11 martie 2011

da reglementării prostituţiei, nu cioroianului


cu un articol din dilema veche, adrian cioroianu se face din nou de râs, izbind de perete cu argumentele pe care le aude în lumea mică în care se-nvârte şi-n care prostituţia e doar o noţiune cu care poate jongla in abstracto, ca odinioară cu andreea marin şi cu prezumţiile istorice.

argumentele dumisale:
1. dacă prostituţia era în interbelic tolerată, acum ea nu poate fi tolerată, "prezumţia de similitudine între românia interbelică şi românia de azi mie-mi pare a fi o eroare".
2. dacă prostituţia va deveni "legală", românia va deveni din ţară de tranzit pentru prostituatele care pleacă să "muncească" din est în vest, ţară de destinaţie. "cu turism sexual la ea acasă, am avea şansa să devenim o thailandă a europei!" se îngrijorează cioroianu, expert de altfel în situaţii internaţionale, ca fost ministru de externe.
3. nu ar veni bani la bugetul de stat, statul fiind incapabil să-i adune.
4. proliferarea bordelurilor nu duce la diminuarea infractorilor sexuali.

 
 

cu astfel de argumente, îmi vine un gust amar referitor la autismul intelectualilor, care când viaţa reală le urlă în jur, ei se-ncuie-n bibliotecă şi scriu texte. 

1. e o dovadă de civilizaţie a româniei interbelice recunoaşterea  şi încercarea de reglementare a unei activităţi de când lumea şi o dovadă de obtuzitate a româniei de azi ignorarea ei. 
2. înflorirea unei thailande pe meleagul mioritic n-are şanse, din lipsa puterii de cumpărare a bieţilor români care nu ştiu dac-ar da, ca occidentalii, mii de euro pentru un sex oral reuşit.
3. nu ar veni bani la buget într-adevăr, însă femeile şi cei care se împreunează cu ele vor fi - poate - mai protejaţi.
4. nu, proliferarea bordelurilor nu duce la diminuarea infractorilor sexuali, însă există şanse ca un pater familias român, ajuns acasă, să nu-şi mai procopsească nevasta cu boli ruşinoase şi mizerie, pe lângă violurile şi bătăile de rigoare.

dragă domnule cioroianu, poate dumneata vei fi având bani să călătoreşti prin thailanda sau prin bordelurile suedeze pariziene sau de aiurea, însă prostituatele românce - dacă nu reuşesc să devină vedete teve - îşi trăiesc viaţa cu câteva sute de lei pe noapte, în mizerie, abuz şi boli. împotriva peştilor, majoritatea ţigani - bine "integraţi" social - nimeni nu crâcneşte. iar orice ajutor  pentru ele nu poate veni de niciunde, din lipsa nici unei reglementări. nici un organ al statului - poliţist, medic, funcţionar - nu are nici o acoperire în baza căreia să poată interveni. 

probabil că distinsul intelectual care-a stat la masă cu regele spaniei n-a vorbit în viaţa lui cu un poliţist  reprezentant al statului - stat pe care cioroianu vrea cică să-l ocrotească - poliţist care, deşi în condiţiile în care fapta e pedepsită contravenţional, aplică degeaba amenzi pentru că fetele nu le plătesc din sărăcie şi rea-voinţă. singura problemă o au doar cei de la taxele şi impozitele locale care se trezesc cu datoriile imposibil de recuperat. 

domnule cioroianu, legea este - cel puţin eu aşa am învăţat la facultate - o regulă de conduită ce descrie sau reglementează relații specifice între persoane și/sau organizații. grija dumitale faţă de ţărişoara noastră ce cu on(r)or ai reprezentat-o nu înseamnă decât perpetua indiferenţă a statului faţă de un fenomen ce a existat dintotdeauna şi va exista odată cu omenirea.

dar matale eşti, se vede, preocupat de argumente, nu de fiinţele umane de care sunt pline străzile noaptea. şi care ar merita cumva ocrotite - măcar în principiu - de câteva texte de lege. dacă legile au ocrotit de câţiva ani încoace doar politicienii şi oamenii de afaceri, vă dăm noi voie să ocrotească şi câţiva oameni din stradă.

foto 1 de aici. foto 2 de aici

altă reacţie la alexandru grivei

17 comentarii:

  1. nu cred ca vor ocroti pe nimeni si nimic legile, pledoria ta mi se pare nejustificata (chiar daca sint de acord cu exprimarea penibilului personajului textului tau).

    Gindeste-te ca exista legi care nu sint aplicate, trebuie sa se schimbe mentalitati, si asta nu se face coercitiv.

    Pe de alta parte, s-ar putea sa ai dreptate. De fapt, nu am chef sa ma gindesc la prostitutie, nu cred ca este dilema existentei mioritice

    RăspundețiȘtergere
  2. mă exasperează chestiunea asta cu "există de când lumea". de când e notorietatea unei activităţi un motiv suficient pentru a o reglementa legal?! şi incestul, şi scatofagia, de pildă, există de când lumea! de ce nu militaţi pentru o lege care să ocrotească relaţia dintre mama ajunsă la menopauză şi fiul major care i-o trage (că nu fac rău nimănui şi nici nu dau naştere unor urmaşi nesănătoşi)? de ce nu-i ocrotiţi prin lege pe cei are vor să mănânce căcat pe stradă? sunt activităţi de când lumea şi astea.

    RăspundețiȘtergere
  3. @az - nu am pomenit nimic de vreo coercitie legala, culmea, ea exista, dar nu se aplica.
    fondul problemei mele se referea la orbirea intelectualului fata cu realitatea.

    @danbloeriu - eu n-am vazut pe strada nici scatofagia, nici incesturi. curve insa, da. pesti tigani care ma agata chiar in miezul bucurestiului noaptea, da. n-ar fi mai bine sa nu le/ii vad decat daca vreau, la bordel?

    RăspundețiȘtergere
  4. @danboeriu - scuze de greseala numelui, e de nervi! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. bun. atunci putem conchide spunând că tu ai o problemă personală cu peştii şi curvele, deci ăsta e motivul pentru care doreşti legalizarea. perfectly ok. dar atunci nu băga la înaintare chestiuni de genul "e o activitate de când lumea" ca să justifici necesitatea legalizării ei. şi crima e "de când lumea" şi totuşi n-o legalizăm. forţez un pic lucrurile doar pentru a-ţi demonstra că argumentul notorietăţii unei activităţi nu e suficient pentru ca acea activitate să intre în legalitate. că şi evaziunea fiscală, de pildă, e înfloritoare la noi. şi nu s-a gândit nimeni s-o legalizeze doar pentru că "oricum există".

    RăspundețiȘtergere
  6. Să nu confundăm prostituţia cu manifestări de tipul incestului, scatofagiei etc, în primul rând pentru că nu cred că sunt comparabile ca şi răspândire. Este evident că ponderea contactelor cu prostituate este mult mai mare decât ponderea oricăreia din practicile menţionate. În plus, practicile bolnave ale unora se desfăşoară în cadru restrâns format din persoane cu aceleaşi preferinţe, iar riscul de îmbolnăviri se reduce la acel cadru restrâns.

    Văd legalizarea prostituţiei şi ca pe o măsură care ar contribui la sănătatea publică, la reducerea infracţionalităţii şi ar fi şi o sursă de venit pentru buget.
    Numai la noi se poate întâmpla să le dea prin cap impozitarea vrăjitoarelor, dar să avem o mare jenă în a legaliza şi impozita prostituţia.

    RăspundețiȘtergere
  7. VAND CARD GOOGLE ADWORDS
    Valabilitate cardului:30.4.2011
    Valoare cardului 260 Ron
    Pret: 70 Ron
    Relati la nr. de tel. 0745155694
    e-mail:carter24081983@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Legea nu armonizeaza! Legea distruge! Altfel tot(i) (nu) eram inafara "Ei"!

    RăspundețiȘtergere
  9. carter2401983: ai perfectă dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Webdesigner middle-level realizez site- uri web simple, complexe, flash, html, magazine online, logo-uri, banner-uri, pliante, afise, fluturasi, reviste,etc. Toate site- urile beneficiaza de optimizare SEO si reclama pe Google (fara taxe suplimentare). Site-urile se realizeaza in maxim 2 saptamani indiferent de complexitate. Lucrez si cu firme. Lucrez si cu cei care nu sunt din Brasov prin mail si telefon.
    Daca aveti nevoie de ajutor ma puteti contacta la adresa de e-mail: site_brasov@yahoo.com

    P.S.: Acest mesaj nu este SPAM. Mesajul este pentru administratorul blogului, nu are scop publicitar.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă nimeni nu s-ar duce la prostituate, acele femei nu ar avea motiv sa fie ceea ce sunt acum, iar 'peștii' nu ar avea nici ei motiv să fie pescari de corpuri. Și dacă acestea ar fi adevărate nici nu ar trebui să ne cer(ce)tăm dacă o curvă legală e mai bună decât una cutumiară. Dar bineînțeles îmi veți reproșa pruncitatea viziunii, sunt conștient de ea, totuși zic, nu ar fi bine, puțin mai bine, ca, indiferent dacă va fi sau nu va fi lege, să nu utilizăm asemenea "servicii" ? Și dacă vitriolați răspundeți că niciodată în viață nu ați făcut-o, atunci nu ar fi bine, desigur, nu cu mult, dacă ne-am asigura că nici prietenii noștri alături de prietenii prietenilor noștri împreună cu prietenii acestora din urmă nu ar face coadă la asemeni plăceri vandabile ?
    Sigur îmi veți reproșa, îndurerați, mâhniți, că peste condiția umană nu poți trece, și că a nu plăti pentru asemenea obicei născut, parcă, o dată cu Adam nu ar face nimic altceva decât să înrăutățească lucrurile, fetele ar fi bătute și cum poți să nu ai suflet, să te gândești și la suferința lor. Îngrozit de asemenea imagine închid subiectul, fugind de la locul faptei, sperând doar că în ziua în care eu nu voi mai fi naiv să plouă în ochii omului cu luciditate și moralitate, sau măcar cu lacrimi .

    RăspundețiȘtergere
  12. anonim: sunt de acord cu ce spuneţi, numai că excesul de patetism al mesajului dv. face ca argumentul etic pe care îl conţine să devină vag necredibil. atâta tot. în rest, repet: de acord!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu aş fi crezut, ca femeie, să fiu de acord cu ceea ce ai scris aici, Dragoş. Dar uite că sunt şi mamă de băiat şi nu pot să nu îţi susţin ideile.

    RăspundețiȘtergere
  14. " cioroianul " e apus de mult , slabuti sunt cei ce-l reinvie :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. @danboeriu - nu chiar problema personala, insa imi pasa ce se-ntampla in jurul meu. cred ca deplasezi discutia pe taramul moralei. crima e un rau, la fel evaziunea. teoretic, crima si evaziunea se pedepsesc. nu si prostitutia, de ea n-are grija nimeni. mirarea mea este ca un om civilizat se ocupa si de asa ceva. insa noi suntem inca barbari. noi nu reusim sa pedepsim crima si evaziunea - mult mai grave, intr-adevar - d'apoi prostitutia. si daca ne gandim, bine, prostitutia nici nu exista. doar nu vorbim despre ea.

    @Rontziki - bun argumentul cu vrajitoarele!

    @Anonim - discutiile cu "daca" nu duc nicaieri. prostitutia EXISTA in romania. ce facem?

    @Zina - mersi.

    @marul - ai dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  16. Vai, tzatzo, mor! Nu mai exista pic de respect pentru moravuri, noroc cu preacurviosul domn Cioroianu care le apara si pazeste.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...