12 octombrie 2008

Excepţional!

După uimirea cu Degete mici şi dezamăgirea cu Băiuţeii, iată c-a sosit vremea căderii în extaz cu Zilele regelui.
Cum să scrii despre români cât mai neutru, dar şi tandru?
Cum să reînvii o epocă fermecătoare, dar tainică pentru cei mai mulţi?
Cum să spui că viaţa e frumoasă - oricând şi oriunde?

Iei un străin, un tânăr intelectual neamţ şi-l aduci în România principatului lui Carol I. Aici, îi dai un motan, Siegfried, şi-i descrii viaţa. Romanul.
Cu drumul către principate, cu lumea de-aici, cu Podul Mogoşoaiei, cu Lipscanii, cu pace, cu război, cu politică, cu bârfe, cu alcovuri, cu bune şi cu rele... Cu multe tâlcuri şi tâlcuiri, cu secrete, despre care nu aflăm de e bine sau rău să le ţinem pentru noi, mai ales dacă-i privesc pe alţii.

Romanul e scris impecabil, imaculat, Flaubert, cronicarul Cartaginei ar face spume citindu-l. Romanul e scris cu inteligenţă, cu amor faţă de sunete, miresme, mângâieri de lucruri, cu străluciri de ironie fină.
Un roman aşteptat, cu miză estetică/artistică uriaşă ce confirmă încă de la primele pagini. Un roman ce va lăsa o umbră aurie pe literatura, asemenea epocii pe care o tuşează. Un roman ce concurează fără pic de ruşine cele mai frumoase romane străine, nu mai zic de cele româneşti. Păzea, Cărtă! E posibil să se nască, asemenea mateinilor de odinioară, cine ştie, filipinii. Eu unul, mă gândesc să devin.

PS. Am o oarecare dilemă asupra rolului motanului în carte. Ia rolul lui Onufrie? E singurul martor, păstrător al tainelor? El e singurul mistic, cu-ale lui psalmi adresate oamenilor/ binefăcătorilor? Excelentă găselniţă, dar pentru ce? Să fie ceva ludic?... O să mă mai gândesc. Şi mâine e o zi.

Filip Florian, Zilele regelui, Polirom, Iaşi, 2008, 270 pag.

9 comentarii:

  1. Abia astept sa pun mana pe el. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine ca ti l-ai luat tu si te-ai repezit asupra lui! ma bucur mult ca te-a impresionat atat de tare, eu cred ca n-o sa mi-l iau pana nu apuc sa citesc 'Degete mici', care este inca in teancul de necitite. Mie Baiuteii mi-a placut mult, se citeste foarte usor;

    RăspundețiȘtergere
  3. Suna tentant,parca esti contaminat de spiritul cartii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @caprikorn13: lasa degetelele. apuca-te de asta.
    @realitatea lui petria: asta si intentionam...
    @inraspar - pai chiar sunt. sincer.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai spus bine. Dezamagirea cu Baiuteii. Am auzit atat de multe lucruri de bine despre carte incat a trebuit sa o citesc. Nu m-a impresionat prin nimic. Nu stiu daca o sa mai citesc ceva de fratii Florian. Probabil ca am inceput eu cu stangul ... poate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi vine sa va bat cand va aud cu faze de genul "dezamagirea cu Baiuteii". Accept pareri diferite, normal, dar sunt unele carti care imi sunt atat de dragi, incat vad rosu cand aud ca pentru altii au fost "o dezamagire" :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @dragos: stai domne, ca nici n-o am! si pana vin in romania mai e nitzel; degetele le am acasa:)

    RăspundețiȘtergere
  8. pai tu ma omori cu zile!
    citisem in vara entuziasmat exceptionala 'degete meci' si clamasem - cel mai tare tanar scriitor roman, filip florian - micul geniu al literelor carpatine:)
    iar acum tu imi zici ca aia a fost doar apa de ploaie pe langa... 'zilele regelui'??? :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...