cercetătorul englez angus fraser se înarmează cu multă răbdare şi face o incursiune în istoria ţiganilor, mai ales în vestul europei, dar fără să ocolească balcanii şi românia.
originile, bazate pe teorii lingvistice (din limba romani) expuse cu acribie, sunt necontenstabil indiene. exodul iniţial (după un cercetător, r. turner) s-ar fi petrecut în sec. 6 î.C., iar primele prezenţe în persia sunt consemnate încapând cu sec. 5 d.C., urmând ca în sec.7 să treacă prin armenia. în sec. 11, ajung şi în bizanţ. ca un corolar al trecerii lor, ţiganii nu se bucură de o bună reputaţie, deşi mulţi sunt îmblânzitori, acrobaţi, scamatori. în sec 14, ajung în peloponez, iar în 1444 îşi stabilesc chiar o aşezare în colonia veneţiană modon: aici sunt cizmari, cavafi şi fierari iar mărturiile din epocă despre ei se încheie incorigibil: "prin urmare, aceşti vagabonzi sunt nişte nemernici care sionează ţinutul nostru" (p.60)
în balcani, sunt prezenţi (din mărturii) în sec. 14 - serbia, bulgaria, muntenia, moldova. în ţările noastre ei au fost transformaţi în robi, iar primul document vine din 1385, din vremea voievodului dan I, şi aminteşte de atsigani, care munceau ca bărbieri, croitori, brutari, zidari, slugi. femeile erau pescăriţe, casnice, albeau rufe, coseau, brodau. (p.64-65, ap. kogălniceanu)
în vestul europei, ţiganii pătrund după sec.15, folosindu-se de salvconductele împăraţilor, în ungaria, italia, spania, franţa, germania, ţările de jos. sunt numiţi egipteni care pribegesc pentru ispăşirea păcatelor păgâneşti. sunt comparaţi cu tătarii, sarazinii, însă toţi îi recunosc ca hoţi, "cei mai vicleni din lume". caracterul lor asocial îi face pe locuitorii sedentari să-i scoată în afara legii, să le interzică accesul în aşezări şi cetăţi.
majoritatea populaţiei europene a fost constrânsă la evlavie, servitute şi corvoadă, iar ţiganii reprezentau o evidentă negare a tuturor valorilor şi premiselor esenţiale care stăteau la baza moralităţii dominante, spune foarte corect fraser.
iată câteva curiozităţi care mi-au atras atenţia:
- în italia, li se permite unor păgubiţi să fure şi ei de la ţigani.
- în franţa, ţiganilor li se spune bohémien (p.100)
- în spania, gitano vine de la egiptean. (p.106)
- începând cu sec. 16-18 încep represiunile: henric al viii-lea al angliei dă în 1572 un decret de pedepsire a vagabonzilor şi de ajutorare a săracilor; ludovic al xiv-lea al franţei îi trimite pe bărbaţii ţigani la galere, pe băieţi la azile iar pe femei şi pe fete le rade în cap, le biciuieşte şi le alungă fără judecată.
- în sec.18, franţa este cea mai populată ţară din europa, cu 25 milioane de locuitori.
- diderot, în enciclopedie despre ţigani: "vagabonzi ce pretind a ghici norocul citind în palmă. talentul lor constă în a cânta, a dansa şi a fura" (p.147)
- în 1775, friedrich cel mare înfiinţează un sat de ţigani. imposibilitatea lor de a-şi arăta aptitudinile duce la trimiterea la azil a adulţilor deveniţi săraci şi la plasarea copiilor spre îngrijire în alte părţi. (p.159)
angus fraser, ţiganii (the gypsies), editura humanitas, bucureşti, 1998, traducere de dan şerban sava, 342 pagini
coperta de ioana dragomirescu mardare
Nu am citit cartea despre care scrieti, dar e limpede ca nu doar in spaniola termenul pentru 'tigan' este un reflex al credintei ca neamul respectiv se trage din Egipt.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, cei interesati de subiect ar trebui sa citeasca cartile profesorului Yaron Matras de la University of Manchester. Ma refer in special la Romani: A Linguistic Introduction si What is the Romani Language (scrisa in colaborare). E drept, sunt lucrari care se ocupa de latura lingvistica a problemei si sunt mai aride, iar abordarea e destul de tehnica, asa ca probabil nu vor fi prea curand traduse la noi, unde nu prea exista un public pentru asemenea lucrari. In cazul tiganilor, deoarece izvoarele scrise mai vechi sunt extrem de sarace, studiul lingvistic reprezinta una din putinele abordari de la care se pot spera rezultate.
Asteptam cu nerabdare cartea "Cum a avut loc intoarcerea in Egipt" !
RăspundețiȘtergereEu am citit cartea, a fost destul de interesanta si captivanta. Insa stiam ca tiganii sunt la origini indieni, vin din India, nu din Egipt. Si ei zic acelasi lucru. O sa incerc sa mai caut pe net informatii sa ma conving.
RăspundețiȘtergere@Mihai - cum spuneam, originile tiganilor sunt indiene.
RăspundețiȘtergere