28 octombrie 2013

„inside llewyn davis“ de joel and ethan coen

după muzee, teatre și alte distracții, am ajuns în seara asta la filmele festivalului cannes la bucurești, la ultimul film al fraților coen, inside llewyn davis, premiat cu marele premiu la cannes.

e al doilea lung metraj al fraților coen pe care-l văd, după stupefiantul nu există țară pentru bătrâni și adevăratul curaj (true grit). ei bine, filmul de astă seară seamănă cel mai mult cu un scurt metraj din paris, je t'aime, în care absurdul se unește cu umorul.

nu m-așteptam să văd umor la frații coen, însă în inside llewyn davis este. de fapt, unul crud, căci e vorba despre viața unui om, al unuia amenințat tot timpul de apropierea ratării. llewin davis e un cântăreț american de muzică folk, ce caută succesul pe la case de discuri sau producători. abandonat de partenerul său de cântec ce s-a aruncat de pe podul george washington, ăși caută cariera solo. în paralel, n-are nici un job și caută canapele pe la prieteni pe unde să doarmă. 

ei bine, pe un subiect așa de anost - eu urăsc muzica folk -, filmul a reușit să-mi captiveze atenția - prin actorii ce cântă live (închipuiți-vi-l pe justin timberlake miorlăind folk), prin farmecul actriței carrey mulligan spunând măscări cu fuck, prin excelentul joc al actorului secundar john goodman, și mai ales prin motanul roșcat, al cărui nume va fi dezvăluit de-abia la finalul filmului.

s-a hăhăit mult în sală, însă au existat și multe scene de tensiune - zăpadă, frig, întuneric, zloată - multe elemente ce se zbăteau în interiorul cântărețului ce s-a-ncăpățânat să meargă pe drumul său. un ulise ce-și caută ithaca, un jidov rătăcitor ce-și caută izbăvirea. cu noi alături. 
în orice caz, un altfel de „coen“.  


7 comentarii:

  1. La ce care au facut The Big Lebowsky nu te asteptai sa gasesti umor? Seriously?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu te supara, dar daca ai vazut doar 2 filme de Coen (si al treilea ieri), atunci nu prea poti spune "un alt fel de Coen". Vezi Fargo, The Big Lebowsky, A serious man sau Blood Simple, chiar si No Country pt mostra de umor coen-ian: deadpan, negru, atent la detalii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai un stil de a taia omului cheful sa vada filmul inainte sa i se termine ratia de download.
    Cel mai intersant pare din recenzia ta motanul. Poate ai vazut din greseala Garfield?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă l-ai pomenit, pare interesant blănosul.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...