25 ianuarie 2008

Justificare

Postările de dedesubt nu sunt recenzii, eu nu sunt critic literar. Am citit şi eu un număr de cărţi şi mă bucur în continuare de altele. Nu sunt scriitor, nici filolog, ba chiar m-am format în domeniul numit îndeobşte "real", şi nu în cel umanist. Nu lucrez în vreo editură şi nu fac reclamă. Constat că nu am scris de rău despre foarte multe cărţi, ba chiar am fost de cele mai multe ori entuziasmat. Nu vreau ca cei ce mă citesc aici să cumpere aceste cărţi, deşi m-aş bucura ca ele să producă aceeaşi bucurie pe care mi-au produs-o mie.

Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc tineri care citesc, în metrou, troleibuz, acasă. Fie că i-am întâlnit virtual pe bloguri, real la Schimb de cărţi sau aiurea, mă întristează să constat o nevoie neacoperită nici pentru mine, din păcate, şi anume lipsa unor oameni care să ofere repere şi valori.

Acestia sunt de negăsit. De cele mai multe ori, persoanele publice, chiar unii bloggeri, nu fac decât să reflecte tarele societăţii noastre postcomuniste, să işte cu orice preţ scandaluri, să împroaşte peste tot cu materii organice de guloare galbena, în speranţa vreunei legitimităţi.

Pana-i voi gasi pe acei oameni care să ofere repere şi valori, voi rămane scufundat în materia livrescă a cărţilor pe care le citesc, nu ca într-un turn de fildeş, ci ca într-o oază de seninătate şi bucurie.

Vă invit să mă însoţiţi, chiar dacă nu-mi veţi da de fiecare dată de ştire. Eu vă ştiu acolo. Şi pentru mine aceasta înseamnă că nu sunt singur, în această Românie atât de frumoasă.

4 comentarii:

  1. Vezi aici cum e cu deosebire (esentiala!) dintre Margareta si Margarita!
    http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-4745077-6.html#anchorComment

    RăspundețiȘtergere
  2. ultimul paragraf simt ca m-a apucat de gat:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @adrian ciubotaru - ce sa fac daca-mi place in Romania? Nu-mi prea plac romanii, dar e o tara minunata, si asta o vad de fiecare data cand plec la munte...

    RăspundețiȘtergere
  4. Postul asta, descoperit incercand sa iti gasesc adresa de mail pe undeva, prin toate paginile astea, ca sa iti pot trimite o invitatie "oficiala", mi-a starnit o unica reactie, crede-ma, dezinteresata: BRAVO! De ce iti faci atatea griji?! Da-i inainte! Nu te necaji din cauza alora de arunca cu materii galbene... mai devreme sau mai tarziu cititorii de bloguri vor invata sa distinga intre isteriile gaunoase si judecatile critice pro sau contra, bazate pe ceva - vorba lu' Moro'.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...