16 august 2009

de vacanţă

unu
evident mă enervează când nişte oamenii faini cu blog, se hotărăsc brusc să nu mai scrie în el. au motivele lor - eu zic că încep să aibă o viaţă - însă mă întreb de ce şi-l şterg, astfel ca nimeni să nu-i mai ctească?
cu toate astea, abandonarea propriului blog e un fapt firesc, doar dependenţii ca mine încep să creadă altfel, şi nu pot să nu regret că nu mai pot citi opiniile unor români deştepţi. pe care în viaţa reală nu-i pot întâlni.

astfel, au renunţat să scrie El Desdichado (blogul excogitaţii crepusculare), Cristian Sîrb (blogul masa_pustie), şi-a şters blogul Bianca Stupu (blogul cartea care scrie). îmi pare rău.

doi
cumea literaturii kitsch mi se pare rescrierea literaturii sentimental-burgheze englezeşti - în speţă jane austen - sub forma horror-ului, apropo evident de succesul scriitoarelor stephenie meyer şi charlaine harris.
iată aici o reclamă, via ana pauper:



evident, mutaţia barbară (baricco) se mută iată, din sfera esteticului în cea a emoţiilor tari, primare.
există întotdeauna lucruri care să mă surprindă.

14 comentarii:

  1. poate isi sterg blogurile pt ca nu-i mai reprezinta any longer ce au scris cadva acolo

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce sa nu-i poti intalni in viata reala?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta nu inseamna nicidecum ca acesti oameni dispar. Iar cei dependenti de scris revin...numai sa nu gaseasca o alta adictie.

    RăspundețiȘtergere
  4. de desdichado stiam in schimb faza cu bianca m'a surprins. apropos, n'ar putea sa scrie [eventual aici] si motivul?

    RăspundețiȘtergere
  5. da, dupa exorgitatii crepusculare si mie imi pare rau.
    si mi-a mai parut rau dupa soirs cand si l-a sters. Bine ca a inceput din nou sa scrie.

    Si eu mi-am sters un blog, si poate ca am dezamagit multi cititori. Dar am facut-o tocmai pentru ca vroiam sa nu mai citeasca nimeni ce am scris acolo... Adica, asta a fost scopul in sine, nu doar efectul. Poate asta vor si ei, cine stie? Sau poate vor doar sa simta ca au incheiat complet un capitol din viata lor, in fine... motivele pot fi nenumarate. Noi putem doar sa purtam asa... un fel de doliu virtual. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ufff : iata ca ai gresit voluntaresc !!!!
    cristian sirb a zis ( parea chiar o promisiune ) ca se retrage . si ? iata-l mai viu - fioros si frustrat - decat dupa un tratament de "ceanura de postasiu" !

    mi-am pierdut increderea in d-astia !
    iaca la terorista : a zis : amen ! si cel putin blogul ala e de domeniul trecutului !
    nu are lumea ceea ce numim in termeni sportivi "bun simt" ? cand zici : am incheiat balciul , paaaaai, astept aceasta isprava !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. "sense and sensibilty and zombies", "pride and prejudice and sea monsters"... poate ca-i kitsch (nu ma pronunt niciodata pina nu citesc), dar sigur n-are legatura cu stephenie meyer sau cu charlaine harris, ci mai degraba cu un umor englezesc din zona monty python. in plus, ar putea fi o buna stratagema de ademenire a publicului tinar spre literatura clasica.
    in alta ordine de idei, mi se pare o blasfemie sa amesteci scriitura emo, realmente schioapa, a lui stephenie meyer cu distractia light si haioasa a charlainei harris, numai fiindca se intimpla ca volumele lor sa fie best-seller-e in acelasi timp. e ca si cum l-ai compara pe cartarescu cu coelho (pastrind proportiile, desigur).
    vezi, dragos, iar te lasi condus de prejudecati!
    ergo: read first, judge afterwards.

    RăspundețiȘtergere
  8. @uglybadbear - 1) daca tizerul (vazut) - curat kitsch - are legatura cu cartea (promovează aceeaşi imagine pana la urma), ma indoiesc ca romanele ar fi altfel (si aici prejudecata e asumata).

    2)ca asemena carti sunt stratageme de ademenire a publicului tanar spre literatura clasica mi se pare fals, e ca si cum ar fi codul lui davinci (citit) stratagema de ademenire a publicului catre opera lui leonardo. de ce pur si simplu n-ar fi promovata ALTFEL literatura clasica?

    3)aducerea in discutie a romanelor lui meyers (necitit) si harris (necitit) se referea la tema comuna a vampirilor si la succesul comun al acesteia, nicidecum la valoarea scriiturii, despre care nu m-am pronuntat.

    4) imi dai voie sa pot alatura codul lui davinci annei karenina, - amandoua sunt carti/romane, afterall, nu?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Dragos
    Vezi ca se argumentul tau "fires back", s-ar putea crede ca nici tu nu ai o viata, finca ai blog. Nu cred ca e cazul tau, insa, in cazul meu un pic tot seamana si aici le raspund si Tlonienilor, care mi-s dragi pe-o masura, pentru desteptaciunea lor:
    in urma unei discutii am realizat cit de mult m-am indepartat de ceea ce vreau sa fac, de fapt. Am realizat ca incepusem sa ma rasfat in bloguit, sa pierd sanitatea distantei, sa scriu lucruri la prima mina, in loc sa revin, sa corectez, sa nuantez, in final, sa renunt la orice orgolii in favoarea unui text bun, pur si simplu bun. Imi placea deja neamuzant de mult sa dau din degete pe tastatura. Mi-a folosit mult, acest nici aproape-nici departe, juma'de om calare pe juma' de iepure schiop, dar era doar un rasfat. Am simtit ca e timpul sa merg mai departe.
    Dragos, Tlon, Caligraf, Luiza, In raspar, Pobby, Hobbitul si, mai ales, indelebila Zaza nu ma vor pierde de cititor, insa eu revin la stilou si hirtie. Evident, in functie de exagerarile mele, chiar si la luminare! :-))
    Mult noroc, baieti si fete si scrieti. Eu, una, va voi citi, mai rar, dar voi citi.

    P.S. Si, nu, eu nu-ti dau voie sa apropii "Codul lui Da Vinci" de "Anna Karenina", decit sub raportul categoriei de obiecte, asa cum pestele de pe televizorul bunica-mii si Mona Lisa sint, la fel, obiecte. :-))

    RăspundețiȘtergere
  10. @dragos: ti-ai recunoscut prejudecatile, prin urmare mi-am atins scopul. din partea mea, poti apropia categorial karenina si coduluda... dar nu vad care-i relevanta in context. ceea ce voiam sa-ti spun a fost ca gresesti judecind fara sa citesti si exprimindu-te public.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Horia Nicola Ursu: pai ar trebui cineva sa scrie si la noi ciocoii vechi si noi in varianta horror, ar iesi ceva nemaipomenit, cu chera duduca sau cu tzluc in rolul vampirilor! poate va iesi un bestseller si, cine stie, poate chiar o capodopera. poate asta e viitorul literaturii. abia astept sa citesc, ca sa ma pronunt!

    RăspundețiȘtergere
  12. cartea lui filimon e indeajuns de horror asa cum e :)

    RăspundețiȘtergere
  13. singurul mod in care poti recicla (postmodern) textele vechi este prin umor & ironie, altfel iese un kitsch.
    ma-ndoiesc k ('opera' lui) stephenie meyer are umor & ironie, deci e kitsch

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am o prietena mare admiratoare a lui Austen care a citit Pride and Prejudice and Zombies si s-a amuzat foarte tare. Textul lui Austen e in mare parte neschimbat, doar sunt audaugate paragrafe zombificatoare din loc in loc, care dau o noua dimensiune plotului. Totul e tongue-in-cheek, nu trebuie luat in serios si cred ca romanele astea se adreseaza mai degraba celor care cunosc si varianta clasica a povestii.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...