23 septembrie 2010

millennium

demult n-am mai citit toată noaptea o carte, de la şogun şi codul lui davinci încoace. m-aprins de nu m-a mai lăsat, şi nu că e tare bine scrisă, că nu e, dar compoziţia fragmentelor se potriveşte suspansului excepţional.

sunt două intrigi, una jurnalistică - deconspirarea unui mafiot -, alta poliţistă - dispariţia unei fete dintr-o familie bogată -. protagoniştii sunt un jurnalist, mikael blomkvist, şi o hackeriţă, lisbeth salande. crime. frustrări. violuri. violenţă. calculatoare. trecut. investigaţie. menajatroa. sex.

totul să te ţină în priză până dimineaţa. chiar şi pe budă.

stig larsson, bărbaţi care urăsc femeile, millennium 1, editura 3, bucureşti, 2008, traducere de elena-maria morogan

7 comentarii:

  1. In titlul postarii dvs. s-a strecurat o greseala - se scrie, desigur, 'millennium' (cu ambele consoane interne geminate, deci si cu n-ul dublu), ceea ce e nu surprinde daca ne gandim ca e un cuvant etimologic inrudit cu latinescul 'annus').

    In rest, nu stiu, n-am citit cartea, o fi cum ziceti dvs.

    RăspundețiȘtergere
  2. de vazut si primul din trilogia filmica

    RăspundețiȘtergere
  3. sa mor daca as citi mai mult de titlu din heringu' lu' davinci:)

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt curios ce parere o sa ai si de ecranizare. eu am vazut filmul,fara sa fi citit cartea, si nu m-a rupt. as spune ca filmul o lalaie nepermis de mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am gasit-o in bibliotek apartamentului de la lisboa, am luat-o cu mine pe avion (veneam la tiff) & pina am ajuns o terminasem :)
    intriga e mai putin spectaculoasa k in codu da vinci, dar mi s-a parut mai 'ingrijit' scrisa (dupa reteta, clar!)
    ps sint curios cite pag. are in versiunea ro - cu siguranta mai mult k in engl, unde avea vreo 800 scrise marunt...

    RăspundețiȘtergere
  6. @dl liviu druga
    am vazut si filmul( despre "codul..." vorbesc acum). si acolo audrey tatou m-a facut sa n-o mai iubesc. n-avea talent deloc.iar bietul forrest... cat despre subeict, c'mon, nici nu era nevoie sa mai vad documentarul de pe discovery despre subiect/carte/film care e f. interesant si pertinent:

    http://dsc.discovery.com/convergence/davinci/davinci.html

    ( sper sa fie asta) e doar o speculatie nefondata si geniul lui da vinci n-a avut nicio treaba cu masoneria, cu codurile etc. cam atat.

    RăspundețiȘtergere
  7. @lolablau eu vorbeam despre The Girl with a dragon tattoo, dupa Barbatii care urasc femeile. Am vazut juma din Cod, care imi parea lipsit de anvergura necesara unui asa subiect "zemos". Nu am citit cartea.

    Data viitoare, elimina "dl" dinaintea numelui meu, e si mai comod :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...