6 octombrie 2011

tomas tranströmer, nobel 2011

"deoarece, prin intermediul imaginilor sale condensate, translucide, ne inlesneste accesul proaspat la realitate".

volume traduse în româneşte:
pagini din cartea nopţii, 2003, polirom, trad. dan shafran (la 5 lei)
taina cea mare, 2005, polirom, trad. dan shafran (la 5 lei)

în sfârşit, un poet! şi suedez!
n-am citit, dar am auzit numai lucruri bune :)

7 comentarii:

  1. Cum ziceam deunazi, ma doare exact in... (nu zic unde, ca e urat) de cine ia sau nu ia Nobelul pentru literatura. A, l-a luat Transtromer anul acesta - foarte frumos, i-am citit din poezii cu ceva vreme in urma, e un poet bun, dar nu sa sari din baie ca sa-i cauti cartile. Oricum, l-au premiat ei cu Nobel si pe Verner von Heidenstam. Cine mai e si asta? Tot suedez, tot poet, tot Nobel, acum aproape un secol. Si ce daca?

    RăspundețiȘtergere
  2. Domn Micawber, ia mai gândiți-vă!
    Dacă lua premiul Mircică Cărtărescu?!
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  3. Micawber, mai să dau buzna după volumele traduse.:) Replica dvs.m-a temperat însă. Nu l-am citit, recunosc. Mă interesează cum scriu psihologii poezie,...adică am nişte reticenţe vis-a-vis.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Dinu D. Nica

    Comentariul meu se aplica tuturor laureatilor sau potentialilor laureati ai premiului Nobel, asadar si eternilor aspiranti autohtoni.

    @ Eva

    Ca sa nu mai spun si ca unul din cei mai buni romancieri suedezi, P. C. Jersild, cam de o varsta cu Transtromer, e psihiatru la baza. Din partea mea, sa fie si magazioneri sau primitori-distribuitori, numai sa scrie bine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, Micawber, toţi psy...-ii(-iatrii, -hologii) pretind că arta e o ,,iarbă de leac''.(Geniul creator? O deviaţie de comportament! Actul artistic? Defulare terapeutică etc. Un gest erotic? ,,Sex cu mă-sa''!( recte: complexul lui Oedip) etc.)Io zic să le-o lăsăm şi pe asta( arta, carevasăzică)...:) Ei oricum le ştiu pe toate, hm-hm!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...