27 iunie 2011

amanta cea urâtă

dacă vreţi să citiţi o carte frumoasă, cu metafore minunate, înşiruite dramatic în jurul temelor mari ale literaturii ca naşterea, dragostea, moartea, singurătatea - CITIŢI cartea margaretei mazzantini, nu te mişca, distinsă cu premiul strega în 2002.

este confesiunea unui chirurg blazat şi trist, făcută fetiţei lui, angela, aflate pe patul de spital, între viaţă şi moarte. este confesiunea lui despre dragostea vieţii lui, o prostituată urâtă dintr-o mahala oarecare pe care o întâlneşte din întâmplare.

nu ştiu câţi oameni au iubit-o înaintea mea, dar ştiu că fiecare dintre ei, protejând-o sau rănind-o, a contribuit la plăsmuirea ei, a făcut-o să fie aşa cum este. (p.120)
n-a fost uşor să iubesc, angela, crede-mă, n-a fost, a trebuit să învăţ să mângâi o femeie, să-mişc mâinile aşa cum trebuie. mâini de ghips, întotdeauna am avut mâini de ghips în dragoste. (p.168)

deşi dragostea lor începe cu un viol, cea care violează va fi până la urmă femeia - îi violează bărbatului viaţa, căsnicia, paternitatea. toată viaţa de pân-atunci. relaţia devine una obsesivă, care-l schimbă, dar umanizându-l şi dându-i sens.


  
ce înseamnă să iubeşti, fetiţo? tu ştii? să iubesc a început pentru mine să ţin respiraţia italiei în braţe şi să-mi dau seama că orice alt zgomot se stinsese. sunt medic, ştiu să-mi recunosc bătăile inimii, chiar şi când nu vreau. îţi jur, era inima italiei cea care bătea în mine. (p.131)
cine te iubeşte există întotdeauna, există înainte de a te cunoaşte, există înainte de tine. (p.279)

n-am găsit fisuri cărţii, totul se citeşte dintr-o suflare. e atâta empatie cu personajul care povesteşte, că te-ndrăgosteşti tu însuţi, cititorule, de amanta cea urâtă, pe nume italia.

margaret mazzantini, nu te mişca (non ti muovere), editura polirom, iaşi, 2004, traducere de gabriela lungu, 311 pagini
coperta de angela rotaru-serbenco

altă părere la jacqueline

cartea a fost ecranizată în 2004 (imdb), cu penelope cruz în rol principal. iată trailerul:


7 comentarii:

  1. Apropo de film, dacă amanta cea urâtă e Penelope Cruz, oare cui i-ar fi dat rolul dacă ar fi fost vorba de o amantă frumoasă?

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte multumim de recomandare. Mie fragmentele mi-au amintit de Tabucchi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut filmul, Penelope chiar e urata in el :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai interesant mi se pare felul in care prezinta cartea un barbat-Dragos si o femeie-Jacqueline.

    RăspundețiȘtergere
  5. am citit cartea . este scrisa cu atat de multa sensibilitate incat te uimeste. dar si mai mult m a emotionat/paralizat/naucit venit pe lume, de aceeasi autoare. a trecut pe locul 1 in sirul cartilor mele de suflet si sunt deja la a 3 recitire, fiindca nu resusesc sa mi o desprind din minte........

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place din ceea ce ai scris...citatele m-au convins sa o adaug listei mele. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. deşi dragostea lor începe cu un viol, cea care violează va fi până la urmă femeia - îi violează bărbatului viaţa, căsnicia, paternitatea.

    eu n-as vedea deloc asa lucrurile, dar e interesant sa vad si un astfel de punct de vedere. pana la urma tot ce ni se intampla este strict ceea ce "am semanat". oricand putem alege altfel.

    si eu tot dintr-o suflare am citit-o. am citit pana la 4 dimineata si m-am trezit la 8, dar a doua zi eram fresh. am pus-o pe seama cartii

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...