbal despre îndrăgostiţi

subsemnatul dragos c. am terminat azi de citit romanul mic dicţionar pentru îndrăgostiţi de xiaolu guo şi nu pot spune că e o carte chiar rea. de citit în metrou sau la lecturi urbane e tocmai bună.

declar că în acest roman o chinezoaică ajunge în anglia, să studieze engleza. şi se-ndrăgosteşte de un englez bisexual. amor mare, big love pe ei, apoi certuri ca la-ndrăgostoţi, apoi ea călătoreşte singură prin europa, paris, amsterdam, berlin, veneţia, i se-ntâmplă chestii etc.

declar că ce e fain în roman e găselniţa autoarei: aceea că, mai ales la început, engleza/româna în care e scris e pocită - povestitoarea e chineză, nu-i aşa?

de exemplu:
pierdută pentru cuvinte - limbajul unei specii pe cale de dispariţie este povestea despre o femeie chineză de 98 de ani care tocmai ea a murit. ea este ultimă vorbitoarea a unui limbaj doar pentru femei: "nushu". acest limbaj secret vechi de 400 de ani a fost folosit de femei chineze pentru ele să exprime cela mai intime gânduri ale lor. acest ziar spune pentru că nici una femeie nu mai practică acesta cod secret, face ca limbaj să moară după moarte a ei. (p.102)

destul de important, am aflat că vagin pe chineză se scrie , se zice yin dao şi se traduce tunelul întunericului. aşa c-am să am subiect de discuţie când voi întâlni o chinezoaică :)

drept care am încheiat prezentul proces-verbal, azi, 12 mai 2010,
xiaolu guo (foto), mic dicţionar pentru îndrăgostiţi, editura rao, bucureşti, 2009, traducere de emanuela şoimaru, 283 pagini

saitul autoarei aici

3 comentarii:

  1. @dragos: Pare draguta cartea, mai ales gaselnita : )

    (credeam ca daca o sa-ntilnesti o chinezoaica o sa discuti cu ea despre clasicii chinezi, nu despre 'tunelul intunericului' : )

    RăspundețiȘtergere
  2. daca si pe tine te-a prins cartea..:)
    mersi de recomandarea asta indirecta

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...