10 februarie 2009

Recidive

Mă lamentam mai demult de prostia oamenilor, mai ales a mass-media, care, în loc să se bucure de savoarea unui text literar, se opintesc într-o chestie "imorală", "esenţială", hazna din care nu mai ies şi care mânjesc cartea cu totul. Era vorba pe-atunci de Martin Walser căruia i se reproşa nu c-a ironizat un celebru critic literar, întâmplător evreu - pe Marcel Reich-Ranicki - ci c-a început un adevărat "Holocaust".

Acum, când citesc Decojind ceapa a lui Gunter Grass, şi-mi dau seama de frumuseţea cărţii, sunt furios pe mine că m-am lăsat influenţat acum doi ani de furia mediatică produsă de mărturisirea că autorul s-a-nrolat voluntar în armata hitleristă.
Nu trebuie oare să depăşim "judecăţile morale" în artă?
Sau nu văd eu bine lucrurile?

5 comentarii:

  1. decojind ceapa - una din cele mai frumoase carti pe care le-am citit. si daca nu cea mai delicioasa, macar cea mai savuroasa scriitura :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am putea desparti autorul, construct social, de narator,entitate estetica ideatica, probabil scriitura secolului nostru nici nu ar mai exista. Suntem prea postmoderni ca sa fim moderni si prea sociali ca sa fim romantici.

    P.S. Marcel Reich-Ranicki este totusi considerat cel mai influent critic de expresie germana, cred ca acest titlu reprezinta ceva, iar Walser a declarat ca a vrut sa-l caricatureze pe primul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Io-s total de acord cu Nabokov care zice, undeva, ca valoarea unui scriitor sta exclusiv in creatia lui.

    Si ca sa ne dam o veste buna, Trilogia Danzigului continua, la Polirom, cu Pisica si soarecele :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Un autor minunat, cartea si mai minunata.

    RăspundețiȘtergere
  5. @pantacruel - da
    @purpleshoes - pai cred c-ar trebui sa-i despartim.
    @anda grarup - idem nabokov. lasa pisica si soarecele, dar apare jurnalul lui saramago!
    @alex - da

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...