8 februarie 2013

blogurile generației potter

cititorii de vârsta lui harry potter au crescut, au ajuns de vârsta personajelor stepheniei meyer sau ale charlainei harris. învățați cu aceste lumi noi și ciudate, întărâtoare de imaginație, ei continuă să descopere lectura și cărțile. înainte, ele erau scrise de alexandre dumas, jules vernes, acum ele au titluri ca: reginele dragon, moartă și înviată, blestemul din swoon, blestemul focului, animorfii, diavolul din milano, fac parte din serii ca jurnalele vampirilor sau destinul vraciului.

ei bine, am descoperit o groază de bloguri de cărți ale acestor tineri / tinere, mulți studenți /studente pasionați /e de fenomenul teen-fantasy / young adult - cărți de dragoste în care unul/una din cei doi sunt fie vampiri, fie vrăjitori, fie vin din alte tărâmuri. din printre ele mai scapă și câte-o agatha christie sau virginia woolf (sic!), câte-un murakami sau ishiguro. ceea ce nu poate decât să ne dea speranțe.

dincolo de nișa pe care unele edituri (leda mai ales) au pătruns bine - cea dedicată aventurilor pentru tineri - îmi place să văd cum oamenii ăștia tineri citesc mult, comunică, sunt la curent cu noile serii, fac concursuri, se premiază între ei/ele, își cunosc cărțile, fac achiziții prin poștă, cumpără la grămadă. unii chiar fac interviuri cu autoarele americane de gen. un întreg univers, ce mai!

iată 3 bloguri mai acătării:

claudiu, cărți alese, aici.
alexa, carte pentru mine, carte pentru tine, carte pentru fiecare, aici.
alexandra, niahara's world of books, aici;


7 comentarii:

  1. Probabil când vor fi adulți de-a binelea vor ajunge și ei la Capra cu trei iezi și la Amintiri din copilărie... Dacă vor ajunge...

    RăspundețiȘtergere
  2. Destinul Vraciului este doar o carte din seria Cronicile Wardstone . Desi am trecut de acea perioada, mai rasfoiesc din cand in cand si citesc unele pasaje din seria in cauza, cea care mi-a facut cunostiinta cu cartile.

    RăspundețiȘtergere
  3. dragos,sunt de acord cu tine !
    si mie tinerii astia imi plac,ii citesc pentru starea lor de spirit,pentru pofta cu care comunica ( desi nu ma vad aruncand o privire nici macar pe copertile cartilor din curentele de care vorbesti !).Dar pe blogurile lor mai intru.
    de,fiecare cu pierderile si cu castigurile sale,apropo de ce a spus mai sus Zina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt multe bloguri faine despre cărți, ca de exemplu eu găsit multe cărți bune pe http://www.azicitesc.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu bine comunitatea, mai ales de cand s-a infiintat si un grup privat pe facebook si majoritatea bloggerilor au inceput sa comunice si acolo foarte mult. Tot despre carti, bineinteles. Sunt(em) si cativa trecuti de 20 de ani si cuceriti literatura asta usurica a ultimilor ani, insa intr-adevar, 90% dintre ei sunt inca prin liceu. Cei mai multi dintre liceenii care au astfel de bloguri au recunoscut ca au inceput sa citeasca odata cu mania Twilight. Asa ca e de inteles de ce pentru o vreme, vor ramane probabil fascinati de acest gen de literatura. Insa am observat ca usor usor, unii dintre ei incep sa se sature de aceleasi si aceleasi scenarii si "migreaza" catre clasici sau catre alte genuri mai realiste. Nu va fi poate o schimbare de pe o zi pe alta, insa sunt sigura ca nici unul dintre acesti oameni nu va renunta la citit in timp. Asa ca, oricat de criticata ar fi Stephenie Meyer pentru vampirii ei sclipiciosi, e de apreciat ca a impulsionat zeci de tineri sa descopere si apoi sa iubeasca lectura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @roxtao.com - mă bucur că unii tineri au asemenea preocupări. și mă bucur și mai mult că unii migrează unde zici tu.
      în contextul tău, începe să-mi placă stepenie meyer. :)
      (mai ales că am citi și eu un volum http://chestiilivresti.blogspot.ro/2011/09/uuuu-ww-bestseller.html)

      Ștergere
  6. :D Ti-am citit postarea. Eh, Twilight e unul dintre subiectele care pot fi discutate la nsfarsit.. Eu am citit seria inainte sa inceapa mania asta si la noi si nu m-a dat pe spate, dar nici nu m-a dezgustat total. Inteleg insa de unde a pornit succesul acesta fulminant in randul tinerilor. Pana acum, majoritatea eroinelor erau speciale, aveau tot felul de talente si abilitati, magice sau nu. Iar deodata, avem in sfarsit o poveste in care ea - protagonista, nu mai trebuie sa fie fermecatoare, inteligenta si minunata. Si extraordinarul fat-frumos tot se indragosteste de ea, chiar daca e banala, impiedicata, fada si lipsita de orice calitati. Asa ca adolescentele se regasesc mai usor in ea. Nu neaparat ca ar fi si ele la fel de neinteresante, ci pentru ca povestea ofera un fel de speranta ca oricat de obisnuite ar fi ele, ar putea sa faca un mascul desavarsit sa le iubeasca pe veci. Chiar doi, de fapt, doar ca al doilea nu prezinta la fel de mult interes :D Adica...daca Bella poate, in mod sigur au sanse si ele, nu? :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...