11 februarie 2015

librăria cărturești carusel de pe lipscani 55

într-un private preview, am văzut astă seară noua librărie cărturești - carusel - ce se va deschide oficial mâine, la ora 10:00.

am scris despre eveniment pe blogul adevărul (click pe poză), iar mai multe poze mai jos.








10 comentarii:

  1. Dragos, o sa spui ca sunt carcotas, insa acest minunat brand romanesc uita sa-si plateasca datoriile catre edituri &-si remunereaza mizerabil angajatii. Nu am nici cel mai vag respect pentru ei, ilustreaza perfect zicala afara vopsit gardul, inauntru leopradul.
    Octavian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Minunat brand romanesc", adica comporta-te mizerabil cu toti cei care depind de tine.

      Ștergere
    2. "Minunat brand romanesc", adica comporta-te mizerabil cu toti cei care depind de tine.

      Ștergere
  2. Mda, sunt de acord cu Octavian.

    Nu se poate sa-ti platesti librarii cu salarii de muncitori de banda in hala de productie. Ba cred ca-s mai bine platiti muncitorii de la banda pentru ca la ei se platesc orele suplimentare.

    Dar nah, de unde respect pentru librar si meseria de librar din partea clientilor daca nici macar cei care-i angajeaza nu-i respecta? Si ne mai plangem dupa aia ca nu avem librari dedicati, ca-s asa si pe dincolo. Dar nimeni nu se gandeste la aspectul financiar al job-ului si la ce presupune supravietuirea (ATENTIE: SUPRAVIETUIREA!) cu un salariu de librar.

    Frumoasa libraria, ce sa zic. Imi aduce aminte de o chestie pe care am citit-o acum in Hans Fallada - Si acum ce facem, micutule? - un tip care este angajat pe un salar de 3000 de marci pe cand vanzatorii castigau doar 200 de marci, il intreaba pe un vanzator cu vechime de ce nu s-a gandit si el la un plan de reducere a cheltuielilor care sa sporeasca profitul afacerii. La care vanzatorul ii spune: Ba da domnule, m-am gandit. Si solutia mea este sa fie dati afara toti cei care castiga peste 400 de marci...

    Nu ai cum sa le spui, totusi, sa deschida mai putine librarii si sa dea salarii mai bune la librari. Dar, totusi, daca sunt bani sa deschizi ditamai cazinoul, atunci de ce nu se gasesc si bani pentru salarii mai bune?

    RăspundețiȘtergere
  3. Welcome to the world of capital.

    Ce drăgutz și făinutz, încă un loc în care să ne ocupăm de-a c00ltura. „Moda cititului”, really, Mr. Butuzea? Și ne mai întrebăm de ce. Fontul ăla din poza cu „FICȚIUNE” spune toată povestea cărturești: vino la noi, totul e roz-minunat, combinăm eclectic noul și vechiul, fii la modă-cool, neconvențional, vă costă 56,4 lei, aveți card la noi? vreți și o sacoșică, poftim bănuții rest.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu pot să cred câtă cârcoteală și câtă înverșunare...
    Ce v-ar plăcea să se facă în acest oraș și să fiți mulțumiți?
    Sau, măcar să nu cârtiți când se face ceva de bine?

    Fiecare are păcatele sale, iar primul care nu are așa ceva, să ridice piatra.
    Cred că ar fi mai constructiv și mai plăcut să ne concentrăm pe partea bună, frumoasă, caldă a lucrurilor decât să căutăm o conspirație, o greșeală, avariție, snobism, „capitalism” etc.

    Nu-i așa că ar fi mai frumos?
    Iar dvs. ați avea zile mai calme și mai puțin stresante?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum doua luni am fost martor la discutia dintre doi editori care se plangeau de restante mari pe care le au cei de la Carturesti fata de ei. Pentru ei, angajati la edituri mai degraba mici, acei bani erau vitali. Spuneti-le lor sa vada partea ''buna, frumoasa a lucrurilor", chit ca restantele celor de la Carturesti ar putea sa-i bage in faliment!
    Octavian

    RăspundețiȘtergere
  6. Octavian, aceasta este o problemă între respectivii editori și Cărturești.
    Nu neg că ar fi probleme, orice e posibil.
    Dar cred că ar fi frumos ca aceste probleme să fie rezolvate de oamenii direct implicați, nu de oameni care sunt „martori la o discuție”.
    Și nu e valabil doar în cazul acesta, e valabil peste tot.
    Nu cred că e în regulă să-ți dai cu părerea, să judeci sau să acuzi doar pentru că ai fost martor la o discuție. În astfel de cazuri nu ai situația de ansamblu și nu știi cine are dreptate.

    Deci, merg în continuare cu ideea că noi, oamenii care nu suntem direct implicați în astfel de probleme, ci suntem potențiali cititori/cumpărători/vizitatori ai librăriei, să ne facem treaba pe care o știm mai bine. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand niste oameni se inhama la un asemenea proiect (minunat, recunosc), ignorand datorii care risca sa ucida niste edituri (eu stiu de fapt de vreo patru edituri care au de recuperat bani seriosi de la ei), permite-mi sa spun pas. E dreptul meu sa nu doresc sa cumpar de la ei si sa nu fiu deloc entuziast. Carusel sa fie, dar sa fie si onestitate.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ante-scriptum: cum ne-am adunat aici la o siestă a Anonimilor Cărturărești, eu sunt anonimul cu 'welcome to the world of capital'.

    Există un iad special pentru cei care „argumentează” pe linia asta:
    „Fiecare are păcatele sale, iar primul care nu are așa ceva, să ridice piatra.
    Cred că ar fi mai constructiv și mai plăcut să ne concentrăm pe partea bună, frumoasă, caldă a lucrurilor decât să căutăm o conspirație, o greșeală, avariție, snobism, „capitalism” etc.”

    „decât să căutăm o conspirație, capitalism” — să înțeleg că dvs. chiar ieșiți din cărturești și din megaimage fără să plătiți și fără să aveți a doua zi poliția la ușă? vă invidiez.

    „când se face ceva de bine?” — chiar vi se pare e „ceva de bine” ca o companie oarecare să facă niște bani oarecare din vânzarea unor obiecte oarecare? aș, vorbim de cărți (&ceaiuri&bombonele) aicea, de chestii serioase și profunde și minunate, de cultură, fetish much? Dacă asta vi se pare așa de bine, vă extaziază și deschiderea unui proaspăt magazin de rulmenți în Titan? Sau, invers, vă întristează închiderea unei tarabe de Boxe și Boxeri la metrou?

    „Ce v-ar plăcea să se facă în acest oraș și să fiți mulțumiți?” — vorbind strict de cărți, fantezia mea umedă este că vine Roger Horton (CEO Taylor&Francis) și-i cumpără pe toți ăștia de „aruncă cărți peste popor” în timp ce sunt „îndrăgostiți de carte”. Măcar să știm una și bună, nu să fie livrate narațiuni dulcege ca adjuvant decizional în a stabili între competitori. Vreau o librărie în care să cumpăr cărți, nu experiențe, sens sau iubire.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...