păstrez aceeşi stupoare, auzind în ultmii ani folosirea până la greţoşenie a diminutivelor în vocabularul de zi cu zi al românilor, mai ales în servicii - restaurant, magazin, hotel etc.
spre pildă, la restaurant, parcă e o amnezie totală de ciorbă de vacă, toţi îmi recomandă ciorbiţă de văcuţă. iar după ce consult preţul din lista de bucate, dacă mi-e foame (nu fomiţă), nu mă gândesc nicidecum la câteva ciozvârţele pierdute într-un degetar de zeamă, ci la cogeamitea bolu' "cu vârf".
tocana e tocăniţă, friptura e fripturică, salata e sălăţică, micii sunt mititei, pâinea e pâinică - totul e parcă gătit în liliput, m-aştept ca după-aceste cuvinte, să vină-o vrajă iar ospătarul să se transforme puf! într-un pitic din twin peaks. mai lipsesc cartofiorii prăjiţei sau iahniuţa de fasolică cu ciolănel afumăţel.
m-am gândit, poate-o fi vreun efect placebo aicea, după ce mă ghiftuiesc bine, plec cu ideea că am mâncat fin: nicidecum o ciorbă, o fasole, ci o ciorbiţă, o fasolică... deşi, când vine nota, liliputul devine brusc brobdingnag, n-am de plată vreo sumiţă sau niscaiva bănuţi - iarăşi un diminutiv care mă căpiază şi mă duce cu gândul la nişte firfirici care mi se scurg printre degete / degeţele - ci bănet de-a dreptul (mie, unul, bănet mi-ar plăcea să câştig tot timpul).
sunt pus s-aştept o secundiţă sau un momenţel. pun cumpărăturile în punguţă. la spital iau o pastiluţă, la braţ mi se pune branulica.
pe de altă parte, nimeni cred că nu vrea să aibă de-a face cu şpăguţa, bacşişelul, sălărelul, sau cu vreun doctoraş, preoţel sau avocăţel. sau în pat, cu vreo puţică sau vreo păsărică.
o dovadă - zic eu despre cei ce folosesc diminutivele - a infantilităţii emoţionale.
şi nici măcar nu amuză.
ilustraţie de valentin tănase
> m-aştept ca după-aceste cuvinte, să vină-o vrajă iar ospătarul să se transforme puf! într-un pitic din twin peaks
RăspundețiȘtergereLOL
O postare bunutza.
RăspundețiȘtergereBa sa stii ca eu ii inteleg: asta vara la mare chiar ne-au adus ciorbita intr-un castronas si un cordon bleu mic-mic care ar fi meritat toate diminutivele din lume :)
RăspundețiȘtergereM-a uns pe suflet ce-ai scris :)
RăspundețiȘtergereE drept că, probabil, cu toţii ne alintăm din când în când folosind câte un diminutiv, chiar şi numai în glumă, dar utilizarea excesivă este foarte deranjantă şi da, semn de infantilitate emoţională.
Adevăr grăit-ai! Şi pe mine mă scot din pepeni diminutivele. Mai ales în cuplu!
RăspundețiȘtergereDa, si pe mine ma enerveaza toate diminutivele astea, mai ales variantele piți care-și cumpără bluzițe sau rochițe, probează pantofiori și-și agață de braț poșetuțe. E vorba de creierașul lor, de fapt!
RăspundețiȘtergereda' nici nu mi-ar placea sa am de-a face in pat cu vreo "pasare"!
RăspundețiȘtergereAr trebui scris un post special pentru diminutivele de cuplu: pui, pui mic, bebepui,puiut, pisoias, dovlecel etc.
RăspundețiȘtergereÎmi place că eşti anti-diminutive, Dragoş. Se folosesc strict pentru copii şi căţeluşi, nu?
RăspundețiȘtergereSă-i zic,,iepuraş'' unui bărbat mi s-ar părea că îl castrez un pic! Mai bine îi zic pe nume şi direct ce vreau.
Rafinamentul femeii nu stă în diminutive, niciodată.:)
adevărul gol goluţ e că una-i omu' plin şi alta-i omu' plinuţ, cum şi omul cald e altul decât cel căldicel. bine e ca limba să aibă cât mai multe nuanţe, nu văd de ce tre' să vorbim în trei culori. abuzul de diminutive poate fi enervant, da' cu pasărea la aşternut ai pus-o de mămăliguţă, căci e evident că diminutivele nu vizează musai cantitatea ori dimensiunea ci cresc expresivitatea fie prin nuanţe de familiaritate, fie, dimpotrivă, prin tonuri depreciative. cât despre bacşişel şi sălărel (forţate cum n-am întâlnit în niciun restaurant ori spital ori hotel), nu cred că s-ar supăra nimeni să fie în cocoşei! /http://ro.wikipedia.org/wiki/Moned%C4%83#Coco.C8.99eii_de_aur.
RăspundețiȘtergere@k - LOL indeed :)
RăspundețiȘtergere@Mr.Hyde - mertzi :) bebepui??
@tetris :)
@Rontziki - ma bucur. nu, nu urasc diminutivele, dar au rolul lor, incalcat si bagatelizat cu totul.
@Anne - ehe, in cuplu e altceva... :)
@trifoicupatrufoi :)
@supastaru - pasare nu, dar p..da?
@eva - ehe, ar trebui sa vorbim despre rafinament.
@ora25 - ai dreptate, evident. ce-i drept, cu pasarica a fost greu, "n-am gasit alta rima". :)
@dragos
RăspundețiȘtergereTocmai. logic ar fi fost sa mentionezi pizduță, pizdulice etc.