9 decembrie 2009

ultima întâlnire de la şosea pe 2009

fraţii florian.
una dintre cele mai faine ediţii - de-abia am găsit loc.
florian cel mic a citit din ultimul său roman, şi hams şi regretel, cu nori, ceaţă şi pitici peltici - fantasy.
florian cel mare a citit din zilele regelui, despre războiul franco-prusac şi despre huliganismele din casa lui strauss.
un alt florian a făcut poze.

apoi răspunsurile la întrebările lui marius chivu, şi a doi din sală despre băiuţeii, dinamo, traduceri în străinătate, burse literare, familie, herta muller şi nora iuga, stil de scriere, lecturi, jurnalism, comunism, totul plin de vervă şi emoţie.
şi-am aflat că sunt stră-strănepoţii lui ioan slavici.

le: a mai scris şi costantin pistea aici şi liviu aici. în plus, am remarcat că nu se poate scrie (literatură) la oraş sau în weekend-uri. ci numai în izolarea unui munte, a unui ţinut periferic. (după ernu, asta însemnă o ţâră de erezism). sau că nu e bine - cel puţin pentru matei - să citeşti alt autor când îţi scrii cartea.

27 de comentarii:

  1. @Dragoş: Poţi să povesteşti mai în amănunt, te rog, despre întrebări şi răspunsuri? : )

    RăspundețiȘtergere
  2. exista un interviu cu filip florian in dilemateca de august parca realziat de marius chivu, cel care a moderat si discutia de aseara; mare parte din intrebarile puse de m ciuviu sunt cele din interviu.
    desi a fost o seara absolut fabuloasa pentru mine pentru ca am avut ocazia sa 'cunosc' pentru prima oara pe unul dintre scriitorii mei preferati au fost foarte dezamagita de prestaia lui m. chivu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alexandru
    Poţi intra pe blogul meu pentru ceva detalii.

    RăspundețiȘtergere
  4. culmea e ca, desi apar prin el pitici & ceatza, romanul lui matei florian nu e deloc fantasy :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @YukiAme: da' cu Chivu ce-ai avut?:) mie mi-a placut tonul relaxat si atmosfera de "familie" si berea de pe masa lor si tot

    RăspundețiȘtergere
  6. @bola: lasa sa se-nteleaga k a fost 'dezamagita' pt k marius a pus aceleasi intrebari k in interviu. SO?! e common practice PESTE TOT, in caz k nu stie...

    RăspundețiȘtergere
  7. @boladenieve--nu mi-a placut marius chivu pentru ca uneori a confundat rolul de moderator cu cel de invitat acaparand de foarte multe ori discutia.
    als: daca tot ghicesti asa de bine in mintea mea poate-mi spui si mie cu ce sa ma imbrac maine si ce sa gatesc in weekend.

    RăspundețiȘtergere
  8. @yukiame: la imbracat ti-as putea da niste tips, dar la gatit (CELALALT gatit!) ma-ndoiesc k avem aceleasi gusturi...

    RăspundețiȘtergere
  9. aici nu era vorba despre a-mi da sfaturi, ci de a-mi spune efectiv asa cum ai facut-o anetrior cand ai 'ghicit' ce voiam sa spun referitor la m. chivu.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ YukiAme: 1. nici eu, nici filip n-am ascuns acest lucru, amindoi am facut referire la interviul nostru, chiar de vreo 2-3 ori in acea seara, deci n-am vrut sa pacalim pe nimeni (spre deosebire de tine care te faci ca ai descoperit singura similaritatile: "exista un interviu cu filip florian in dilemateca de august parca realziat de marius chivu...", he he :)

    2. intrebarile mi s-au parut inca actuale (unde mai pui ca le-am nuantat, n-au fost chiar identice) si, cum nu toata lumea a citit Dilemateca, mi-am zis ca mai bine te plictisim pe tine decit sa privam de niste lucruri interesante pe ceilalti, ceva mai multi

    3. acuma, sigur, am si eu limitele mele: nu pot avea pentru un scriitor mai mult de 40 intrebari :) dar promit sa-mi antrenez curiozitatea

    RăspundețiȘtergere
  11. 4. apoi, de data asta, intrebarile nu mai erau doar pt filip, ci SI pentru matei florian. faptul ca matei a raspuns la intrebarile lui filip din dilemateca, asta nu ti s-a parut, totusi, interesant?

    RăspundețiȘtergere
  12. m chiviu: probabil ca mi-a scapat ( de mai multe ori se pare) referirea la interviul din dilemateca; abia cand am scris aici mi-am dat seama si in care dilemateca, fara sa stau sa caut; oricum, nu asta m-a deranjat , ci faptul ca tu, ca moderator al discutiei trebuia sa conduci discutia nu sa raspunzi la intrebari si sa o monopolizezi pe ici pe colo.
    cel putin asa s-a auzit de unde a stat eu :)

    RăspundețiȘtergere
  13. marius, deci ai inteles: next time, ciocu mic, capu la cutie & FARA joc de glezne! :)

    ps ideea de moderator, bag seama, e rau inteleasa... la cannes, unde ploua cu mari vedete, moderatorul are puteri nelimitate: poate taia scurt o intrebare stupida, da cuvintul cui vrea muschii lui, comenta pe marginea intrebarilor etc
    (mi-am insusit 'stilul cannes' cind am moderat conf de presa a lui mungiu post-palme d'or... adica am taiat in carne vie ;P )

    RăspundețiȘtergere
  14. da, ti-a scapat si referirea la interviu, si invocarea dilematecii.
    apoi, daca tot omenetul ala care ati umplut sala ati fi pus mai mult de doua intrebari in mai bine de o ora de discutii libere (multumim, dragos :), poate ca nici eu nu m-as fi repetat si poate ca as fi fost ceva mai discret :) asa, am umplut mutzenia si dezinteresul vostru pt dialog voastra cum m-am priceput.
    imi place insa ca aici, pe blog, sinteti fooooarte guralivi :))))
    (totusi, mea culpa, daca am vb mult si prost!)

    RăspundețiȘtergere
  15. chiar si un feedback negativ e mai bun decat unul lipsa :)

    RăspundețiȘtergere
  16. nu e negativ, e mediocru (deci inutil :)

    RăspundețiȘtergere
  17. marius chivu:
    1. ma indoiesc profund ca daca sala ar fi pus mai mult de 3 intrebari debitul dumneavoastra verbal ar fi fost redus in favoarea scriitorilor participanti; faptul ca ati raspuns si dumneavoastra la unele intrebari este ceea ce m-a deranjat. ati confundat rolul de invitat cu cel de moderator.
    2. feedback-ul nu poate fi decat pozitiv sau negativ; mediocra nu a fost decat 'moderarea ' dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  18. as vrea sa mai spun un lucru: sunt admirabile aceste intalniri dintre scriitori si publicul cititor, cine a avut initiativa acestora are toata admiratia mea; asa cum spunea marti si filip florian este pacat ca sunt atat de putine. poate si din aceasta cauza publicul roman nu are exercitiul necesar si nu are poate curajul sa se impplice mai mult in discutii, iar aici un bun moderator are rolul de a stimula cat mai mult discutia si de a incuraja intrebarile, nu de a o monopoliza.

    RăspundețiȘtergere
  19. domnisoara, nu cumva aveati pretentia ca m chivu sa inceapa sa puna intrebari prin sala ca la un curs si sa se raspunda cu manuta ridicata? sa fim seriosi:))
    dar vorba lui, in scris si pe internet, guralivi nevoie mare. la fata locului, teroare, pardon, lipsa de exercitiu.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Yuki: pai 1-nu citisem interviul din Dilemateca, pt mine au fost "fresh" intrebarile (si chiar daca l-as fi citit, exista posibilitatea ca oamenii sa raspunda altfel acum); 2-nu mi s-a parut ca Marius a "monopolizat" discutia-nici nu le-a luat vorba din gura scriitorilor, nici n-a bagat pumnul in gura spectatorilor, care taceau intens si nu aveau de intrebat mai nimic, fiecare din motivele lui (timiditati, lipsa de interes, whatever)
    de unde am stat eu s-a vazut o discutie libera, relaxata, menita tocmai sa-i faca pe oamenii de pe scena sa se simta in largul lor, ceea ce nu e asa usor cum pare; au fost alte editii ale "povestitorilor" unde moderatorul a fost cuminte si scolastic si stateam cu totii jenati, fiecare pe scaunele noastre, asteptand sa zica celalat ceva ("celalalt" fiind publicul ori invitatul, in functie de perspectiva)
    ai vrut sa intrebi ceva si n-ai avut loc de moderator?:)

    RăspundețiȘtergere
  21. lol
    touche! :)

    ps intotdeauna exista nesatisfacuti, ce sa-i faci...

    RăspundețiȘtergere
  22. are si chivu "partile" lui, dar eu sper sa nu-l mai vad niciodata moderind pe paul cernat: e chinuitor si pentru public, si pentru autor, dar mai ales pentru el insusi

    RăspundețiȘtergere
  23. wow, people, nu sariti toti asa ca nu-s decat una.
    repet, ca vad ca nu se intelege: 1.nu mi-a placut la m chivu ca a raspuns la unele intrebari, nu asta era rostul lui acolo.
    2. ' a modera' o discutie inseamna a o indruma, nu a o monopiliza cum mi s-a parut mie ca a facut m chivu.
    3. puteti sa o dati dupa pom cat vrei, adevarul este ca m. civiu nu si-a 'facut temele' pt. aceasta editie si s-a bazat pe faptul ca are deja un material pregatit si poate foarte usor sa-l reia si acuma. True, poate nu toti au citit intreviul. True, pentru matei intrebarile au fost 'noi'. Dar iarasi true, daca te bazezi doar pe asta inseamna ca nu-ti cunosti publicul tinta.
    4.aceasta este doar parerea mea si atat, nu reperezit vocea umanitatii.

    si vreau sa ma subliniez un lucru: nu poti fi dezamagit decat de cineva de la care ai asteptari.

    RăspundețiȘtergere
  24. mariuse, ai auzit da?
    pupooooo, măăă! :)))

    RăspundețiȘtergere
  25. 1. marius c era moderator, dar asta nu insemna ca trebuia sa stea scobit pe scaunel si sa dea microfonu de la unu la altul, nici macar andreea marin nu se depersonalizeaza asa cand "prezinta". daca a mai glumit si a mai raspuns el la intrebari, a facut o razand si nu tinand vreun discurs paralel cu al celor doi.
    2.avand in vedere ca el era singurul care punea intrebarile, nu vad cum monopoliza discutia in acelasi timp, iar parantezele slightly longer pe care le a facut, despre literatura si comunism sau despre cum scriu autorii romani sunt firesti pentru un moderator care e si critic literar, deci specialist. nu era chemat acolo doar pentru ca e brunet.
    3.marius c a reluat niste intrebari din interviu pentru ca nu a mizat orgolios pe faptul ca toooata audienta a citit interviul in dilemateca dar si pentru ca, fie si pentru cei care le citisera, ele ii foloseau ca parghii pentru eventuale discutii noi, in combinatia cu matei sau cu publicul. asta nu insemna ca nu si facuse temele. lucru cu adevarat amuzant de zis, daca nici m c nu i stie pe florieni si opera lor...:-j
    4. cand ai o parere preconceputa, cum singura declari, nu ma intereseaza motivele, ar trebui sa stii la ce sa te astepti. acuma, sigur ca nu toata lumea apreciaza discutiile libere si relaxate, unii raspund mai bine la academisme goale si scobite, la cumintenii sau selfefacements in fata geniului creator. sper sa ne mai liberalizam si noi si sa mai scapam de spaimele astea conservatoare.

    RăspundețiȘtergere
  26. parerea mea - apropo de m.c. este ca este un bun moderator. care am vazut - desi cu greu - ca se pregateste inainte. este o "meserie" foarte grea, si eu o mai fac din cand in cand. si e clar, nu poti multumi pe toata lumea.
    cu alte cuvinte, iti place de moderator (cum modereaza) sau nu.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...