22 octombrie 2013

„șoseaua cățelu 42“ de alina nedelea

alina nedelea
 șoseaua cățelu 42 
editura all, bucurești, 2012 
228 de pagini broșate 
coperta de al. novac
mi-a plăcut
conform motoului din antetul blogului, cartea intră în categoria celor care mi-au plăcut și recunosc că introducerea ei în finala concursului augustin frățilă (de 10000 de euro) e binevenită, printre celelalte patru scrise voit conform canoanelor „estetice“ eugenlovinescieneblabla.


aflăm că autoarea e actriță și în prezent locuiește în italia, după ce - așa cum vom afla din roman - a crescut într-un apartament din șoseaua cățelu. carevasăzică, în bucurești. și pe nesimțite, începem să citim despre revelionul '88. când, la 14 ani, fetița care era se trezește cu mama sa dându-și duhul, lângă ea, în pat. mama adoptivă, avem să aflăm, dar totuși mamă. iată cum de fapt îi începe alinei maturizarea, ce se duce  după an, pagină după pagină.

nu e un roman trist, deși multe ghinioane se întâmplă. ba chiar exaltă de ironie și auto-ironie cartea. și mai ales te frige prin nebunia ei, așa cum e și personajul și - am aflat - autoarea însăși.

desigur că sunt multe inabilități literare în carte, romanul nu e bine închegat, deși episoadele sunt majoritatea reușite. te întrebi uneori ce legătură are episodul cu cățeii, sau ce importanță are etapa prostituției, când putea fi trecută cu vederea?

însă la final îți dai seama că fiecare întâmplare are rolul ei în mintea autoarei iar ea vrea musai să-și exorcizeze trecutul, necazurile, fericirile și nefericirile. încearcă ea ceva anamneze psihologice, am putea spune că întreaga carte e o sublimare a traumelor sau frustrărilor alinei nedelea.
dar ceea ce este cu siguranță este o carte care te ține în tensiune, despre o viață bogată, așa cum mulți dintre noi ne-o dorim. nu știu dacă știe, dar alina nedelea nu e doar actriță, ci și o eroina ce-și joacă - livresc - propriul rol.

ideea care mi-a rămas a cărţii este aceea că toate în viaţă se aranjează, chit că aş vrei tu, chit că pur şi simplu ţi se întâmplă. ceea ce poţi face este să primeşti şi să reacţionezi, în felul tău. iar felul autoarei, repet, este auto-ironia şi ţăcăneala (în sensul bun al cuvântului).
probabil voi epata cu impresia mea - o carte excelentă! o carte mult mai autentică și mai cu vână decât majoritatea celor scrise de epigonii literaturii noastre de astăzi.

au mai scris despre: mirabela, micawber, simona tache, stănica bostănaru, tudor, ruxandra, diana, costi, raluxa, răyvan citadinul, ramona, richie, ana monica şi alţii. observ o bună promovare a romanului în online şi o receptare foarte bună în rândul publicului, chiar şi al celui necititor de literatură română.


18 comentarii:

  1. Eu inteleg ca premiul Augustin Fratila se acorda pentru literatura si nu pentru cea mai misto poveste intima a anului. Daca si tu recunosti ca "sunt multe inabilități literare în carte, romanul nu e bine închegat", eu ma intreb ce cauta cartea asta intr-un concurs literar. Genul acela "conform canoanelor „estetice“ eugenlovinescieneblabla" apartine, pe buna dreptate, exclusiv literaturii, deci al concursului literar in sine. Nu isi au locul in acest concurs carticelele autobiografice de confesiuni fara legatura cu estetica si stilurile literare.

    Eu propun infiintarea unui alt concurs la care sa participe nu numai cartea Alinei Nedelea, dar si cele ale Mihaelei Radulescu precum si altele scrise pe acelasi calapod, fara legatura cu literatura. Pitipoancele ar fi in extaz...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si intelectualii constipati, desemenea...

      Ștergere
    2. @Adrian - desigur că dacă vrem să desființăm ceva, ne referim doar la punctele sale slabe. însă de ce să nu luăm în seamă punctele forte? în ceea ce privește canoanele estetice lovinesciene, eu fost depășite demult de avangardă și postmodernism. paradoxal, pe la noi ele nu au fost încă asimilate.
      n-aș citi totuși o carte de mihaela rădulescu.

      Ștergere
  2. Adrian, foloseste ceva de hemoroizi

    RăspundețiȘtergere
  3. Really? ”ideea care mi-a rămas a cărţii”?

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina Nedelea, interventia nu te onoreaza, cu atat mai mult cu cat bati la portile consacrarii pe taramul literaturii. Nu confunda exhibitionismul cu adevaratele valori spirituale. Nu uita ca in literatura romana au existat oameni ce au patruns in cultura universala atat prin operele lor, cat si prin condescendenta si elocventa de care au dat dovada.

    Daca vrei sa arati ca esti mai diferita decat altii, demonstreaz-o prin creatiile tale literare, si nu prin impulsurile vulgare pe care le manifesti cand te adresezi oamenilor. Inteleg ca daca ai castiga acest premiu literar, ar fi o povara pentru tine, poate ca nu esti pregatita pentru intrarea in arealul culturii romanesti. Din pacate scara valorilor in tara noastra s-a inversat, promovarea vulgaritatii in numele postmodernismului fiind la loc de cinste. O sa treaca si astfel de ineptii, asa cum au trecut si altele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi,anonimii astia, va lipseste curajul si imaginatia. Alina are un stil aparte, ca scriitor. Ea este unica. V-ati gasiti voi sa o faceti pe "lupul moralist",voi care nici macar nu aveti curajul sa va postati numele real. De ce? Va este teama? Eu cred ca va este rusine. Sunteti lasi,frustati si egoisiti. Va rog nu mai taiati funze la caini. Iar daca doriti sa faceti asta, incepeti cu Soseaua Catelu 42.

      Ștergere
    2. hai să ne rezumăm la carte și nu la autoare
      nu sunteți de acord cu cele patru cuvinte, foarte bine, dar nu e nevoie să dezvoltăm o întreagă teorie.

      Ștergere
    3. Steluto, tu de ce n-ai avut curajul sa-ti scrii numele complet? Asa te cheama, Steluta A? Tu nu faci pe lupul moralist?

      Da, am citit cartea Alinei Nedelea, nu este nici prima carte de pe Terra cu care incepe literatura, nici ultima. Fiecare din cele 5 carti ramase in finala concursului este unica in felul ei, n-as vedea de ce ar fi cartea asta mai unica decat celalalte.
      Nu suntem lasi, frustrati si nici egoisti ca nu avem pe cine si de ce, iar de taiat frunze la caini stai linistita ca nu taiem mai multe decat tine :)

      Ștergere
    4. Confunzi exhibitionismul cu placerea mea de a socializa cu toata lumea care mi se adreseaza. (defect profesional, sunt actrita cand nu am de spalat vase). In loc sa ma asez pe tron si sa ma comport ca o diva raspund in parte fiecarei persoane. Daca mi-am facut timp sa multumesc celor care m-au iubit de la prima pagina sau primul film nu vad motivul pentru care nu trebuie sa fac asta si cu tine. Nu stiu cine este Mihaela Radulescu si nici n-am citit-o dar ''pitipoanca'' mi-a placut. Am ras cu pofta. Eram ironica, Mr Anonim. Imi pare rau ca (m-ai) te-ai luat in serios. Iar te-ai grabit, iar ai gresit!

      Ștergere
  5. Ps. La o analiza mai atenta imi dau seama ca tie, Dragos Butuzea, nu ti-am multumit...
    Saru'mana. Daca imi permiti o critica....
    Au ras toti prietenii mei de poza pe care ai atasat-o. Am adormit complexata. Daca nici fotoshopata nu mai functionez...data viitoare iti trimit fotografia de buletin. Cred ca e mai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu plăcere. aceeaşi cu care am citit cartea - a trebuit, doar fac parte din juriu.
      am pus această poză special, să atragă cititorii. că doar nu mulţi autori arată aşa de bine şi au asemenea poze spre încântarea ochiului. din nefericire.

      Ștergere
    2. Pai da, ca doar e vorba de un concurs de frumusete si nu unul de literatura...

      Ștergere
    3. Valeu!!! Esti in juriu? Ntz. Semn rau. Imi cer scuze, nu stiam. Nu m-as fi bagat deloc in seama daca stiam. Duc pe cocoasa o proasta reputatie. Considera ca dupa parerea multora m-am tavalit in pat cu criticii literari ca sa obtin finala...Eu rad ca n-am altceva de facut mai bun in viata dar asta nu inseamna ca nu-mi pare rau de cum au fost jigniti criticii. In tot cazul sper ca sotia sau logodnica ta va rade impreuna cu mine de-o fi sa se insinueze ca ma culc si cu femeile din juriu ca sa obtin un vot....S-auzim numai de bine, Dragos. Asa. Bun. Cu tine am terminat. Stai sa zic ceva si Domnului: Alt Anonim. Daca erai ironic sa stii ca mi-a placut mult de tot comentariul tau. Iar am ras ca o capra. Daca erai serios imi pare rau. A doua oara pe ziua de azi. Ca n-ai inteles ca eu nu sunt deloc ca in poza aleasa de Dragos, sunt plata ca o scandura dar nu vreau sa te agasez cu complexele mele, iar Dragos era ironic, la randul lui. Subtil dar ironic. Cred. Sper. In tot cazul, am ras. Si-ti multumesc. Servus!

      Ștergere
    4. Normal ca eram ironic (chiar sunt ironic??), dar Dragos n-are emoticoane pe blogul lui ca as fi pus vreo doi zambareti... ironici :) :)

      Plata ca o scandura? Hai lasa ca esti modesta, oricum poza de pe carte este foarte bine aleasa, in context cu subiectul cartii.

      Ștergere
  6. Stelian B. Am postat numele pentru o anumita persoana, nu pentru tine. Dar nu ai inteles nimic si asta ma bucura enorm , acum ne dam seama cu cine avem de-a face. Nici nu ma mira, pentru ca si cartea tot degeaba ai citit-o (asta sustii tu). Alina Nedelea o sa castige premiul cel mare si atunci sunt tare curioasa ce comentarii ai sa mai faci. Din respect pentru autoare si pentru Drago C. Butuzea ma opresc din comentarii. Mult noroc celor cu mintea deschisa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Steluto, cartea Alinei este o carte ca oricare alta din cele 5 intrate in finala, ca pe tine de-a dat pe spate, nu-i nicio problema, fiecare cu gusturile lui. Aveam pretentia de la tine ca ai priceput ca dai lectii altora si te crezi atotstiutoare, dovada: presupunerile tale hilare ca n-as fi citit cartea Soseaua Catelul 42, si ca n-as fi inteles-o. Ei, nu zau, de unde stii tu ce am inteles eu din carte, ca nici n-am intrat in amanunte, n-am facut vreo recenzie a ei?

    P.S. Credeam ca te-ai prins ca Stelian B. nu este numele meu real, am masculinizat numele tau plus litera B (ca sa pastrez ordinea alfabetica), daca ala chiar este numele tau adevarat :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...