20 decembrie 2008

Maestrul comparaţiei, Ovidiu Şimonca

Nu, nu am citit toate cronicile la Scrisori către fiul meu, însă mi-a sărit în ochi cronica lui Ovidiu Şimonca din Observatorul cultural, intitulată Crema Soljeniţîn.
Ce afirmă O.Ş?:

1. Comparaţia lui Liiceanu cu Ivan Denisovici e una hazardată, nesusţinută nici estetic, nici moral, nici existenţial, e chiar blasfematorie. Nu înţeleg afirmaţia lui O.Ş. O comparaţie e o comparaţie - ea incumbă atât asemănări, cât şi deosebiri. Nu ştiu să scrie undeva că o comparaţie trebuie să îndeplinească şi alte criterii - morale, estetice, etc. - poate ne arată dl. O.Ş.

2. De asemenea, O.Ş. spune (Unde e mărturisirea?) că mărturisirile lui Liiceanu nu sunt autentice, adicătelea, după dicţionarul de antonime, ele sunt false, contrafăcute, născocite. Cum anume şi-a dat el seama de asta, nu spune.

3. Într-un alt alineat (Profesorul de sexualitate), criticul, cu intenţia – cred eu – a unei delegitimări, dă un citat din carte, comparându-l – estetic, moral şi existenţial, după criteriile sale – cu cele scrise de Bebe Mihăescu. Citatul este acesta:

“Mai toate căsniciile se organizează în jurul a ceva negativ. Odată epuizate rezervele de candoare şi de iluzie ale începutului, locul lor îl ocupă complicitatea cu partea cea mai căzută a fiinţei noastre, cu ipostazele dezgustătoare pe care, înfruntîndu-l pe celălalt, le-am scos din noi, de care ne este ruşine, pe care am vrut să nu le trăim, pe care am vrea să le uităm. Nimic nu mai este de salvat din clipa în care am fost văzuţi în chiloţi. Orice avînt, orice pornire de înălţare, orice poză în ochii lumii sînt subminate de amintirea felului în care ne-au înjosit convulsiile ultimului scandal“.
Ce e în neregulă cu acest fragment, dragi cititori?
Mă întreb în ce mod judecă unii critici literari de-ai noştri o carte, care sunt criteriile estetice după care judecă, ce anume valorizează ei când îşi dau cu părerea?

PS: Revista totuşi se scoate cu o altă recenzie – onestă şi mult mai bună – la aceeaşi carte, scrisă de Bianca Burţa-Cernat.

13 comentarii:

  1. da, am citit si eu, numai ca atunci cind am citit cronica nu citisem cartea; acum, ca le-am citit pe amindoua, pot spune ca e o aiureala sau o bazaconie (comparatia)... ori simonca n-a inteles mai nimic din cartea asta (ceea ce ma indoiesc!), ori este rau intentionat.

    deci, da, ai dreptate sa fii contrariat/indignat: o.s. a vrut sa atace cartea (din motive, probabil, destul de transparente - pt cei din lumea literara), dar si-a ales un exemplu prost... in primul rind pt ca face o comparatie intre o opera de fictiune si una memorialistica; fiind fictiune, chiar nu vad unde ar fi 'blasfemia'...?! e ca si cum i-ai reprosa unui autor de jurnal ca, la pagina cutare, se compara cu hamlet sau cu don quijote... ei si?
    iar ca sa se decredibilizeze chiar de tot, il invoca si pe bebe mihaescu!!
    oricine citeste aceasta carte fara parti-pris-uri nu va vedea in veci in ea 'defectele' gasite de simonca.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu ai cum sa fii de acord cu o.s., nici daca ai citit cartea lui liiceanu, nici daca ai 'ratat-o'.
    as zice ca nici macar daca esti prieten cu domn' ovidiu - desi prieteniile in lumea literara, de la noi si aiurea, au delicatețea si dobanda unui credit ipotecar :)

    e adevarat, tonul didactic, profesoral al liiceanului de 'fost tovaras si confident al lui noica' deranjeaza si irita in unele cercuri mai patrate.

    observat insa din afara fenomneului, eu, unul, disting o doza insemnata de meschinarie in 'gestul' lui simonca. un articol care il descalifica. daca a fost cumva vreodata calificat in vreo faza superioara a competitiei (criticii) literare bastinase.

    RăspundețiȘtergere
  3. na, ca m-am luat cu vorba si am uitat de voluptatea şi răsfăţul dusului matinal.

    mai intai insa cobor pana in piata sa fac rost de niscaiva ghimbir, ceai verde şi lavandă de la roger&gallet. si sa vad cu ce parfumuri si creme ma dau, ca astea sunt spcialitatea nevesti-mii. eu mai mult natural, a la christian bale intors din luptele grele cu jokerul, ca tot am vazut aseara ultimul nolan :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ASA TIRZIU ai vazut nolan-ul?!?
    eh, atunci cred ca nu meriti decit un SFERT DE STROP de roger & gallet ;)))

    RăspundețiȘtergere
  5. nu merit nici macar un strop de roger & gallet!
    e dat naibii nolan asta! ma uitam ca prostu si nu stiam ce sa admir mai intai scenariul, replicile sau regia. nu ma asteptam la performanta asta dupa 'batman begins'. iar heath ledger... am crezut ca exagereaza critica. insa omul e fenomenal aici!

    RăspundețiȘtergere
  6. pai, da-te cu toata sticla de r&g, pt k unora (y compris gorzo) nu le-a placut... ;P
    ai citit ce-i face carmen mezincescu in rekino?? cica-i 'rebut'!! ;)))

    RăspundețiȘtergere
  7. cine-i rebutul, r&g sau gorzo? :)
    o s-o citesc si eu pe carmen m. ca sa ma dumiresc. merci.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pasajul lui Liiceanu mi s-a parut chiar un omagiu (mai mult sau mai putin discret) adus lui Soljenitin, o ironie autoreferentiala, in buna traditie postmodernista; o reiterare ca fericirea (fragila si deseori bizar obnubilata) are resorturi variate.

    @als care sunt acele motive transparente (daca nu-s prea indiscret)?

    RăspundețiȘtergere
  9. eh, nu-s transparente chiar pt toata lumea...
    deci da, esti indiscret ;P

    RăspundețiȘtergere
  10. als
    da, am citit, abia acum, ce-i faci tu domnisoarei carmen mezincescu in rekino!!
    si pe buna dreptate :)
    insa, sa stii ca imi place tipa. are verbul greu si ciocneste cuvintele de sar scantei... chiar daca pare a fi versiunea (putin mai reusita si feminina) a celebrului pitbull!

    excelenta galceava cinefililor de pe rekino dupa TDN(!) :) http://74.125.77.132/search?q=cache:-LntBMQbwkkJ:www.rekino.ro/2008/08/02/everything-is-wrong-the-dark-knight/+carmen+mezincescu+the+dark+knight&hl=ro&ct=clnk&cd=2&gl=ro

    RăspundețiȘtergere
  11. Off-topic: pareri despre "A treia forta: Romania profunda" a lui Ov. Hurduzeu si Mircea Platon? Cartea ar fi trebuit sa faca un tsunami (potrivit unor adulatori); eu nu prea am gasit recenzii despre ea, cu mici exceptii.

    http://www.bookblog.ro/stiinte-umaniste-religie/crestinism/cui-ii-e-frica-de-romania-a-treia-forta-romania-profunda/

    RăspundețiȘtergere
  12. pantacruel: si mie imi place dra mezincescu (cum scrie, vreau sa zic), doar ca, in sistemul meu, verdictul bate stilul... ;P

    RăspundețiȘtergere
  13. cum iti dai seama ca sunt false? iti folosesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...