24 iunie 2009

întoarcerea la expresivitate

barrico face o distincţie care mi-a plăcut. între expresivitate şi comunicare. referindu-se la noua literatură, cea postmodernă, care a trecut de la prima, la a doua.

la un moment dat, în spiritul vremii, şi eu am considerat că o operă, în primul rând, trebuie să transmită un mesaj, şi de-abia în al doilea rând să transmită expresivitate - evident, poate transmite un mesaj şi prin expresivitate. dar ce vreau să spun este că, cititorul de azi, fiind prea grăbit şi superficial - şi eu, de cele mai multe ori - se opreşte la comunicare.

în noul secol, media - inclusv mediul online - a "monopolizat" comunicarea la înţelesul de publicitate, de campanie, o comunicare filtrată prin strategii şi tehnici cât mai neconvenţionale. una rece, lipsită de căldură umană. de exemplu, dacă vorbesc eu cu ion în privat - aici pot intra o mulţime de expresivităţi -, nu prea "comunicăm", în schimb dacă suntem filmaţi sau folosim mess-ul, atunci e o comunicare "adevărată".

părerea mea este că ar trebui să ne întoarcem la o comunicare caldă, expresivă - mai ales prin artă - pentru că, deşi sunt o mulţime de experţi în comunicare, deşi se fac mii de cursuri de comunicare, tot mai puţini oameni ştiu să comunice. şi nu ne mai înţelegem

voi aţi înţeles ceva de-aici?

14 comentarii:

  1. ca tot mai putini oameni stiu sa comunice? era bold-uit! :)
    si asa e. eu ma bucur de cei cativa oameni cu care chiar pot comunica. ii numar insa pe degete. asta pt ca e nevoie de disponibilitatea si dorinta ambelor persoane implicate in comunicare. si, de obicei, macar una din cele doua se considera superioara celeilalte.

    RăspundețiȘtergere
  2. problema este ca nu prea mai comunicam nici noi cu noi
    atunci de unde expresivitate? e vb de teama de a te asuma pe tine cu tot ce simti, doresti, speri, crezi, un peisaj de mici insule in deriva care-si transmit, din cand in cand, informatii despre vreme, bani, cotatii la bursa
    o stire din iran are asupra multora acelasi impact cu "razboiul dintre doua dive"
    tot ca informatii sunt tratate
    ce vrei? oamenii trebuie protejati, sa nu cumva sa sufere

    RăspundețiȘtergere
  3. e vb de teama de a fi respins de celalalt. daca transmiti doar niste informatii, acest pericol e redus. daca transmiti pareri, sentimente, pericolul creste.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu consider k se comunica PREA MULT!
    nu stiu de unde dorinta asta (excesiva) de a intra in contact cu oricine - si daca se poate, cu toata lumea: vezi facebook-uri, mess-uri, grupuri de discutii etc -, presupun k e pt k oamenii se simt tot mai singuri (bombardati de atita informatie) & nu mai stiu sa se simta BINE singuri...

    RăspundețiȘtergere
  5. @als: ce vb tu poate fi numit cel mult socializare. comunicarea implica in primul rand calitate, socializarea cantitate. totusi, cand cunosti mai multi oameni, ai sanse mai mari sa gasesti persoane interesante printre acestia. cand nu, nu.

    RăspundețiȘtergere
  6. pai asta inseamna pur & simplu k nu tbuie sa comunici (calitativ) cu prea multi. dar nu cred k ajungi la acestia bifind - in disperare - socializarea (cantitatea)... nu e k la marx :)

    RăspundețiȘtergere
  7. elementul "magic" - "in disperare". pana la urma, fiecare-si face alegerile si suporta consecintele acestora. iar daca tie ti-e suficienta socializarea, in marx sau in alta parte, good for u. as long as you're happy and don't bug the others, fine with me.
    si eu imi fac propriile alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  8. @jane - de acord, numai cunoscand mai multi oameni, poti alege cu cine sa stabilesti o relatie. dar poti comunica foarte bine - expresiv, emotional - cu toti.
    @Pobby - da, expresvitatea inseamna emotie, pe care n-o poti sur-prinde prin campanii media, publicitate, sau cum spui tu, stiri...
    @als - ce-i drept, daca nu era blogul, nu ne cunosteam :) da, si eu zic ca oamenii nu se simt confortabil singuri - solitudinea e si ea, o arta.

    RăspundețiȘtergere
  9. a comunica bine cu toti e o utopie :) da, poti evita interactiunea negativa, insa de la indiferenta la a stabili o legatura cu cineva e cale lunga. iar comunicarea inseamna stabilirea de legaturi.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ jane: se pare k ai inteles exact pe dos; nu, eu nu ziceam k 'imi e suficienta socializarea', spuneam - dimpotriva - k o comunicare autentica NU tbuie sa treaca prin socializare... altfel spus, k ideea marxista potrivit careia cantitatea trece in calitate este falsa!
    cit dspr alegeri - evident k fiecare ni le facem singuri.

    RăspundețiȘtergere
  11. municarea este un rece, de suprafata, fiindca nu ne implicam, vorbim de curiozitate oarecum, sunt tot mai rare dialogurile adevarate facute cu sufletul; in care simtim ca celalat vrea sa-ti impartaseasca ceva si tu vrei sa primesti ceea ce el iti da
    comunicarile de gen mess, facebook, blog sunt surogate
    probabil ca toate acestea deriva din lipsa cunosterii de sine, din frica de a fi respind, dar in cea mai mare parte zic eu ca se datoreaza ignorantei

    RăspundețiȘtergere
  12. @als: am inteles ce-ai spus (partea cu marx la a doua citire, ca eram prinsa cu niste treaba, scuze). iar ce vroiam eu sa spun e ca socializarea si comunicarea nu se exclud reciproc. din contra, se faciliteaza. totusi, ca orice lucru in exces, socializarea prea multa nu mai lasa timp si unei comunicari reale.

    RăspundețiȘtergere
  13. A comunica e mai mult (sau chiar altceva) decat doar a vorbi, si aici cred ca se impiedica majoritatea.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ jane: acum e totul 100% clar! :)

    sa zic asa, atunci: eu socializez cu unii (multi) & comunic cu altii (putini); tot o kestiune de alegere...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...