22 septembrie 2008

Să învăţăm de la cehi - maestrul Hašek

Dac-aţi citit Peripeţiile bravului soldat Švejk în războiul mondial când eraţi copii, aţi făcut un bullshit. Cartea nu-i pentru copii. Copiilor n-ar putea decât să le stârnească hohote, ceea ce de altfel li se-ntâmplă şi adulţilor. Eu cartea am găsit-o foarte serioasă, în sensul că bisturiul umorului lui Hašek taie în cartea putredă a imperiului cezaro-crăiesc, a kakaniei lui Musil (că tot s-a reeditat), e o oglindă întoarsă a vremurilor de azi. Aşa că dacă n-aţi fost împreună cu Švejk la vârsta adultă, căutaţi-l.

După mine, ceea ce e important în această carte este că Švejk (dimpreună cu Hašek) ne oferă o salvare în faţa inepţiilor lumii.

- Una ar fi caracterul, să modelezi lumea după tine, nu tu după ea, dar numai idioţii mai au azi caracter, şi-n plus, pentru-acest caracter, Švejk pătimeşte-al dracului.
- Cealaltă este creaţia. În sens nietzschean. Adică, în faţa realităţii crude, soluţia de supravieţuire a acestui idiot grăsun şi bonom constă în fărâme creatoare - scurte poveşti heteroclite. Fiecare întâmplare e întâmpinată de Švejk cu-o scurtă anecdotă, de cele mai multe ori teribilă. Ea singură îndulceşte amarul vieţii.

Dar ce să mai zic eu mai multe despre această carte? Că e cel mai bun remediu pentru depresii, igrasii, toamne ploioase şi singurătăţi...

PS Dacă vă sperie recitirea unui aşa tom gros, recitiţi măcar cartea întâi, În spatele frontului - e cea mai amuzantă, după mine.
PPS Au făcut şi ruşii varianta lor, Viaţa şi neobişnuitele aventuri ale soldatului Ivan Cionkin de Vladimir Voinovici, apărută la noi la Paralela 45.

Jaroslav Hašek, Peripeţiile bravului soldat Švejk în războiul mondial, 2 vol., Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1983, ediţia a V-a tradusă de Jean Grosu 
 (carte reeditată de Corint)








7 comentarii:

  1. Mi-a placut la nebunie ! Si pe langa substratul profund, politic, cartea e extrem de nostima, radeam cu lacrimi la unele pasaje. Pacat ca n-a apucat s-o termine. :/

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar editia asta a fost prima pe care am citit-o, cine stie pe unde a disparut. Cartea este extraordinara - cam tot ce a scris Hasek e genial - chiar si asa neterminata. Este una dintre cartile la care simt nevoia sa revin foarte des.

    Ca o completare ar trebui citite si povestirile lui Hasek,s-a tradus destul la noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. @roxa - si mie mi-a placut, pacat ca nu se mai citeste...
    @cinabru - stiam ca Hasek e favoritul tau...
    @lorin - eu l-am citit pe tot de-abia acum...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am aceasta carte in biblioteca de o groaza de timp- de fapt, face parte din "Garda veched" de carti- mostenirea familiei. Am uitat complet de ea, o voi citi! Se pare ca am ratat ceva amuzant.

    RăspundețiȘtergere
  5. ,,Victoria Austriei izvora din latrină.
    Pentru domnul general totul era cât se poate de simplu. Marşul spre victorie se desfăşura după prescripţia: la orele şase seara ostaşii capătă gulaş cu cartofi, cu o jumătate de oră mai târziu trupa se uşurează la latrină, iar la orele nouă se duce la culcare. În faţa unei asemena oştiri, duşmanul intră în panica." - am citit cartea asta pe băncile parcurilor pragheze, cu mintea învăluită cu aburi de bere cehească...

    RăspundețiȘtergere
  6. De fiecare data cand citesc cartea gasesc, parca, ceva nou, este la fel de interesanta, de nostima si de inteligenta, in acelasi timp. Mare pacat ca marele Hasek nu a apucat sa o termine.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...