21 aprilie 2008

Ioan Groşan între Cervantes şi Eco; hai şi Voltaire

După ce dicutasem chiar sâmbătă cu Ionuca faptul că va trebui să ne cumpărăm ceva de Ioan Groşan, a cărui povestire Domnişoara Bovary a fost printre puţinele care ne impresionaseră în volumul Povestiri erotice româneşti. Iată că Dumnezeul Cărţilor - acesta există şi aceasta e dovada - făcu să găsesc ieri ediţia a doua a romanului O sută de ani de zile la Porţile Orientului, una mai ieftină, pentru muritori, nu ca cea dublă – şi prin pagini, şi prin preţ – de la Polirom.

Aşa că mă pomenii citind cu o savoare rar întâmplată când e vorba de romane româneşti si când nu e vorba de Camil, Mateiu, Arghezi, Bănulescu ş.a. Iar în metrou, mă pornii aşa un râs, de se uitau toţi ca la babuinul pe care tot ieri, îl văzusem la Zoo.


Acţiunea se petrece prin secolul XVII, la Curtea Moldovei şi nu numai – Constantinopole, Roma... Prin episoade scurte, urmărim un fir epic al dracului de aventuros, ce te ţine cu sufletul la gură ca la Dumas.
Stilul însă nu e sarea, ci aurul cărţii. Pastişă a istoriei noastre literare, de la origini până la Creangă, Eminescu şi Sadoveanu – or mai fi fost şi alţii, dar, nefiind filolog, nu i-am descoperit – ironie multă, glumă deşteaptă şi panseuri – cum spunea, pe drept cuvânt Radu Ţeposu – cehoviene. O scriere curgătoare, frumoasă şi surprinzător de simplă, cu arome neînţepătoare de vetusteţe. În fiece episod sunt poante şi întorsături de fraze de să te cruceşti, nu alta!


Aşa că, de vreţi să citiţi o poveste cu doi călugări, cu un vodă cărturar mazilit, cu o şeherezadă ţigancă numită Cosette, cu un sultan atlet numit Beşiktaş şi multe, multe întâmplări extraordinare în cel mai bun sens al cuvântului, puneţi mâna pe carte!


Aş vrea să-l întâlnesc pe autor şi să-l felicit pentru ea. Prin 92 chiar a luat premiul USR pentru debut. Felicitări, Ioan Groşan, mă simt excelent cu cartea ta! Voi mai căuta şi altele (poate chiar la Polirom, ce să fac?)


Ioan Groşan, O sută de ani de zile la Porţile Orientului, Editura Aula, Braşov, 2002, 230 pag.

7 comentarii:

  1. Ce misto suna! Cred ca-l bag in urmatoarea lista de la Polirom, ca au 30% reducere pe net:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. O vreau, o vreau, o vreau! :D

    Iar domnul Grosan mi s-a parut tare simpatic :D Se vede ca e din Maramu'! :P

    RăspundețiȘtergere
  4. "O sută O sută de ani de zile la Porţile Orientului" este excelentă. Neapărat "Planeta Mediocrilor" (Polirom) este la fel de amuzantă şi interesantă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Caravana cinematografică e şi ea de citit...

    a, şi da: nea Groşan poate fi felicitat la o masă la umbră, sub copacii din grădina Gropii de la ML

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit si eu Povesti Erotice Romanesti si povestea domnului Grosan a fost printre cele care m-au impresionat destul de putin. Inca o data, gusturile nu se discuta. Ar trebui ca fiecare sa avem o eticheta de genul asta lipita de frunte atunci cand vorbim cu cineva despre carti. Ca sa nu uitam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar cred c-o sa-ti placa O suta de zile!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...