7 septembrie 2010

Herta Müller: Cărtărescu a pierdut Nobelul pentru că e anarhist

Înainte de conferinţa de presă ce va avea loc în data de 27 septembrie la Bucuresti, scriitoarea de origine română Herta Müller, premiată anul trecut cu Premiul Nobel pentru literatură a declarat unei publicaţii literare germane că Mircea Cărtărescu a ratat la mustaţă câştigarea premiului, în favoarea ei. (Nota redacţiei: bună gluma doamnei Müller, chiar de atunci domnul Cărtărescu nu mai are mustaţă!)

Herta Müller a continuat cu faptul că, la puţin după primirea multrâvnitului Nobel, a aflat neoficial că motivul pentru care scriitorul român nu a luat premiul a fost descoperit recent de către Serviciile de Informatii ale Academiei Norvegiene Nobel: Mircea Cărtărescu a avut rude recunoscute ca active în cadul mişcărilor anarhiste din Europa.

Străbunicul acestuia de pildă, Witold Czartarowski, a ajuns în România după cunoscutul atentat asupra ţarului Rusiei Alexandru al II-lea. De asemenea, fratele geamăn al poetului, Victor Cărtărescu, a activat în cadrul Legiunii Străine, după care a contribuit la alte numeroase atentate anarhiste sub conducerea vestitului Errico Malatesta. Mircea Cărtărescu însuşi, a declarat scriitoarea germană, a recunoscut în ultima sa carte, Frumoasele străine, evident, sub forma de ficţiune, că a primit din străinatate un plic cu antrax din motive ciudate.

Scriitoarea a conchis că e posibil ca, dupa această descoperire a Academiei Norvegiene Nobel, România să piarda definitiv şansa vreunui Nobel pentru literatură. Facem menţiunea că, deşi s-a născut în România, doamna Herta Müller a primit premiul pentru operele sale din limba germană în care a înfierat sistemul comunist românesc. Câte ghinioane pe România, până şi în literatura! O aşteptăm pe doamna Herta Müller să o întrebam mai multe pe această chestiune în data de 27 septembrie.

de aici.

15 comentarii:

  1. Habar n-am dupa ce criterii se acorda premiul Nobel pentru literatura. Nu stiu daca sustinerile Hertei Muller sunt adevarate, dar daca ar fi sa-i reprosez ceva lui M. Cartarescu pe plan extra-literar n-ar fi faptele familiei sale, ci atitudiile publice penibile din ultimii ani si sustinerea acordata unui regim politic catastrofal.

    RăspundețiȘtergere
  2. dna muller a vrut sa faca o gluma. o gluma cam laborioasa, in ton cu 'legendarul' umor teutonic, asa k a iesit ce am citit...

    RăspundețiȘtergere
  3. înainte să discutăm despre ce-a vrut sau n-a vrut dna müller să spună, n-ar fi mai bine să verificăm sursa (adică publicaţia aia germană al cărei nume n-apare nicăieri)?

    RăspundețiȘtergere
  4. Păi textul e preluat de pe trombon.ro. Deci întrebarea cu păcăleala nu-şi prea are rostul ;)...

    RăspundețiȘtergere
  5. alex, nici n-am văzut de unde era preluat :)) (aia cu academia norvegiană e tare. şi mai sînt şi altele).
    oricum, hoax-ul şi-a atins scopu, cineva chiar l-a luat în serios :))

    RăspundețiȘtergere
  6. ma doare-n , of ce era sa scriu, de nobel si de die hexe si de fanul beatles. i'm going to be a writer! :) see ya.( ma indepartez cu ras 'malefic').

    RăspundețiȘtergere
  7. Intelegerea articolului asta presupune aruncarea unei priviri in prealabil asupra sitului dupa care este preluat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Era să muşc şi eu: este ca jandarmii noştri din Papua!

    RăspundețiȘtergere
  9. haoleu. o gluma chinuita si... idioata. de trombon sau tomberon.

    RăspundețiȘtergere
  10. suna nitel a hoax. serviciile de securitate nobel? what's next, initiativa de aparare strategica petre tutea?

    totusi, foarte interesant. merita investigat..

    RăspundețiȘtergere
  11. (voi angaja firma de private investigations becali)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  12. deci nu dna muller a declarat ce-a declarat site-ului 'trombon'?!
    of ce dezamagire! i se potrivea atit de bine ac 'gluma' de nobel germanic... ;P

    RăspundețiȘtergere
  13. c'mon! academia norvegiană nobel?... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. why not? http://nobelpeaceprize.org/
    ;P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...