15 aprilie 2012

Isus înviat de rubens


pe locul doi în preferințele artistice ce privesc învierea - locul unu este necredința lui toma de caravaggio despre care am postat aici - șade cristos înviat de rubens, pictat în 1616.

de ce-mi place pictura?

- îmi place în primul rând dionisiacul lui isus, ce transpare prin carnea revenită la viață. urmele crucii - găurile piroanelor și rana suliței  - par vindecate; corpul este musculos (rubens nu crede într-un isus a la robert powell la regim) și luminează parcă ud după o baie - baia morții. e o celebrare vizuală a cărnii - isus nu a înviat cu sufletul, ci cu carnea însăși! - marama îi este ridicată ușor și ținută - aproape senzual - cu o mână vizibilă de către un înger puber blond, și cu o mână invizibilă - poate a îngerului, poate a altcuiva, poate a nimănui. 


- îmi place dualismul evident - întunericul din stânga și lumina din dreapta / trecutul și viitorul. deasupra beznei din care se ridică stau doi îngerași bucălați cu un cerc sau o coroană, oricum destul de întunecate. 

- dar cel mai mult îmi place figura lui Cristos. ne privește pe toți. și e îngândurat. și, între mâna ridicată ce ține flamura și cealaltă ce se sprijină delicat pe întuneric, chipul său îngândurat păstrează o taină pe care nici el nu și-a lămurit-o. nu e nici victorios, nici bucuros, ci foarte serios. în ridicarea piciorului - poate ca să se suie pe mormânt apoi să urce la ceruri - chipul său are o preocupare interioară, ce o transmite cu transparență privitorului.

mai sunt acolo spicele, picioarele desculțe ivite pe sub voalul transparent al îngerului blond, aura de lumină ce vine din spate, fără voia celui ce-o poartă. dar fiecare să admire singur.

Cristos a-nviat!

reproducerea este de aici.

2 comentarii:

  1. E oarecum o discordanta intre interpretarea ce o puteam aduce trupului musculos,frumos si chip, privire. In privinta trupului ceea ce vad mai sus aflu la barbatii luptatori pentru care puterea chiar daca are in spate o suma de reguli, este prioritara.Mai degraba as vedea un trup de gladiator in imaginea respectiva. In schimb Omul-Dumnezeu a daramat diferentele de status social, clasa... si a invins din Iubire cu grija armonioasa pentru trup si suflet deopotriva, importanta trupului rezidant mai ales din faptul ca salasluieste “nemuritorul”, eternul . daca am reprezenta viziunea Lui de viata o regasesc cu siguranta in privire si chip. E un trup frumos e drept, a la Rubens, cam voluptos... cred.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa intorci 9-le din data :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...