17 noiembrie 2010

dare de seamă despre despre blogurile livreşti (1)

când mi-am început blogul, eram pregătit să mă opun opiniilor teroristei şi ale lui white noise, cu care nu eram de acord şi, neajungându-mi comentariile, m-am hotărât să-mi fac eu blogul meu, deşi habar n-aveam să umblu pe hostinguri (nu c-acuma m-aş pricepe foarte). am primit încurajări din partea celor două, apoi am descoperit altele, prin comentarii sau din link în link - ionuca, dreaming jewel, jen, anda, zum, cinabru, adina, ameer, moonlightblues, în răspăr, fiction addiction, capricornk, raul, liviu, bookblog. scriitorii descopereau  şi ei anonim blogosfera şi blogurile despre cărţi, aflaseră ce înseamnă feedback-urile împătimiţilor de carte fără "ştaif" critic, adică ale adevăraţilor cititori. au trecut ceva ani, unii au încetat să scrie, alţii au scris tot mai rar, unii s-au împărţit în bisericuţe, alţii au cântat prohoduri. mai toţi am rămas cu trecutul, cu anii "tinereţii" blogosferei livreşti - căci între timp unii s-au maturizat, s-au căsătorit, şi-au luat slujbe, au cam lăsat cititul. alţii mai scriu câte ceva, sau doar comentează. eu însumi, m-am mai luat cu filmele, mai cu un concurs, mai cu un interviu,  mai cu un muzeu, mai cu gânduri răzleţe, mai cu câte-o poză, dar întotdeauna înapoi la cărţi.

am descoperit apoi blogosfera livrească franţuzească, pe potriva industriei editoriale de acolo - multă şi bună, adică. am descoperit "cealaltă" blogosferă românească, cea nelivrească, şi nici aici nu stăteau lucrurile prea rău... chiar dacă n-am lăudat, remarcam câte un blog în care apărea coperta unei cărţi (nu vorbesc aici despre saiturile colective). au apărut alte bloguri în loc, le-am trecut bucuros în blogrol, chiar dacă nu le-am mai vizitat regulat - cu speranţa că trebuie să existe bloguri despre cărţi, cu tot twitterul şi facebook-ul.

întărâtat de liviu, care a deschis recent discuţia despre începuturile  blogurilor despre cărţi, am postat un mic sondaj, din care reiese că cititorii de bloguri livreşti consultă în jur de 1 - 8 zilnic, şi pot paria că nici  înainte nu era altfel, aşa că nu lucrurile s-au schimbat ci numele lor.
astfel, există acum micawber, litere pervazive, costi, dan boeriu, di anais, diana, iulian, luiza, maya, rontziki, trifoi - şi chiar dacă scriu bine sau mai puţin bine (ca noi toţi) duc mai departe oglinda online a pasiunii pentru citit. deşi scriitorii s-au plictisit repede de online - unii au mai descoperit între timp facebook-ul -, deşi editurile nici acum, după 4 ani, nu înţeleg ce-i şi cum cu blogosfera asta, ea (şi blogosfera în general) va continua să existe. e de-abia la început, şi poate, după vreo 10 ani sau mai mulţi, ne vom putea face o imagine cât de cât mai clară - ce este ea, ce şi-a propus, ce a reuşit să facă, încotro.

orice lamentare, caracterizare, încheiere mi se par prea timpurii şi superficiale, nimic altceva decât revărsări de nostalgii, emoţii şi pasiuni - ceea ce nu-i rău, într-un mediu ăsta virtual şi rece. şi poate se va găsi în viitor vreun student mai vizionar să facă o cercetare "revoluţionară" şi să preţuiască un aşa efort.

13 comentarii:

  1. "astfel, există acum micawber, litere pervazive, costi, dan boeriu, di anais, diana, iulian, luiza, maya, rontziki, trifoi - şi chiar dacă scriu bine sau mai puţin bine (ca noi toţi) duc mai departe oglinda online a pasiunii pentru citit."

    Vad ca de existenta mea ai uitat, desi exist in continuare in blogroll-ul tau... e drept ca, cu nici un post in luna asta, care a trecut deja de jumatate, nici eu nu stiu sigur daca mai exist...

    Si n-as zice ca scriitorii s-au plictisit de online, destui au bloguri alive & kicking - ex: Teodorovici, Gheo, Florin Lazarescu - singurul blog abandonat de scriitor care imi vine in minte e al lui Cezar Paul Badescu, dar el nu a abandonat online-ul ci s-a reprofilat pe twitter.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bughmbrg spunea:

    "Vad ca de existenta mea ai uitat, desi exist in continuare in blogroll-ul tau... e drept ca, cu nici un post in luna asta, care a trecut deja de jumatate, nici eu nu stiu sigur daca mai exist..."
    :)))))) ce previzibila faza.
    toate-s proaste in afar de vreo doua. "masa pustie" nu e:)

    RăspundețiȘtergere
  3. nici pantacruelu' nu e.
    blogu' lui serban tomsa e si despre autori.
    etc etc.
    ca doar nu e un grup d-esta de pseudo blogarasi intelectualisti , un fel de cosa vostra si-atat. heeee, he.
    dar nu va plictisiti sa scrieti despre carti proaste? si atat de putin...

    RăspundețiȘtergere
  4. @bughimamborag - m-am gandit la blogurile active.

    @lolablau - hai sa nu va certati aici... care-s alea bune, dupa tine?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu pot decat sa va multumesc pentru amabila mentionare a blogului meu, desi nu-s de acord cu eticheta 'livresc'. Asta e insa o alta discutie.

    O mica indreptare: tin blogul inca din 2007, asadar e destul de vechi dupa standardele blogosferei. Asadar nu-s un nou venit, sunt destul de invechit in rele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred că am apărut pentru că am mai și comentat în ultimul timp pe aici, apropo de blogurile care ne vin prima dată în minte când facem un astfel de articol. Oricum, îți mulțumesc pentru menționare :). Apropo de blog ”activ”, mi-am dat seama că trebuie să termin cu prostiile și să scriu mai mult despre CĂRȚI, nu despre alte lucruri care sunt pe lângă.

    @Dragoș, am observat o chestie la blogurile de profil în preferințele mele: îi apreciez pe cei care scriu serios despre lecturile lor, îmi dau seama cât este de greu, dar sincer, parcă uneori am chef de un limbaj ceva mai colocvial când vine vorba de online.

    De-asta intru pe aici, de exemplu. Și chiar este dificil să fii mereu sobru când vorbești despre cărți, nu că nu ai fi în stare, dar când o faci aproape zilnic, ca tine, parcă ți se ia. Eu una știu că pot să fiu sobră, să-mi iasă comentarii dichisite, dar o să încerc să fiu ceva mai relaxată.

    @bughimamborag, la tine îmi place că ești o persoană analitică dar în același timp poți să ai o privire de ansamblu asupra lucrurilor. Mai sunt și perioade în care avem nevoie de o pauză, sunt sigură că vei reveni cu posturi foarte mișto despre cărți.

    @lolablau, sunt de acord, masa_pustie este un blog livresc foarte bun, și mai găsești și alte chestii foarte interesante pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ dl butuzea
    asta e un blog serios si am mai scris vreo doua. un blog tre' sa fie ori f serios( cum e al dvs., nu stiu cat e de valoros dar are o decenta dezarmanta, nu vrea sa epateze si autorul are un common sense al cititului onorabil) ori original. ori aia enumerati de dvs nu-s nici/nici.
    prefer doua bloguri bune sau DOUA POSTARI Bune decat puhoaie de dejectii literare cu coperte intarite de rahat la vedere, de snobism, de diletantism si de hai sa plantam varza cu capu vb francezului ca e a la mode de chez nous.
    nu ma cert cu bughi, noi avem un ceva pasnic amandoua dar ne impiedica preferintele sa ne imprietenim. nicio pierdere.

    he, carmen esti draguta. masa pustie e inteligenta si iesita din tipar. ai fost la...anamaria? adica ai putut?( nu trebuie sa rasp).

    RăspundețiȘtergere
  8. ca sa fie clar: imi plac f putini si urasc sa ma prefac. nici macar politicoasa n-am chef sa fiu:)

    RăspundețiȘtergere
  9. toate blogurile vor sucomba! (prezicerea mea)
    alea livresti, alea nelivresti, alea 'bisericesti' (as in 'bisericutze')= toa-te!

    sa nu ziceti k n-ati fost avertizati :P

    RăspundețiȘtergere
  10. @als - nu si al meu, cel putin pentru inca ceva ani! :P

    RăspundețiȘtergere
  11. @dragos c - mda, de masa pustie puteai sa zici :)

    in rest nu prea am ce sa zic; e bine ca o sa ne vedem peste doua zile la targ, sa ne convigem ca inca mai avem puls.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici eu nu cred că vor sucomba. Iar blogurile de cărți sunt ceva foarte util: în loc să pui titlul unei cărți într-o listă cu ălea citite, cum fac mulți, iar mai târziu să nu însemne altceva decât un nume, mai bine vorbești despre ea, iar peste câțiva ani îți aduci aminte cu plăcere de impresiile tale din acest moment.

    De-asta nu cred că are importanță dacă unele sunt bine scrise iar altele mai puțin, important este să existe, cititori vor fi pentru toate, în funcție de gusturi și de nivel intelectual. Îl faci pentru tine și vezi cu cine rezonezi ;). @lolablau: păi ce să facă un prieten?

    RăspundețiȘtergere
  13. îți voi dărui o carte cu balerine și cu dedicație, chiar dacă poeziile sînt în limba maghiară :D cu proxima mea vizită la bucu.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...