9 ianuarie 2011

am găsit un model!

surpriza începutului de an

acum, când la începutul lui 2011, vestea unirii pnl cu pc mi-a provocat noi stări de vomă, simţindu-mă realmente la fundul societăţii civile româneşti, iată că o carte albastră mi-a pus sub ochi un model de urmat, pe autorul eu care-a venit să-mi ofere Speranţa. un jurnalist din generaţia mea. un jurnalist din online, care scrie pe hotnews.ro, sait pe care-l mai citesc, dar în care nu-l aflasem încă. iată ce spune dan tăpălagă:

intrată în nato şi ue, în românia se respiră mai suportabil. pucioasa mineriadelor s-a stins demult, iar morţii întinşi pe caldarâm acum 20 de ani au intrat în poveste. trăim totuşi în libertate, cea mai dulce mireasmă din pachetul cu visuri, iar în libertate orice lume poate deveni, cândva, posibilă. (p.220)
gândirea liberă, critică, expertiza autentică şi coerenţa argumentaţiei au plecat de la televizor. s-au refugiat pe bloguri, forumuri şi în postări. adevărata societate civilă s-a mutat pe net. (p.144)

ce e cu cartea asta?

este de fapt o colecţie a articolelor publicate/postate pe saitul hotnews.ro de-a lungul a 3 ani, multe dintre ele din anul ce tocmai a trecut. nemaifiind conectat de 4 ani la teve, n-am putut decât să-l cred pe autor cînd spune că mineriadele din 90 au continuat pe sticlă sub conducerea celor 3 moguli mediatici - voiculescu, vântu şi patriciu - cu unicul scop de a înlătura regimul băsescu care le ameninţă penal libertatea. prin argumentele pe care le aduce, conluzionăm că ceea ce a trebuit să fie câinele de pază al democraţiei - presa - este de fapt cel mai mare duşman. 

după mine, cireaşa de pe tort a cărţii este descrierea mecanismului mafiot al justiţiei româneşti, statul-reţea, aservit şobolăneşte clasei politice incompetente şi patibulare. articolele sunt aici şi aici, iar - ceea ce mi se pare cu adevărat revoluţionar pentru presa noastră - aici sunt şi câteva soluţii:
- protestul magistraţilor integri
- un nou csm
- trecerea poziţie judiciare de la poliţie la parchet
- scurtarea duratei proceselor
- publicarea soluţiilor pe internet (ceea ce s-a început)
- reformarea modului de recrutare la curtea supremă
- consolidarea şi apărarea rolului dna
- reformarea serviciilor secrete.

interesant mi s-a părut primul articol din carte, romania: modernizare forţată sau stat nefuncţional? - poate fi citit aici - un rechizitoriu dureros al culturii (ne)democraţiei la români, nicidecum furibund ca la cioran, ci unul dureros-lucid:

românii, născuţi cu un handicap istoric şi geografic, au învăţat, ca şi moldovenii, bulgarii sau grecii, să mimeze la pefecţie valorile occidentului şi regulile capitalismului. o fac dintr-un fel de fudulie balcanică, din mândria specifică ţărilor periferice. sunt naţiile de barbari moderni camuflaţi într-un decor capitalist, cu multinaţionale şi alte ecosisteme care întreţin iluzia progresului.
românii, bulgarii sau grecii conduc mercedes, bmw sau audi, îşi fac cumpărăturile la carrefour, metro, si mall-uri, dar tot barbari au rămas în raport cu civilizaţia apuseană. în jurul acestor aparente insule de capitalism occidental, altfel adaptat rapid la spaţiul levantin, înoată rechinii capitalismului autohton. (p. 14)

alte sintagme:
- dacă îi dezbraci de băsescu, dacă le scoţi numele lui din vocabular, politicienilor români nu le rămâne nimic. (p.208)

- badea şi ciutacu scuipă în capul poporului muncitor că doarme în papuci în loc să facă revoluţie, mineriade, lovituri de stat ca să răstoarne dictatura băsesciană. (p.27)

- în străfundul inimii lor, cei mai mulţi gazetari, intelectuali şi politicieni ai româniei europene au rămas, într-un fel, mineri. (p.28)

- pdl, la fel ca pnl sau psd, este captiv reţelelor financiare construite în timp şi nu mai poate oferi soluţii administrative rezonabile. (p72)

- opoziţia din românia a renunţat la construcţie. distruge şi blochează orice tentativă de reformă, desfiinţează, în numele unui populism radical, tot ce propune guvernul boc şi traian băsescu, legimit sau nu. în vreumuri de criză, acţiunea iraţională a opoziţiei egalează incompetenţele guvernului boc. (p.76)

- iliescu are prin preajmă nostradamuşii lui, cel puţin doi: pe lorin fortuna, profetul şerpilienilor şi balaurienilor, şi pe gelu voican voiculescu, fascinat de ezoterism şi de aspectele iniţiatice ale societăţilor secrete. oameni mai vechi din psd ăşi amintesc că iliescu a avut consilieri la cotroceni cu sarcina de a-l proteja energetic. (p.59)

- natura are oroare de vid. când [intelectualii integri] tac, alţii vorbesc în locul lor. locul lăsat gol de ei se umple imediat de falşi intelectuali, cu false repere, cu falsuri în general. spre deosebire de intelectualii autentici, impostorii nu obosesc niciodată. ticăloşia e mereu vigilentă, mereu prezentă şi disponibilă. (p.39)

sunt sigur, clienţii televiziunilor şi a oligarhilor vor spune despre dan tăpălagă că e omul lui băsescu, al monicăi macovei (căreia i-a fost purtător de cuvânt), însă eu voi şti că, indiferent că de opţiunile sale politice, un om care se pune în slujba valorilor şi a principiilor va reprezenta pentru mine un model în care voi crede cu tărie. o dovadă că sunt singur, deşi ei sunt legiune.

poate că există o românie semnificativă plutind într-o continuă aşteptare, vie şi onestă. cine va clădi pe osul sănătos al naţiunii? pe cei de bună-credinţă, meseriaşii oneşti - marea tăcută -, pe ei cine-i va reprezenta? cine-i va scoate pe i la suprafaţă? când şi cum va ajunge vocea lor să facă, totuşi, masă critică? (p.70)

dan tăpălagă, bulversarea valorilor, scrieri dintr-un timp buimac, editura humanitas & hotnews.ro, bucureşti, 2010, 234 pagini
coperta de angela rotaru

booktrailerul cărţii aici.

21 de comentarii:

  1. Multumesc pentru semnalare.
    O carte care sa ne faca se ne simtim cit de cit normali.
    Intr-adevar o mare parte a Romaniei ("marea tacuta") este nereprezentata politic. Dar nu cred ca va deveni vreodata masa critica.
    Din pacate "osul sanatos" al natiunii e din ce in ce mai slabit.
    E adevarat ca: "gândirea liberă, critică, expertiza autentică şi coerenţa argumentaţiei au plecat de la televizor. s-au refugiat pe bloguri, forumuri şi în postări. adevărata societate civilă s-a mutat pe net".
    E insa atacata continuu, e virusata de cei ce vor sa o distruga (oligarhii, ticalosii si cei ce le fac jocul).
    Dar de ce zici ca esti singur in fata lor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca să continui metafora ta, osul ăla are osteoporoză, aşa că nu ţine la tăvăleală !

    RăspundețiȘtergere
  3. din tot articolul asta e un lucru pe care nu il inteleg: voi credeti in basescu? adica pnlpc iti provoaca voma, dar basescu nu? iertaciune, pur si simplu incerc sa inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  4. @msr - cu drag! :) cat despre oligarhii, ticalosii si cei ce le fac jocul, nu vor distruge chiar totul.

    @Zinna - nu stim, din fericire.

    @Anonim - e vorba despre principii si valori - si nu de oameni. pnlpc nu are la baza nici un principiu si nici o valoare. cum bine spune tapalaga, dacă îi dezbraci de băsescu, dacă le scoţi numele lui din vocabular, politicienilor români nu le rămâne nimic.

    sa facem un exercitiu de imaginatie: maine ar disparea basescu: cine ar fi presedintele competent, care ar fi guvernul care sa ne scoata din criza, unde ar fi programele de guvernare bazate pe ce principii, pe ce valori?

    RăspundețiȘtergere
  5. (apropo de comentariul 'anonim'-ei/ului:) diferenta este k noi ne-am pierdut (si) increderea in basescu, in timp ce voi TOT nu v-ati pierdut increderea in alde crin, victor, etc...
    va agatati de niste rat/hati.
    nu pot spune decit: vai de capu vostru! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc pentru raspuns. totusi, revin.

    n-am intrebat de ce iti provoaca voma pnlpc (si nu contest deloc argumentele tale).

    am intrebat de ce NU iti provoaca voma basescu.

    si mai adaug la intrebare: daca aia nu au valori, basescu-udrea-anastase & comp. au ?

    atat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @als nu cred ca din comentariul meu rezulta ce spui tu. de altminteri, nu inteleg si refuz impartirea asta in 'noi' si 'voi'. fiindca nu-mi place si fiindca oricum nu ma regasesc in niciuna din astea doua barci. sunt, probabil, singurul roman sceptic, adica singurul roman lucid :)

    (totusi, ca idee, zic ca e mai greu sa isi imparta cineva adoratia catre mai multi: pentru fanii lui, maical a fost numai unul.)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragă domnule Dragoș, adoptă aceeași măsură pentru domnia ta care te referi la cartea asta în 3000 de semne și pentru mine care m-am referit la „Viața lui Kostas Venetis” în 3500. Nu-mi cere să fac ce nu pot să fac și ce n-ai făcut nici d-ta. Cu tot respectul

    RăspundețiȘtergere
  9. :)))) asta da surriza ! there is a god .

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim - basescu nu imi provoaca voma. nu stiu de ce, e ceva organic.
    si nu, nici basescu-udrea-anastase & comp nu (mai) au valori si principii.

    @Horia Garbea - mie mi s-a parut ca in cele 300o de semne s-a insistat pe povestire si nu pe impresia generala despre carte.

    @marul - :))))

    RăspundețiȘtergere
  11. multam fain de semnalare!
    romania egal democratie asimetrica.
    da.

    RăspundețiȘtergere
  12. crek multi l-am votat pe basescu stiind f bine k nu e usa de biserik - ba dimpotriva: am crezut k, fiind uns cu toate alifiile, vaporean jmeker care 'stie care-i treaba', o sa reuseask sa le vina de hac 'structurilor'... eh, uite k tot 'structurile' sint mai tari in romania! iar voma e pe tzeava: alde crin & felix + vericu victoras nici macar nu mai simuleaza k ar vrea sa lupte cu mafiile - sint dupa kipu & asemanarea lor; dintre ei; pt ei.

    RăspundețiȘtergere
  13. @alş - io n-o puteam spune mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dacă discuţia alunecă în partizanat politic şi în eterne insulte adresate unora sau altora dintre politicieni pierdem esenţialul: luciditatea şi independenţa cu care trebuie să vedem în jurul nostru. Şi tocmai asta demonstrează cartea, anume că mai putem spera atâta timp cât voci de acest fel se vor putea auzi în agora. Pentru acest fel de semnale te citesc, Dragoş!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu vad nici un fel de partizanat politic pe aici!
    Dar observ ca se formeaza ideea periculoasa ca daca critici (sau nu esti de acord sau te scirbesc) actiunile si personajele opozitiei esti partizanul celor de la putere.
    Complet fals! Poate ca esti independent. Poate ca esti nereprezentat politic (cazul meu si al multor altora).

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi pare rau ca tulbur atmosfera de quasi-unaniminate de aici. Vreau doar sa spun ca e o carte plina de vorbe frumoase si, daca esti proaspat sosit de pe Uranus, poti chiar sa dezvolti o mare admiratie pentru D. Tapalaga. Din pacate autorul cartii, prin multe din actiunile lui din ultimii ani, nu e credibil. In definitiv, si puterea de azi ne asalteaza cu un discurs de multe ori corect despre 'reformarea statului' sau 'lupta impotriva coruptiei', in vreme ce fura, incalca Constitutia sau practica nepotismul. Asadar, probleme de credibilitate. Nu pot sa te cred numai pentru ca vorbesti frumos, dar imi bagi adanc in buzunar sau, prin actiunile tale, ii sprijini pe cei care fac acest lucru.
    Luati cele de mai sus ca pe un comentariu 'for the record'. Nu vreau sa polemizez cu nimeni si n-am sa revin cu noi comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  17. kiar ma-ntrebam cind o s-apara si dl micawber, cunoscuta fiindu-i aversiunea la basescu :P
    asta cu 'dan tapalaga pare venit dp uranus' li se potriveste mai bine celor (din opozitie) care vbesc intruna dspr 'dictatura lui basescu'; intre timp, oricine poate constata k basescu e cel mai injurat om din romania - & nu asa, 'in privat' (cum era si ceausescu), ci pe toate caile & la toate antenele...
    ma-ntreb cit poti fi de 'venit dp uranus' k sa nu vezi k opozitia pur & simplu nu are lideri credibili??

    RăspundețiȘtergere
  18. @Micawber - eu nu cunosc actiunile lui dan tapalaga, i-am citit doar cartea, deci ma raportez doar la ea.
    @als - nu are nimeni lideri politici credibili. un artcol despre lideri la alina mungiu http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/lideri-pentru-2011-212117.html

    RăspundețiȘtergere
  19. excelent editorial al lui cartarescu dspr antonescu:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tacerea-mieilor-918139.html

    (k om care a votat din 90 cu liberalii, nu pot sa fiu decit dezgustat de c. antonescu & ingrijorat de degringolada in care impinge partidul...)

    RăspundețiȘtergere
  20. Prima data ti-am citit recenzia pe orasul citeste. Eram convins ca pe blogul personal o sa starnesti reactii puternice si nu m-am inselat. Si eu am simpatizat pnl-ul in trecut, numai ca acum nu ma mai pot apropia de antonescu...sunt alergic la par de pisica(felix).

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...