2 septembrie 2008

The british writers are falling down

Nu sunt un fan al literaturii britanice contemporane (de după anii '70), despre care cred că nu se ridică la nivelul generaţiei anterioare - William Golding, Robert Graves, Iris Murdoch şi excepţionalul Malcolm Lowry cu al său poem al morţii. Cu excepţia lui Fowles, romanele lor sunt uşurele, din plin ironice, cu multe pagini de umplutură; par făcute la repezeală, în primă variantă, deloc muncite, lucrate, gândite. Câteva exemple:
· Julien Barnes - Papagalul lui Flaubert m-a extaziat la început, fiind voba despre Flaubert, dar de multe ori m-a plictisit, tot povestind mai mult despre el în Franţa. Mai apoi culegerea de povestiri O istorie a lumii în 10 capitole şi jumătate, m-a plictisit la fel, afară de primul capitol, povestea cariei de lemn din arca lui Noe, excepţională găselniţă, după părerea mea.
· David Lodge - Schimb de dame mi s-a părut "drăguţ", mi-amintesc şi-acum scena avionului de la început - din păcate n-am continuat cu alte romane, apărute la noi în serie de autor (!).
· John Fowles (tot serie de autor) - M-a uimit Magicianul, poate şi pentru că aveam 18 ani şi nu înţelegeam eu prea multe pe-atunci. M-a extaziat în schimb Colecţionarul şi Iubita locotenentului francez, romane de neegalat, după părerea mea (mi-aduc aminte că pe-atunci cochetam cu ideea să scriu şi eu ceva în genul Iubitei...). Mi s-au părut în schimb ratate Mantissa şi povestirile din Turnul de abanos.
· Din Durrell, n-am putut depăşi douăzeci de pagini din Cvartetul din Alexandria, la fel din Banii lui Martin Amis, aceasta din urmă carte cult, cică. Hm.
· Apropo de Ian McEwan (teribil de în vogă şi nu ştiu de ce, poate şi din cauza ecranizarii Ispăşirii şi a temelor sexuale abordate), Câinii negri a fost ceva neutru, doar câteva pagini excelente, în schimb mi-a plăcut atât stilul, cât şi subiectul din Durabila iubire.
· Hari Kunzru, al cărui Iluzionist a avut ca drepturi de publicare suma de 1,25 milioane lire sterline, mi s-a părut că scrie bine, imaginativ, fără însă a-mi explica fulminantul succes.
Ce n-am citit şi aş vrea, ceva de Graham Swift şi de P.G. Wodehouse, despre care am auzit câte ceva de bine...
Şi pentru că stătea necitită Casa somnului, iar recent Poliromul a reeditat-o (la preţ dublu), mi-am zis hai să văd ce-i şi cu Jonathan Coe ăsta, a cărui dilogie - Clubul putregaiurilor şi Cercul închis, mă ispitea la un moment dat...
Voi ce părere aveţi - ce v-a plăcut şi ce nu - pe scurt?

17 comentarii:

  1. Eu sunt foarte pro-British, asa ca vin cu exemple pro ;)

    Ian McEwan - care nu e un geniu, si nu scrie capodopere, dar care e foarte abordabil si placut, Martin Amis - care scrie si romane memorabile si surprinzatoare (Sageata timpului), dar si mediocre (Banii, desi este atat de laudata, mie nu mi'a placut in mod deosebit) si, cel mai bun by a landslide din aceasta "treime" (din cate stiu, cei 3 chiar sunt amici), Salman Rushdie - cel care a schimbat atitudinea fata de literatura de provenienta Indiana, cel a carui Indie este mai fascinanta decat orice poveste, si care a deschis drumul pentru Hanif Kureishi, Arundhati Roy, Kiran Desai sau Jhumpa Lahiri (ok, ea e americana :D). And we're the richer for it ;)

    Din categoria "for the masses" ar mai fi si JK Rowling si Nick Hornby - again, nici unul din ei nu scrie carti de mare valoare literara, dar popularitatea amandurora mie mi se pare binemeritata. JRR Tolkien, Terry Pratchett...a, si Neil Gaiman ( - e nascut in Anglia, il trecem la British sau la American?) - fantasy wouldn't be the same without them ;)

    Iar Casa somnului e un roman ok, dar altceva de Coe n’am mai citit :D

    RăspundețiȘtergere
  2. N'am apucat mai sus sa ma semnez, dar e mai bine, ca si asa uitasem de Kazuo Ishiguro. Care e, cred eu, un must-read. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ameer- despre ishiguro si rushdie am scris altadata, de aceea nu i-am amintit aici. de hornby am citit cum sa fii bun - nici nu l-am amintit, un roman prost de-a dreptul. poate ar trebui sa citesc sageata timpului. vreau musai gaiman.
    ai dreptate pentru abordabil si placut, dar eu m-astept la ceva mai "greu" de la urmasii lui dickens, austen si joyce.

    RăspundețiȘtergere
  4. @dragos: Pai Austen e un fel de precursoare a chick lit-ului...nu? ;) Iar de Hornby cred ca ai ales cea mai slaba carte a lui :D (and i've read them all :P). Poate incerci candva High Fidelity sau Fever Pitch sau A long way down, ca toate's mai bune decat How to be good :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Fowles a ramas printre autorii mei preferati de cand am citit Colectionarul in primul an de facultate...m-a facut sa-i caut si alte carti: Magicianul si Iubita locotenentului...as vrea sa mai citesc Omida in curand pt ca mi-a recomandat-o cineva.In privinta lui Lodge, Ganduri ascunse mi s-a parut cea mai buna din ce am citit, Sageata timpului de Amis mi s-a parut originala ca tehnica dar spre sfarsit devenise obositoare...eram mai atenta la modul in care scrie decat la tema in sine.Din autorii pe care nu i-ai mentionat ar mai fi Graham Greene cu un stil care m-a cam plictisit, Daphne du Maurier si Somerset Maugham de care am citit Valul pictat si mi s-a parut interesanta.Asadar de la mine si pro si contra:)

    RăspundețiȘtergere
  6. un scriitor britanic mai puţin amintit - oh, e dintr-o generaţie veche-veche...
    anthony trollope. un dickens pe dos d.p.d.v. social. aşezat. descriptiv. dintr-o vână cu balzac.
    cvartetul din alexandria cere o anume dispoziţie pentru a fi lecturabil. mi s-a părut interesant a propos de evanescenţa sistemelor de referinţă.
    mi-e ciudă acum că nu-mi amintesc numele unui autor "for the masses"... un thriller excelent publicat pe vremuri, la Globus : Aviatorul.
    nu cred că m-a mai ţinut un thriller la fel de ţapăn în faţa paginilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. asa, deci:
    Barnes - colectia de povestiri "Tristeti de Lamaie" face cat toate romanele sale, nu ca le-as fi citit pe toate, dar am incercat si m-am plictisit. "Tristeti..."este insa o carte plina de umor fin si are nici un pasaj de umplutura;
    Lodge - am facut proasta alegere sa incep cu "Terapia" si nu dupa experienta asta nu m-am mai putut atinge de nimic. Cred ca o voi face la un moment dat, pe la andropauza. Tin minte ca in urma cu vreo 6 ani, in Vama toata lumea citea pe plaja Lodge si moda de atunci m-a facut sa ma feresc de cartile lui;
    Fowles - nu am apucat sa citesc "Magicianul"(regret asta), dar , ca si pe tine,m-a extaziat "Colectionarul"
    McEwan - m-a enervat intotdeauna emfaza lui si mi s-a parut ca se ia prea in serios. Nu am putut termina "Sambata", dar mi-a placut mult "Pe plaja Chesil" poate si pentru ca e un roman mai scurt
    Tom Sharpe - am citit "Wilt" si este singura carte la care am ras in hohote in autobuz, tren, etc. Am incercat si una din continuari, dar nu mi s-a mai parut ca ar mai avea haz si l-am abandonat pe Sharoe definitiv;
    Hornby - este foarte pop si cartile lui au un amestec de rasu-plansu care mi-a placut. Am preferat "Turnul sinucigasilor". Dupa "Cum sa fii bun", am inceput sa urasc ideea de relatie pe termen lung (sau casatorie).
    Coe - "Casa Somnului" ramane in top 10, desi nu stiu ce impresie mi-ar lasa la o noua recitire. "Clubul putregaiurilor" mi-a placut mult pentru partea "copilaroasa" ; am savurat si continuarea, "Cercul..." . Imi place mult simplitatea stilului lui Coe si sentimentul de permanenta ratare pe care-l traiesc personajele sale. In plus, tipul are si implicare politica(atat cat trebuie, a exagerat doar in "Ce hacuiala").

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie mi-a placut Lodge-am inceput cu "Ganduri ascunse" si apoi am citit "Terapia"..
    Cat despre McEwan, m-am apucat de "Pe plaja Chesil" si mi s-a parut plina de locuri comune si am abandonat-o

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. lodge - mi-a placut teribil, insa m-am oprit inexplicabil dupa 'ce mica-i lumea'. parca :)
    fowles - la fel. aveam tot 18 ani cand am dat de 'magicianul' si am ramas inmarmurit. l-am recitit dupa cativa ani de vreo 2 ori si nu mi s-a mai parut la fel de fascinant ca prima oara.
    durrell - am, dar inca nu m-am apucat de dumnealui.
    mc ewan - aici e alta poveste. am devenit incet, incet un fan al britanicului. am inceput cu 'durabila iubire', am continuat cu 'amsterdam', 'gradina de ciment', 'sambata' si 'pe plaja chesil'. toate mi se par grozave. imi place mult stilul, imi place felul in care isi construieste subiectul si frazele. tot. unul dintre putinii englezoi care nu reusesc sa ma plictiseasca...
    g. swift - am citit. nu m-a impresionat.
    iar pe gaiman
    abia astept sa-l... debutez. am auzit ca e colosal. am auzit de mult si tot degeaba :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-au placut Barnes, povestiri scurte (Tristeti de lamaie si Cafe au lait) + Papagalul lui Flaubert

    A nu se citi Metroland, e o carte care de la jumate devine un exemplu de cum poti sa scrii prost.

    Ian McEwan prea caldut, imi pierd rabdarea.

    Kazuo Ishiguro - mai mult decat placut (ramasitele zilei e favorita)

    Fowles cu Magicianul (parca prea baroca)

    In rest mai sunt cateva dar le-am aruncat la primul cascat (printre care si lodge).

    RăspundețiȘtergere
  12. A! si sa nu uit, ca tot vin alegerile, pentru diferenta intre noi si civilizatie a se citi "scrisori de la londra" de barnes.

    RăspundețiȘtergere
  13. Noi am mai vorbit despre astia, asa ca trec direct la a-ti spune ca musai tre' sa vii la SDC sa ne vedem :)

    RăspundețiȘtergere
  14. si mie mi-a placut ataaaat de mult Iubita locotenentului... :) este o carte geniala!

    nici eu nu am gasit minunea din Banii lui Amis, in schimb Cvartetul lui Durrell m-a cucerit complet. Justine si Clea sunt printre cele mai bune romane care le-am citit.

    iar de la Barnes parca numai Anglia, Anglia as recomanda :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit destui autori britanici in ultimii doi ani si tind sa fiu de acord cu tine, ca generatia noua nu mai cantareste la fel de greu ca precursorii. Literatura engleza de mare clasa e in general de "import" din diverse foste colonii britanice, cu mici exceptii. Majoritatea e mai lightweight asa, lucru de care nu ma plang, afterall sunt foarte citibili.
    McEwan imi place, dar dupa 6 romane pe care le-am citit de la el am invatat sa-i cunosc limitele. Intentionez sa-i citesc bibliografia completa la un moment dat. Cel mai mult pana acum mi-a placut The Cement Garden si apoi Atonement, doua romane care nu prea au nimic in comun.
    Am citit anul trecut Pat Barker - The Ghost Road, un roman despre WWI exceptional scris, care a luat Bookerul in 95. Este ultima parte a unei trilogii numite Regeneration si de curand am reusit sa pun mana si pe primul volum, sunt foarte curioasa. Nu inteleg de ce nu se traduce odata si la noi.
    Am la dispozitie si doua romane de Sarah Waters, o autoare lesbiana convinsa, care scrie romane cu iz victorian si deocamdata nu am auzit decat lucruri bune despre ea. Sunt iarasi, foarte curioasa.
    De Graham Swift am citit Last Orders, cartea pentru care a primit Bookerul si m-am chinuit destul de mult cu ea, a fost o lectura mohorata pe care nu as prea recomanda-o.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai bine ca nu ai continuat cu David Logde. E ridicat in slavi (sau a fost) dar nu e mare lucru de capul lui, nici macar acel umor britanic. Am citit o singura carte de-a lui si mi-a ajuns. Am impresia ca abordeaza aceleasi teme (putine) in toate romanele lui.

    RăspundețiȘtergere
  17. dincontra , merita sa continui cu Lodge . Are tone de umor, o structura narativa a romanelor care nu este doar self-inquiry, ci
    mai in toata scriitura lui personajele realizeaza pe negandite un puzzle dintr-o paradigma . Am aceeasi placere in a citi Lodge fie si pe sarite la pagina 20, sau 120 . E o lectura lejera, si f placuta .
    Am citit doar 3 romane de Lodge : Cat sa-ntindem coarda , Terapie si recent, Schimb de dame . Dar urmeaza si restul, piece by piece.

    relativ la literatura britanica
    opinia mea este ca
    "Ramasitele zilei " , "High Fidelity " si "fever Pitch " sunt niste filme prea bune pt a avea la baza niste romane proaste ale unor Ishiguro sau Hornby.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...