17 iulie 2013

„micul prinț“ de antoine de saint-exupéry


antoine de saint-exupéry
micul prinț
 (le petit prince)
 editura rao, bucurești, 2003
 traducere de ileana cantuniari
 123 de pagini broșate
aș putea spune că ilustrația de carte din postul anterior mi-a venit de la micul prinț. pentru că, după mine, acesta este lucrul care va rămâne din micul prinț, oricând la îndemână:

ce îți (mai) imaginezi dincolo de ceea ce vezi? și desigur că desenul ajută întotdeauna.

deci, iată testul lui saint-exupéry (deși mă îndoiesc că nu îl știți): privind desenul de mai jos, ce vedeți?
o pălărie, spune majoritatea, dar nu. este un elefant care a înghițit un șarpe. șarpe care a înghițit un elefant.

ei bine, autorul plusează când îl întâlnește pe micul prinț - un prichindel cu totul extraordinar care mă privea cu gravitate. (p.11). acesta din urmă îi cere lui saint-exupéry să-i deseneze o oaie. și singura oaie acceptată va fi cea ascunsă într-o cutie, oaie care nu se vede.

cam astea sunt lucrurile care mi-au plăcut. restul, despre planeta dintre stele a micului prinț, prietenia lui cu floarea unică. sau călătoriile lui pe diferitele planete, unde întâlnește diferite tipuri umane „serioase și mature“ - mi s-au părut comune.


 
 
câteva propoziții te pun pe gânduri:
- oamenii se urcă în trenuri rapide, dar nu mai știu ce caută; 
- ceea ce vedem sunt coji, ce e mai important e invizibil; 
- doar copiii mai știu ce caută; 
- timpul pe care l-ai petrecut cu ceva anume este ceea ce face ca acel ceva să fie important;
- devii răspunzător întotdeauna pentru ceea ce ai îmblânzit -
însă mi s-au părut destul de forțate - sub întreaga poveste s-au străvezit tot timpul intențiile lui saint-exupéry de a fi cu orice preț înțelept.

dincolo că este o frumoasă metaforă a pierderii (și regăsirii) inocenței de copil, tot nu-i înțeleg succesul. părerea mea este că e apreciată mai mult de adulți, decât de copii.

3 comentarii:

  1. Vezi ca ai încurcat borcanele. Șarpele a înghițit elefantul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarpele a inghitit elefantul, nu invers. Cat despre faptul ca aventurile micului print ar fi comune sau ca unele fraze ar fi destul de fortate nu denota decat faptul ca nu prea ai inteles mesajul cartii! Oricum sunt de acord cu tine: cartea este mult mai apreciata de adulti decat de copii, in mare masura datorita valentelor filozofice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari ca ai citit-o! E cartea mea preferata. Si da, desigur, este adresata adultilor, nu copiilor, poate de aceea ai citit-o acum si nu ai auzit-o citita de mama inainte de culcare...Ca nu ti se pare remarcabila, asta pe mine ma surprinde, insa...asta e, de gustibus.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...