9 august 2010

călătorie pe mare cu don quijote

în aşteptarea - cred că până la urmă zadarnică - a jurnalului lui thomas mann, mă desfăt cu câteva notaţii diaristico-eseistice găsite aiurea. pentru că prefer încă scrierile socotite îndeobşte minore ale acestui scriitor german.

introducere

e în 1934. thomas mann are 59 de ani, are nobelul pentru casa buddenbrook, a scris muntele vrăjit şi primul volum din iosif. naziştii au iniţiat o campanie împotriva lui, aşa că locuieşte în elveţia.
iar el trece atlanticul pentru prima oară, alături de doar 20 de persoane (din cauza depresiunii economice). s-ajungă în america. şi pentru că această călătorie de 10 zile e un "prilej sărbătoresc şi serios", ia cu el don quijote şi ţine jurnal.

cuprins
una dintre talentele lui mann este divagaţia şi amânarea - preludiile foarte lungi - moştenit, cred, că de la balzac. aşa că iată-ne în acest jurnal cu zeci de panseuri personale şi inpersonale ivite din mintea călătoare a scriitorului.

găsim notaţii despre fluiditatea mării, despre acasă, despre unii călători, despre măsurarea timpului, despre breakfast, despre muzicanţii de pe vapor.




şi evident, câteva idei despre don quijote:
  • don quijote este un produs al culturii creştine, al psihologiei şi al omeniei creştine (înjosirea şi înălţarea) (p.237)
  • realitatea în realitate - don quijote şi panza ies din roman ca realităţi potenţate într-o lume care, ca şi ei, reprezintă o treaptă superioară a realităţii (curtea ducală) - este preluată şi de romantici (e.t.a. hoffmann)
am mai găsit 3 idei remarcabile:
  • orice ar zice istoricii pesimişti, omenirea are o conştiinţă, fie numai o conştiinţă a bunului gust. (p.203)
  • libertatea are nevoie de fondul contrastant al unei puternice încătuşări şi condiţionări, nu numai exterioare, ci interioare, adevărate. (p.248)
  • pentru a pune bazele viitorului, nu este de ajuns să fim "contemporani", în sensul mişcării actuale, la care poate lua parte orice măgar, plin de trufie şi plin de dispreţ covârşitor împotriva liberalismuluii depăşit, care mai ştie ceva despre alte lucruri. trebuie să păstrăm timpul nostru în noi înşine, cu toată complexitatea şi contradicţiile lui, căci multilateralul [exprimat prin mit] nu unicul, pregăteşte viitorul. (p.243)

thomas mann, pătimirile şi măreţia maeştrilor, editura muzicală, bucureşti, 1972, traducere de iosefina şi camil baltazar, 136 pagini
coperta de aurelian petrescu

foto de aici.

14 comentarii:

  1. Eu am retinut (deh, fiecare cu marotele lui si cu selectiile operate de memoria proprie) paginile despre Wagner. Iar notatiile despre Wagner ca reprezentant al spiritului burghez sunt, desi la vremea respectiva mi s-au parut nitel scandaloase, probabil juste. Asta asa, in hindsight, vorba englezului.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Micawber - n-am citit eseul acesta despre wagner, mi-a ajuns ce scrises in alt eseu despre germania. dar nu mai stiu nimic, wagner nu e un compozitor favorit. :(

    RăspundețiȘtergere
  3. @ dragos c.

    Inteleg - e cam pe dos ca la mine. M-a interesat mult mai mult ce scrie Mann despre Wagner (si chiar despre Goethe) decat despre Cervantes. Meloman, deh, boala veche si fara de vindecare.

    E posibil ca dvs. sa fi citit opiniile din Germania si germanii (parca asa s-a tradus la noi).

    RăspundețiȘtergere
  4. ana pauper sorbind din cabernetul sauvignon9 august 2010 la 23:01

    mmm... vreau și eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. vai, nu-ti place wagner... si park vad k iti place bizet - &, mai ales, acea oroare muzicala suprema, 'carmen'! :)))

    ps apropo de mann, o anecdota personala: cind am fost la los angeles am fost invitat, la un mom. dat, la cina de niste americani f instariti (locuiau in bel air etc); doamna a venit sa ma ia cu masina de la hotel - in l.a., dk n-ai masina, esti vz k un delincvent! - &, stind la un stop, doamna din spatele volanului im spune: vedeti turnul acela? - si-mi arata un turnulet de un etaj, deasupra unei benzinarii... - da, zic, il vad. ei, imi spune doamna - mindra de referintele ei -, acolo a scris thomas mann 'in cautarea timpului pierdut'... ;P

    RăspundețiȘtergere
  6. @als cine ti-a citit cartile, stie anecdota :P
    @dragos c
    un mic sfat referitor la wagner: incearca sa asculti doar partile simfonice ale operelor sale; Ceaikovski spunea despre el ca e "un geniu care a urmat o cale gresita" (opera), in loc sa ramana la simfonii, unde avea potential sa-l egaleze pe Beethoven; mie-mi place aproape in totalitate (nu ma omor dupa sopranele wagneriene..bleah); si-i mai place si lui Proust, cum bine stii :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @florin: CUI ii plac (fizic) 'sopranele wagneriene'?!
    poate orbilor... :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. @ florin

    Publicul de opera educat in spiritul belcanto-ului italian va acorda, cand asculta Wagner, o atentie prioritara vocii, neglijand partea orchestrala si se va scutura, oripilat, spunand ca Wagner nu e melodios.

    Atata doar ca, dupa cum s-a observat de multa vreme, Wagner atribuie orchestrei sarcinile, sa le zicem asa, melodicitatii - vocea rosteste acele interminabile recitative, iar componenta care 'gadila urechile in mod placut' e repartizata orchestrei. Adica oarecum pe dos decat la belcanto.

    Cine vrea sa prinda gust de Wagner (admitand ca se poate asta), sa asculte concentrandu-se (macar la inceput) pe orchestra. Bineinteles, asta e o simplificare pedagogica, caci Wagner pretindea ca la el vocea si orchestra sunt parteneri egali etc.

    Cunosc si eu afirmatia lui Ceaikovski, e o pura prostie. Wagner era menit operei (cel putin in forma sintetica pe care consacrat-o). Lucrarile lui pur simfonice (a scris si o simfonie, uverturi etc)nu trec cu mult pragul mediocritatii.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Micawber - imi pare rau sa te dezamagesc, dar chiar nu-mi place. o sa mai ascult io, dar ma indoiesc ca... raman la bach, brahms, mahler.

    @als - evident ca ai sarit pe loc din masina doamnei respective, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. @ dragos c.

    Dar nu ma dezamagiti deloc. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa avem aceleasi preferinte literare sau muzicale, ba chiar se pare ca ale noastre-s destul de diferite, ceea ce nu afecteaza stima pe care o am pentru dvs.

    Comentariul meu nu se dorea reclama pentru muzica lui Wagner. Raspunsesem la un alt comentariu (al lui florin) si cam atat.

    RăspundețiȘtergere
  11. @dragos: uite, asculta uvertura la 'tristan & isolda' - &, eventual, marsul funebru al lui siegfried din 'gotterdammerung' - &, de nu ti-or placea, ma las de pedagogie muzicala...

    ps n-am sarit din masina, normal, k mi-era foame! ;P

    RăspundețiȘtergere
  12. si mie imi place wagner, mai ales cand se strepezesc urechile dupa mult preclasicism :)
    Der Ring des Nibelungen ("Inelul Nibelungilor"), "Walkiria", "Amurgul zeilor", "Olandezul zburator" cer ascultare repetata, nu-l poti asculta pe Wagner o singura data, ci la nesfarsit. Cred ca dl. Cioran spunea ca atunci cand il asculti pe Wagner asculti vocile iadului( bun de acsultat cand citesti Dante).

    Pentru dl. Dragos( sa inceapa ziua glorios, nu ma refer la gloria aia reaua, din filosofia rastalmacita de altii a lui Richard)

    http://www.youtube.com/watch?v=QjjD2ZlvRBc

    pilgrim's chorus imi place ca e tare deprimant:
    http://www.youtube.com/watch?v=mADk_bqsr6M

    cine mai stie ca acel celebru'cor nuptial' cantat in toate filmele americane e compus de wagner?(lohengrin) daca nici ala nu va place...

    si neaparat de acsultat cand va treziti din somn:

    http://www.youtube.com/watch?v=HqezCR_XzaI&feature=related

    iaca niste therion pt cei ce iubesc rockul( merge cu wagner)
    http://www.youtube.com/watch?v=5UImYRLK6bs

    toate i le dedic domnului als pt ca e singurul care se va uita pe linkuri:)

    RăspundețiȘtergere
  13. si unele soprane nordice alto sau mezzo si grase sunt sexy, dom'le.
    ps: sunt slaba la propriu si la fig.

    RăspundețiȘtergere
  14. si de cand am zis ca voi citi si eu 'muntele vrajit", dar voi incepe cu niste povestiri :)
    suna ciudat "diaristico" :)
    notitele despre don quijote nu mi se par cine stie ce, o prefer pe virginia. ;) :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...